• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  GALERIE FOTO//Mihai Eminescu comemorat de echipa Partidului Liberal.

    GALERIE FOTO//Mihai Eminescu comemorat de echipa Partidului Liberal.

    15.06.2016  

    Conducerea PL a depus astăzi flori la bustul poetului Mihai Eminescu de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică “Ştefan cel Mare şi Sfânt” în ziua când se împlinesc 127 de ani de la trecerea în nefiinţă a marelui poet.

    Ulterior, Preşedintele PL Mihai Ghimpu, Primarul capitalei Dorin Chirtoacă, deputaţii, miniștrii şi consilierii liberali au participat pe Aleea Clasicilor la manifestările organizate de Primăria municipiului Chişinău în parteneriat cu Uniunea Scriitorilor din Moldova.

    Deputatul Mihai Ghimpu a declarat, fiind solicitat de jurnalişti, că această zi este una importantă pentru noi toţi, deoarece ne aminteşte repetat adevărul pe care l-a promovat Mihai Eminescu prin operele sale – suntem români şi vorbim limba română. “Citiţi-l şi iubiţi-l pe Mihai Eminescu” a fost îndemnul Preşedintelui PL.

    Şi Dorin Chirtoacă s-a referit la valorile pentru care a luptat Eminescu, precizând că marele poet a fost neînţeles în timpul vieţii, hulit şi marginalizat, iar recunoaşterea i-a venit abia după moarte. Totodată, Primarul capitalei a menţionat că nu este suficient să vorbim frumos despre Eminescu şi opera sa, mai important este să însuţim valorile pentru care a luptat. “Dacă s-ar fi pus în aplicare, de la mic la mare, ceea ce a promovat Poetul, cu siguranţă, azi am fi fost un neam prosper, dincolo de faptul că am fi avut demnitate. Redobândind demnitatea vom ajunge la prosperitate”, a spus Dorin Chirtoacă.

    Reamintim că, Mihai Eminescu s-a născut la Botoşani la 15 ianuarie 1850. Este al şapte-lea din cei 11 copii ai lui Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de ţărani români din nordul Moldovei şi al Ralucăi Eminovici, născută Juraşcu, fiică de stolnic din Joldeşti. Îşi petrece copilăria la Botoşani şi Ipoteşti, în casa părinteasca şi prin împrejurimi, într-o totală libertate de mişcare şi de contact cu oamenii şi cu natura. Această stare o evocă cu adîncă nostalgie în poezia de mai târziu ("Fiind băiat…” sau "O, rămîi").  A studiat la Viena, Berlin, etc.

    Mihai Eminescu se stinge din viaţă în condiţii dubioase şi interpretate diferit în mai multe surse la 15 iunie 1889, în zori - ora 3 în casa de sănătate a doctorului Şuţu. E înmormântat la Bucureşti, în cimitirul Bellu.

    Imagini video de la eveniment: 

    Serviciul de presă al PL

    15 iunie 2016

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com