• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Cuvânt de salut al dlui Mihai GHIMPU, Co-președintele Comitetului de Asociere Parlamentară UE – Moldova la deschiderea celei de-a doua reuniuni a Comitetului de Asociere Parlamentară UE – Moldova (Chișinău, 18 mai 2016)

    Cuvânt de salut al dlui Mihai GHIMPU, Co-președintele Comitetului de Asociere Parlamentară UE – Moldova la deschiderea celei de-a doua reuniuni a Comitetului de Asociere Parlamentară UE – Moldova (Chișinău, 18 mai 2016)

    18.05.2016  

    Cuvânt de salut al dlui Mihai GHIMPU, Co-președintele Comitetului de Asociere Parlamentară UE – Moldova la deschiderea celei de-a doua reuniuni a Comitetului de Asociere Parlamentară UE – Moldova 
    (Chișinău, 18 mai 2016)

    Onorată asistenţă, Doamnelor și domnilor europarlamentari, Excelențele Voastre, Stimați prieteni și colegi,

    Este o mare onoare şi o deosebită plăcere pentru mine să prezidez cea de-a doua reuniune a Comitetului de Asociere Parlamentară UE – Republica Moldova, alături de reprezentanții Parlamentului European și a Delegației UE în RM, precum și în prezența colegilor din Parlament și Guvern.

    Anul 2016 constituie un an crucial pentru societatea noastră, deoarece Guvernarea actuală trebuie să readucă Republica pe drumul ei firesc, altfel spus, să întoarcă încrederea cetățenilor în drumul european și încrederea partenerilor externi în guvernele Republicii Moldova, lucru deloc ușor după ce a fost jefuită Banca de Economii, am în vedere furtul miliardului care s-a produs cu implicarea directă a unor persoanele de vârf fostele Guvernări. Jaf, care a adus populația la o sărăcie și dezamăgire extrem de mare, iar Moldova a fost făcută de rușine în ochii celor, care ne-au acordat ajutor financiar ca pentru cel mai sărac stat din Europa.

    Am pierdut ani valoroși și cred că scopul delapidării banilor publici a fost nu doar îmbogățirea personală pe de o parte, iar pe de cealaltă parte - sărăcirea cetățenilor, dar și compromiterea cursului european; drept dovadă este actualul nivel de trai și sondajele care arată, că preferințele de astăzi ale cetățenilor sunt partidele de orientare pro-rusă și nu cele de orientare proeuropeană.

    Însă, după cum se spune, Dumnezeu e mare, iar banii nu aduc fericire și astăzi, în ciuda tuturor naufragiilor politice, Republica își continuă cursul european. Și aceasta are loc datorită majorității parlamentare, care s-a format în ianuarie, curent, majoritate pusă la îndoială, la momentul fondării, și de cetățeni, și de parteneri, din păcate.

    Zic, din păcate, pentru că noi nu avem nimic cu furtul miliardului și am susținut întotdeauna reformele, iar continuarea cursului european a fost și va rămâne pentru noi prioritatea priorităților. 
    Dovadă sunt acțiunile Parlamentului și Guvernului, care și-au asumat îndeplinirea Acordului de Asociere și astăzi putem spune, că multe din angajamentele asumate rămase drept restanțe sunt deja realizate.

    Totodată, dat fiind numărul mare de restanțe, înregistrat la finele anului 2015, Comisia Guvernamentală pentru Integrare Europeană a aprobat un document de planificare, prin care au fost identificate toate restanțele existente ale fiecărei instituții în parte și, consecutiv, a fost întocmit Calendarul lichidării restanțelor în transpunerea în legislația republicii a actelor UE, conform Acordului de Asociere UE-RM.

    Analiza succintă a gradului de realizare a documentului respectiv (Calendar) denotă următoarea configurație:

    Acţiunile, pentru care este responsabil Guvernul şi alţi participanţi la Comisia Guvernamentală pentru Integrare Europeană în I trimestru: 
    • Realizate – 28; 
    • Nerealizate – 22;

    Acţiunile, pentru care este responsabil Parlamentul: 
    • Realizate – 9; 
    • Nerealizate – 2;

    Per ansamblu, Guvern+Parlament, rata de realizare pentru I trimestru 2016 este de 60%.

    Totodată, face să menționez, că avem deja acţiuni realizate din cele programate pentru trimestrul II, care și ele au rămas drept restanțe (8 la număr).

    Stimați colegi, Integrarea europeană şi implicit implementarea Acordului de Asociere UE-RM reprezintă prioritatea strategică nr. 1 a Republicii Moldova, atât la nivel de politică internă, cât şi externă și ne încurajează foarte mult faptul, că Acordul de Asociere a fost ratificat de toate parlamentele naţionale din statele membre UE.

    Mulțumim și pe această cale tuturor parlamentarilor pentru susținere. Structura instituţională RM-UE de coordonare a implementării Acordului de Asociere este pe deplin funcţională. 
    Pe parcursul anului 2015 au avut loc primele şedinţe ale Consiliului de Asociere (16 martie, Bruxelles), Comitetului de Asociere (19 octombrie, Chişinău), Comitetului de Asociere în configuraţia Comerţ (5 martie şi 26 octombrie, Chişinău) şi cel Parlamentar (21 - 22 septembrie 2015, Bruxelles). Astăzi are loc cea de-a doua reuniune a Comitetului de Asociere Parlamentară cu Uniunea Europeană.

    Prima reuniune a Platformei Societăţii Civile s-a desfăşurat la 10 mai, curent, la Bruxelles. Folosindu-mă de această ocazie, vreau să-i salut pe Co-președinții Platformei Societății Civile, care sunt prezenți în sală și care ulterior ne vor informa despre viziunile lor cu privire la perspectivele funcționării acestei platforme. 
    Pe 14 martie, curent, la Bruxelles s-a desfăşurat cea de-a II-a reuniune a Consiliului de Asociere RM-UE, în cadrul căreia a fost reconfirmată poziţia RM, prin care rolul cheie în structurarea agendei de reforme pe care şi-au asumat-o autorităţile RM, revine Acordului de Asociere.

    Implementarea Acordului de Asociere şi a angajamentelor asumate faţă de UE a dictat necesitatea sincronizării agendelor Guvernului şi Parlamentului. Mecanismul de cooperare la nivel Parlament - Guvern se implementează în practică prin menținerea unui dialog permanent între executiv şi legislativ.

    La sfârşitul lunii februarie, executivul şi legislativul au aprobat Foaia de parcurs privind agenda prioritară de reforme. 
    Cele 82 de acţiuni cuprinse în foaia de parcurs au termen de realizare martie-iulie 2016. Rata procentuală de realizare generală a Foii de parcurs este de 43,90 % (36 acţiuni îndeplinite) şi se referă la ansamblul acțiunilor (82). Menţionăm, că din cele 4 cu caracter permanent, contabilizăm eforturile întreprinse doar pentru 2 măsuri privind reluarea procesului de privatizare şi respectarea drepturilor partidelor politice la înregistrare.

    În cazul acțiunilor ce vizează investigaţia fraudei bancare, este dificil de a avea un tablou clar, până nu primim al doilea document de la Krool.

    Din 25 de măsuri cu termen indicat Martie 2016 au fost realizate pe deplin 21, respectiv fiind înregistrate 4 restanţe, dintre care 2 revin Parlamentului (adoptarea pachetului de legi pe domeniul energetic, revizuirea mecanismului de cooperare cu societatea civilă), 2 revin Guvernului (asigurarea finanţării din bugetul de stat a partidelor politice, relansarea cooperării cu societatea civilă pe bază permanentă).

    Pentru luna aprilie avem un număr similar de acțiuni - 26, dintre care 14 sunt deja realizate.

    Din cele 12 acţiuni, care încă urmează a fi îndeplinite, 5 revin Parlamentului (adoptarea setului de legi privind integritatea in a doua lectură, modificări legii privind statutul de judecător, modificări la Codul Penal, Codul de Procedură Penală şi Codul de Executare pentru excluderea cazurilor de plasare în arest a minorilor, (dar menționez că aceste proiecte au fost adoptate în prima lectură, înseamnă că și aici am făcut un pas înainte), numirea membrilor noi în conducerea BNM, modificări la cadrul legislativ privind mediul de afaceri: (realizat parțial) legea privind reglementarea prin licenţiere (aprobat în I-a lectură la 26.02.2016), legea privind controlul de stat asupra activității de întreprinzător (realizat, adoptată în luna martie), 5 revin Guvernului (elaborarea inițiativelor anticorupție şi de reformare a CNA, elaborarea proiectului de lege privind întreprinderile de stat şi cele municipale, aprobarea Strategiei Reformei Administraţiei Publice) şi 2 ANRE (stabilirea mecanismului de recuperarea a abaterilor tarifare acumulate în sectorul energiei electrice şi elaborarea Foii de Parcurs privind liberalizarea pieţelor de gaze şi energie electrică).

    Merită de menționat că pentru prima dată în istoria modernă a parlamentarismului moldovenesc, pe data de 19 aprilie 2016 s-a convocat Consiliul Parlamentar pentru Integrare Europeană. 
    Parlamentul a constituit acest forum pentru a asigura un mecanism intern de comunicare și coordonare în procesul de integrare europeană în scopul promovării agendei legislative de integrare europeană.

    De asemenea, ne încurajează faptul, că în premieră şi Parlamentul RM beneficiază de un Consilier de nivel înalt din partea UE, care va avea menirea să consolideze capacitățile Parlamentului în procesul de armonizare legislativă, dialog Guvern – Parlament, precum şi dialogului interparlamentar cu Parlamentul European.

    Stimați colegi, Reuniunea de astăzi are loc într-o situație deloc ușoară pentru Republica Moldova, pentru că și guvernările noastre precedente, dar și partenerii noștri, iertată să-mi fie îndrăzneala, în anii, când Partidul Liberal a fost scos de la guvernare, au dat dovadă de slăbiciuni în promovarea reformelor, iar astăzi întârzierea reformelor, plus miliardul furat, ne costă foarte scump.

    Însă, nu este totul pierdut, astăzi avem oportunitatea pentru un schimb de opinii și experiență cu privire la situația politică, la reforme în domeniul justiției, în domeniul combaterii corupției, respectării drepturilor omului și libertăților fundamentale, libertății mass-media, domeniul electoral, economic și cel financiar și nu în ultimul rând, reforma administrației publice, pe care ne-am asumat-o și sunt sigur că va fi realizată. 
    Soldarea reuniunii noastre cu adoptarea unei Declarații și a unor recomandări către instituțiile executive ale R. Moldova și UE va reprezenta, sper, o expresie directă a poziției comune a Parlamentului Republicii Moldova și a Parlamentului European față de aspirațiile europene ale statului nostru.

    În conformitate cu articolul 49 din Tratatul UE, Republica Moldova are o perspectivă europeană și poate depune cerere pentru a deveni membră a Uniunii Europene cu condiția aderării la principiile democrației, respectării libertăților fundamentale și drepturilor minorităților naționale și asigurării statului de drept.
    În situația în care se află acum Republica Moldova, noi trebuie să conjugăm eforturile tuturor instituțiilor statului, a întregii societăți și cu sprijinul partenerilor externi, să dezvoltăm republica în baza unui model democratic și european, într-un cuvânt, legea să fie lege pentru toți, guvernarea pentru oameni, cărora să li se asigure libertate, securitate și bunăstare.

    Merită sa menționez că acest model ar fi fost compromis definitiv, dacă nu se forma actuala majoritate parlamentară.
    Așa că, permiteți-mi să fac uz de situație și să le mulțumesc celor 57 de deputați ai Parlamentului Republicii Moldova, care au conștientizat la timp gravitatea pericolului și, în ciuda tuturor presiunilor și în detrimentul de moment a imaginii lor personale, și-au asumat responsabilitatea de a scoate Republica Moldova din eventualul dezastru, sărăcia și izolarea externă, în care era cât pe ce să fie aruncată pentru totdeauna.

    În încheiere, doresc tuturor participanților la această reuniune mult succes, discuții obiective și rezultate concrete pe viitor Republicii Moldova în parcursul său European Să muncim pentru oameni, nu pentru a face miliarde; să muncim pentru Republica noastră, nu pentru cei, care sunt împotrivă să devenim stat membru UE!

    Serviciul de Presă al PL
    18 mai 2016
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com