• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  ”UNIȚI SUB TRICOLOR” – Eveniment consacrat Zilei TRICOLORULUI

    ”UNIȚI SUB TRICOLOR” – Eveniment consacrat Zilei TRICOLORULUI

    27.04.2016  

    Astăzi, 27 aprilie 2016, marcăm 26 ani de când Tricolorului a devenit oficial drapelul de stat”.  Cu această ocazie, Echipa Partidului Liberal a organizat acțiunea ”UNIȚI SUB TRICOLOR”. La eveniment, au participat conducerea Partidului Liberal, împreună cu deputații și miniștrii PL, alături de membrii și simpatizanți.

    Tricolorul a fost desemnat oficial drapel de stat pe 27 aprilie 1990 de către deputaţii primului Parlament, inclusiv prin votul fraților Gheorghe și Mihai Ghimpu. Deputatul în Parlamentul anilor 1990-1994 şi disidentului politic Gheorghe Ghimpu i-a revenit onoarea de a arbora Tricolorul pe clădirea Parlamentului, actualmente clădirea Preşedinţiei Republicii Moldova.

    Mihai Ghimpu, Președintele PL, fratele lui Gheorghe Ghimpu în discursul său a menționat că aceste trei culori Albastru, Galben, Roșu au însoțit poporul român de-a lungul secolelor și nimeni nu a izbutit ”din piept să ne smulgă tricolorul”.

    ”Bună dimineața Tricolor, Bună dimineața Națiune, Bună dimineața Liberali. Tricolorul a fost, este și va rămâne simbolul unității noastre – a românilor. Aceste trei culori le-am moștenit din perioada lui Mihai Viteazul, atunci când s-a înfăptuit prima unire. De la 1600, Tricolorul a devenit drapelul unității noastre.

    Domnitorul român Alexandru Ioan Cuza, spunea că, ”Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri” Tricolorul întotdeauna a fost puterea neamului nostru, cu el s-a înfăptuit unitatea noastră. Tricolorul a însoțit poporul român la toate marile evenimente, începând cu 1600, 1861,1918, anii unificării Principatelor române și în anii 1988-1989, Tricolorul a stat la baza Mișcării de eliberare națională de sub imperiul sovietic. Îmi amintesc cu mândrie, cum mulți dintre noi stăteam cu tricolorul înfășurat la piept, sub haină și așteptam momentul să-l arborăm și din nou să fluture deasupra acestui pământ.

    Nimic nu este mai scump, decât aceste trei culori. Aceste trei culori ne vor duce spre unitatea neamului nostru. Aceste trei culori reprezintă unitatea celor trei principate române – Moldova, Ardealul și Țara Românească.

    Ne aflăm în acest loc, unde noi liberalii am înălțat ”Crucea Libertății”,  și anume cu Tricolorul și Crucea Libertății, noi vom duce până la bun sfârșit cauza pentru care au luptat generații – Unitatea neamului românesc.

    Trăim vremuri foarte grele, din nou s-au ridicat ”nepoții” bolșevicilor, cei care ne-au luat limba, istoria, tricolorul, dar noi cunoaștem că Adevărul mereu iese la suprafață. Sunt ferm convins, că împreună vom realiza cauza neamului românesc, de-a avea un singur drapel, care va flutura pe întreg teritoriu românesc, Trăiască TRICOLORUL! Trăiască NAȚIUNEA!” a exclamat președintele PL.

    Prezent la eveniment, Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chișinău, Prim-vicepreședintele Patidului Liberal a menționat că Tricolorul reprezintă sufletul și numele poporului român și este de datoria noastră să-l purtăm și să-l cinstim.

    ”Pentru noi liberalii, este o mândrie să putem sărbători Ziua Tricolorului, pentru că a fost arborat de fratele mai mare a Președintelui PL și unchiul meu – Gheorghe Ghimpu. Această zi de 27 aprilie, va rămâne în istoria neamului românesc, pentru totdeauna. Tricolorul pentru un popor este ca și inima, sufletul și numele pentru un om, este un element al identității naționale.

    Am reușit treptat să aducem din nou acasă, Limba română, Tricolorul, Suveranitatea, etc, înseamnă că le vom aduce și pe celelalte ce țin de identitate și unitate. Rămâne să avem putere și răbdare, să ducem acest obiectiv al reîntregirii până la capăt.

    Felicitări tuturor, este o zi care întotdeauna va crea bună dispoziție. Sunt sigur că și generațiile viitoare vor sărbători 27 aprilie – ziua Tricolorului, a subliniat Dorin Chirtoacă.

    Ion Purice, Președintele CSL, care a fost și moderatorul evenimentului, a menționat că, ”este de datoria noastră să promovăm și să cinstim sfântul Tricolor, care prea multă vreme a fost ascuns! Priviți cu mândrie aceste 3 culori care ne-au reprezentat în toată perioada istorică, căci noi, urmașii dacilor, trebuie să ne mândrim și să spunem:  TRICOLORUL - drapelul sufletului meu, TRICOLORUL - drapelul sufletului nostru!”, a menționat Ion Purice.

    La final, cei prezenți au asistat la înălțarea în aer a unui tricolor de peste 3 metri lungime cu ajutorul unui balon de aer cald.

    Vezi Imagini video de la eveniment:

    Serviciul de Presă al PL
    27 aprilie 2016

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com