• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Veaceslav Untila: O solicitare insistentă

    Veaceslav Untila: O solicitare insistentă

    27.05.2016  

    Cel de-al doilea Sobor al bulgarilor din Republica Moldova, care a avut loc în aceste zile la Taraclia, a venit cu o solicitare către Parlament – ca acestui raion să i se acorde statut de raion naţional-cultural. În context, s-a amintit că un proiect de lege în acest sens este deja înregistrat la Parlament.

    Cu toată stima faţă de bulgarii ce locuiesc în Republica Moldova şi riscând poate să lezez sentimentele unora, totuşi nu pot trece cu vederea anumite aspecte pe care le voi expune în continuare.

    Mi s-a părut destul de straniu că această solicitare a venit repetat şi cu o nouă forţă după o vizită recentă a unei delegaţii a acestui raion în Federaţia Rusă. Cam în aceeași perioadă a izbucnit un scandal legat de primarul de Taraclia (care a ajuns şi în atenţia unor oficiali europeni), pe care unii s-au grăbit să-l plaseze în contextul relaţiilor dintre Chişinău şi acest raion, catalogându-le drept tensionate. Tot în aceeași perioadă s-a desfășurat un sondaj de opinie, care arată că bulgarii din Taraclia percep mai multe probleme cu care se confruntă Republica Moldova exact ca şi găgăuzii din autonomia găgăuză.

    Deloc întâmplător, această solicitare a venit pe fondalul revenirii discuţiilor despre o eventuală federalizare a Republicii Moldova.

    În același timp, problema reapare în prim-plan în ajunul unui nou scrutin – al celui prezidenţial, când ştim că sentimentele etniilor locuitoare în Moldova sunt exploatate la greu de anumiţi politicieni.

    Evident, nu poate fi neglijat nici aşa-numitul scrutin prezidenţial din regiunea transnistreană, căruia unii îi atribuie o importanţă crucială în evoluţia evenimentelor de pe ambele maluri ale Nistrului.

    De asemenea, vom menționa că solicitarea este relansată acum, când polemica dintre Rusia şi Occident reînvie cu o nouă forţă, iar unii specialişti prognozează că Moscova îşi va îndrepta din nou atenţia spre zonele pe care le consideră tradiţional în sfera sa de influenţă.

    Aceste împrejurări trebuie să ne determine să fim mult mai prudenţi şi să privim cu o atenţie sporită fiecare manifestare de genul Soborului bulgarilor din Moldova, inclusiv prin prisma solicitărilor ce sunt lansate cu tot mai multă insistență în cadrul manifestărilor respective.

    Sursa: www.untila.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com