• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Bruxelles-ul sprijină în continuare Republica Moldova

    Bruxelles-ul sprijină în continuare Republica Moldova

    15.07.2016  

    În perioada 13-14 iulie 2016, Dl Mihai Ghimpu, Președintele PL și Dl Marian Lupu, Președintele PDM, au efectuat o vizită de lucru la Bruxelles unde au avut mai multe întrevederi cu oficiali ai Parlamentului European și a Comisiei Europene.

    În prima zi de vizită, cei doi președinți au avut întrevederi cu Petras Austrevicius, raportorul Parlamentului European pentru Acordul de Asociere UE-RM, Johannes Van Baalen, Președinte ALDE, Norica Nicolai deputat ALDE,  Andi Cristea, șeful delegației Parlamentului European la Comitetul parlamentar de Asociere UE-RM, Victor Boștinaru și Knut Fleckenstein, Vicepreședinții Grupului Alianției Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentului European.

    Oficialii de la Parlamentul European au fost informați despre situația politică din Republica Moldova în special cu privire la obiectivele stabilite de Guvern și Parlament în procesul de ‎integrare europeană, Acordul de Asociere RM-UE și Foaia de parcurs privind agenda de reforme prioritare. 

    În ceea ce ține de reformele inițiate și cele implementate în ultimele luni de către Guvern și majoritatea parlamentară, stabilitatea politică și adoptarea unui șir de acte normative importante pentru domeniile strategice din țară, oficialii europeni au apreciat efortul guvernării de la Chișinău și rezultatele palpabile în această perioadă scurtă de timp.

    Ca urmare a implementării în proporție de peste 75% a Foii de parcurs și care va fi realizată în întregime în termenii stabiliți, a fost discutată ideea privind negocierea unei noi foi de parcurs cu prevederi și obiective importante pentru Republica Moldova și procesul nostru de integrare europeană. De asemenea a fost solicitat suportul colegilor parlamentari, pentru reluarea finanțărilor din fondurile europene a proiectelor de investiție publică în Republica Moldova.

    În a doua zi a vizitei la Bruxelles, Mihai Ghimpu și Marian Lupu au avut întrevederi cu Ambasadorul Thomas Mayr Harting, Director pentru Europa și Asia Centrală în cadrul Serviciului European de Acțiune Externă, cu Michael Karnitschnig, Șef de Cabinet al Comisarului pentru politica de vecinătate și negocieri pentru extindere, Johannes HAHN, cu Carl Hartzell membru al Cabinetului Președintelui Consiliului European, Donald TUSK, discuțiile s-au axat în special pe subiecte ce țin de Foaia de parcurs și domeniile strategice de colaborarea cu ‎Uniunea Europeană, printre care: Reluarea finanțărilor din fondurile europene a proiectelor de investiție în sectorul public, în special în domeniul social, infrastructură, servicii.

    Deputații Mihai Ghimpu și Marian Lupu, au primit asigurările că odată cu încheierea Acordului cu FMI, va fi reluată finanțarea proiectelor de investiție publică și sprijinul bugetar pentru Republica Moldova.

    Oficialii europeni au apreciat stabilizarea situației politice, economice, sociale, dar și angajamentul, determinarea și realizările guvernării de la Chișinău, care a făcut posibilă inițierea și implementarea reformele structurale și anume: reforma procuraturii, administrației publice centrale și locale, adoptarea în legislativ a mai multor legi, inclusiv pachetul de integritate și cel bancar.

    Colegii din Parlamentul European și oficialii din cadrul Comisiei Europene, au reiterat determinarea statelor membre UE de a consolida, dezvolta și extinde proiectul european, inclusiv Parteneriatul Estic din care face parte Republica Moldova.

     

     Serviciul de Presă al PL
    15 iulie 2016
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com