• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Liberalii au organizat un miting de comemorare a celor deportați în Siberia de regimul comunist

    Liberalii au organizat un miting de comemorare a celor deportați în Siberia de regimul comunist

    06.07.2016  

    Zi de doliu naţional în toată republica. Astăzi se împlinesc 67 de ani de la cel de-al doilea val de deportări din Basarabia. Toate drapelele au fost coborâte în bernă, iar  Partidul Liberal a organizat un miting de comemorare a victimelor deportărilor efectuate de regimul comunist, și au depus flori la monumentul „Trenul durerii”, din scuarul Gării Feroviare din Chișinău.

    La evenimentul de comemorare a fost prezentă conducerea partidului, deputații și ministri PL, conducerea capitalei, persoane care au fost deportate și rude ale acestora venite din întrega republică.

    Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chișinău, prim-vicepreședintele PL, cel care acum 3 ani, a inaugurat în scuarul Gării Feroviare din capiatală, monumentul - ”Trenul durerii”, în memoria victimilor deportărilor regimului comunist, a declarat că, an de an, oamenii se adună pentru a păstra amintirea vie.

    ”Suntem aici pentru a sta de veghe, ca Republica Moldova, ca neamul nostru, să pășească în continuare pe calea corectă. Viața este și cu bune, și cu rele, viața ne ajută uneori și ne ridică, alteori ne creează obstacole, probleme și nu ne dă voie să promovăm până la urmă obiectivul pe care îl avem.

    Mă bucur că avem acest monument care și el va sta de veghe ca RM să nu ajungă niciodată în ghearele imperiului răului. Datoria noastră a celor care suntem azi prezenți aici, a Partidului Liberal, a oamenilor de bună credință, a tuturor a celor care au conștința trează și vie să nu uităm prin ce au trecut înaintașii nostril”, a spus prim-vicepreședintele PL.

    Discursul integral al Primarului Dorin Chirtoacă mai jos:

    La rândul său, președintele PL, Mihai Ghimpu, a menționat că se închină în fața celor care au suferit atunci, în fața celor care au rezistat în fața terorii comuniste.

    Plecăciune în fața celor care au rezistat în urma terorii comuniste. Este cunoscut faptul că, cine nu-și cunoaște trecutul, nu are viitor. De ce noi trăim rău și nu avem nici prezent, dar nici viitor? De aceea că noi călcăm în picioare trecutul tragic și dureros al nostru, de aceea că noi călcăm peste osemintele celor care s-au jertfit pentru ca noi să avem această liberate.

    Noi nu putem să mergem înainte, dacă vom uita durerea prin care au trecut părinții, buneii și străbuneii noștri. Nu putem avea viiitor, dacă nu recunoaștem că facem parte din națiunea română.

    Unica noastră cale este spre marea familie europeană, spre marea familie românească a noastră pe care ne-a dat-o Dumnezeu, pentru asta am luptat, luptăm și vom lupta. Sunt convins că va veni ziua, se va recunoaște public că este unicul drum liber și sigur”, a punctat Mihai Ghimpu.

    Urmărește discursul integral al Președintelui PL.

    Ministrul Apărării, Anatol Șalaru, prim-vicepreședintele PL, unul din fondatorii Mișcării de eliberare națională din anii 1988-1990 susține că unica „destinație” a R. Moldova este „România – UE – NATO”, unica ce ne poate „salva și proteja”.

    În discursul său, Anatol Șalaru a spus că trebuie să „scăpăm de cozile de topor care vor să ne ducă și astăzi în Siberia”.

    „În 1939, două regimuri criminale au decis să împartă lumea, iar Basarabiei i-a revenit tragica soartă de a fi ocupată de monstrul de la Răsărit, de ciuma bolșevică”, a spus ministrul, amintind evenimentele care au urmat, inclusiv foametea și deportările.

    „Nu Stalin a venit și a făcut listele vecinilor care să fie duși în Siberia, dar au făcut-o cozile de topor din rândul nostru. Și aceste cozi de topor și urmașii lor și astăzi vor să ne ducă pe noi în Siberia. Acești nenorociți și astăzi ne doresc pe noi plecați afară din Moldova. Acest genocid nu a fost îndreptat împotriva unei persoane, ci împotriva românilor de aici, pentru a forma o nouă populație între Prut și Nistru care să constituie poporul sovietic”, a declarat Anatol Șalaru.

    Ministrul Apărării a adăugat că „noi astăzi avem două sarcini importante”.

    „Prima: Să nu uităm ce s-a întâmplat. Dacă vom uita, iarăși ne vor manipula și ne vor duce ăn Siberia.

    A doua: Să creăm condiții ca aceștia să dispară pentru totdeauna dintre noi. Dodon, Usatâi, Voronin, tot felul de lepădături care au împânzit țara noastră, trebuie să dispară de aici”, a spus Anatol Șalaru,.

    Vezi imagini video de mai jos: 

     

    În cadrul evenimentului au mai luat cuvântul, Veronica Herța, care a fost și moderatorul acestei acțiuni de comemorare, Petru Cosoi, Deputat PL, persoană care a fost deportată în Siberia cu familia lui din Călărași și au evoluat Ansamblu ”Plăieșii”din Chișinău și Andrei Prodan, originar din Ocnița, persoană care a resimțit la propriu teroarea regimului comunist.


    Reamintim că Partidul Liberal a comemorat astăzi un eveniment tragic din istoria neamului românesc. Cu 67 de ani în urmă, Basarabia a trăit adevărate scene de coşmar. În zilele de 5–7 iulie 1949, în urma punerii în aplicare a unei hotărâri diabolice a conducerii comuniste de la Moscova, autorităţile de atunci ale R.S.S. Moldoveneşti “au ridicat” din satele basarabene, din vatra strămoşească zeci de mii de cetăţeni, deportându-i în regiunile îndepărtate ale imperiului sovietic.

    Galerie FOTO de la mitingul de comemorare:


    Serviciul de Presă al PL
    6 iulie 2016
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com