• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  FOTO//Trei monumente în memoria celor deportați au fost dezvelite la Târșiței, Telenești, Hagimus,Căușeni și Nicoreni, Drochia

    FOTO//Trei monumente în memoria celor deportați au fost dezvelite la Târșiței, Telenești, Hagimus,Căușeni și Nicoreni, Drochia

    13.06.2016  

    Duminică, 12 iunie 2016,  a avut loc dezvelirea a trei  monumente în localitățile  Târșiței, Telenești; Hagimus,Căuseni și Nicoreni, Drochia, pentru a aduce un omagiu locuitorilor acestor trei comune, care în timpul nopții au fost treziți, arestați, urcați in vagoane si trimiși in Siberia.

    La inaugurarea monumentului de la Târșiței, Telenești au participat Deputații Mihai Ghimpu, Președintele PL, Valerian Bejan, Ion Tulbure, Primarul localității, locuitori ai satului, persoane deportate, reîntoarse la baştină, şi descendenţii a acestora,

    Cu prilejul dezvelirii monumentului au vorbit mai multe personae, care au trăit drama deportărilor  și care trăiesc cu durere în suflet despre marea nedreptate, care s-a abătut asupra familiilor lor și asupra populaţiei basarabene.

    Monumentul a fost sfinţit, iar ulterior, Primarul localităţii, Ion Tulbure, a salutat ideea Partidului Liberal de a construi astfel de monumente în toate localităţile Republicii Moldova. "Din Târșiței, Telenești au fost deportaţi sute de personae. Pe lângă aceasta, întregul sat a suferit în urma foametei organizate. Aduc sincere mulţumiri celor care au contribuit la ridicarea acestui monument în memoria celor care au suferit în urma regimului comunist de ocupaţie. Acum, locuitorii vor avea unde aprinde o lumânare şi depune flori pentru a-i comemora pe cei care au suferit doar pentru că erau gospodari, intelectuali şi nu acceptau nedreptatea impusă de regimul ocupant. Aduc sincere mulţumiri, în mod special, D-lui Preşedinte Mihai Ghimpu, cu ajutorul Dumnealui multe lucruri bune au fost realizate în această localitate. Să fie într-un ceas bun!", a menţionat Ion Tulbure, Primar PL al localităţii Târșiței.

    Mihai Ghimpu a mulţumit locuitorilor şi celor care au contribuit la construirea monumentului şi a precizat: " Eu cred că noi nu putem avea viitor, fără ca să ne cunoaştem trecutul şi fără ca să ne cunoaştem istoria. Ce vină au purtat acești oameni deportaţi? Ce vină au avut copiii, mamele însărcinate, bărbaţii care erau buni gospodari? Este clar, scopul lor a fost să ne distrugă Istoria, Limba, Identitatea, să ne distrugă pe noi, românii moldoveni,  iar aici să crească altă "sămânţă", fapt confirmat de impunerea unei alte identităţi şi impunerea limbii ruse ca limbă oficială, ceea ce a afectat vorbirea limbii noastre materne – limba română. Această idee, pe care deja o materializăm, de a dezveli în fiecare localitate câte un monument în memoria vitimelor regimului comunist de ocupaţie, aparţine Partidului Liberal.

    Mai mult de 20 de ani au trecut și niciun Preşedinte al republicii, ales direct, nu a făcut nimic pentru a aduce Dreptate neamului nostru, abia în perioada când am ocupat funcţia de Preşedinte Interimar au fost desecretizate arhivele KGB, ca să cunoască măcar copii, nepoţii, rudele, cine le-au ucis sau le-au deportat părinţii, buneii, străbuneii, etc. Tot Partidul Liberal a fost cel care, împreună cu Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreşedinte PL, Primar General al mun. Chişinău, a ridicat Monumentul în memoria victimelor deportărilor regimului comunist în scuarul Gării Feroviare din Chişinău, monument care este o dovadă a demnităţii poporului care a suferit, dar s-a ridicat în picioare.

    Nimeni nu are dreptul şi nu va reuşi să ne interzică să-i comemorăm pe cei care s-au jertfit pentru neam! Noi suntem un popor cu rădăcini adânci şi sănătoase, avem o istorie bogată şi trebuie să fim mândri de Limba pe care o vorbim, Limba Română, de identitatea şi istoria noastră. Vă rog să ţineţi cont că putem avea un viitor prosper, putem avea dreptate şi putem trăi liberi şi cu demnitate, numai în marea familie europeană, pentru că UE înseamnă respectarea Omului şi a Legii, dar nu dictatura celor cu funcţii şi urmărirea intereselor acestora.

    Le mulţumesc  tuturor celor care au depus efort ca astăzi să inaugurăm acest monument, vă mulţumesc şi DVS pentru că sunteţi aici, fapt ce demonstrează că vă pasă şi nu sunteţi indiferenţi faţă de trecutul tragic şi sângeros al neamului nostru. Nu uitaţi, dragi cetăţeni, un popor este respectat atunci când trăieşte cu demnitate! Aceasta este datoria noastră şi aşa trebuie să ne educăm şi copii! Dumnezeu să-i odihnească în pace pe cei care, din păcate, nu mai sunt printre noi!" a subliniat Mihai Ghimpu.

    Valerian Bejan, deputat PL  a menţionat că astfel de monumente demonstrează faptul că poporul nostru nu-şi uită trecutul. "Sute de mii de oameni au fost nedreptăţiţi de regimul comunist de ocupaţie, au suferit de foame, au fost deportaţi, li s-au luat averile, iar aceste adevăruri are curajul să le spună doar Partidul Liberal", a punctate deputatul PL.

    De asemenea Duminică, 12 iunie au mai fost dezvelite alte două monumente închinate martirilor neamului românesc care au trecut prin lagărele sovietice, care au fost deportați de regimul comunist.

    Un astfel de monument a fost ridicat și în localitatea Hagimus, Căușeni. La eveniment au fost prezenți Iurie Chirinciuc, Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, care este ctitorul acestui monument și Gheorghe Galbura, Viceministrul Apărării, dar și locuitori din localitate, persoane deportate şi descendenţii a acestora .

    Iurie Chirinciuc, Ministru al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, a menționat că el în calitate de om de stat, trebuie să ducă lucrurile până la capăt. Trebuie să ne ridicăm din genunchi și să ne facem dreptate: ”Astăzi la Hagimus s-a făcut Dreptate pentru sutele de oameni deportați. Datoria noastră este ca numele înaintașilor noștri să fie cinstite, iar copii noștri să cunoască prin ce orori au trecut părinții și buneii nostril.

    Monumentul instalat la Hagimus a fost sfințit de un sobor de preoți în frunte că ÎPS Petru Mitropolitul Basarabiei și Exarh al Plaiurilor.

    Și în localitatea Nicoreni, Drochia a fost dezvelit un monument în memoria celor deportați. La eveniment au fost prezenți Mihai Pașcovschi, responsabil din partea BP al PL, Șef-adjunct Moldsilva și Violeta Roșca, Președinta OTPL Drochia.

    Aceste monumente au fost ridicate datorită proiectului „Un monument pentru fiecare sat”, inițiat de fostul președintele interimar al RM - Mihai Ghimpu. Până astăzi au fost inaugurate peste 150 de monumente în memoria victimelor regimului comunist și urmează să fie construite câte unul în fiecare localitate.

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com