• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Ședința comună de lucru cu Miniștrii și Primarii PL

    Ședința comună de lucru cu Miniștrii și Primarii PL

    18.04.2016  

    Azi, la sediul PL, a avut loc o ședință comună de lucru cu participarea Miniștrilor și Primarilor Partidului Liberal. Evenimentul a fost organizat de secretariatul General la inițiativa aleșilor locali. La ședință au participat și deputații Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal și Ion Apostol,Secretarul General al PL.

    Subiectele abordate de către aleșii locali și miniștrii PL au ținut de aprobarea de către parlament a Politicii bugetar-fiscale, a Legii Bugetului de Stat pentru anul 2016, a reformelor ce țin de descentralizarea administrației publice locale, creșterea competențelor pentru APL, dar și de susținerea acordată pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă cetățenii din satele și orașele republicii, inclusiv aplicarea la programe și proiecte transfrontaliere

    Adoptarea de către Parlament, a legii care permite consiliilor locale să schimbe destinația terenurilor aflate în proprietatea APL, dar și Legea care permite autorităților locale să sesizeze Curtea constituțională sunt proiecte pe care aleșii locali le-au așteptat și sunt binevenite. De asemenea Primarii PL au solicitat acordarea dreptul de a fi ”agent constatator”, pentru a putea rezolva problemele ce ține de gunoiștile neautorizate, de comerțul neautorizat etc.

    Corina Fusu, Ministrul Educației a vorbit în fața celor prezenți despre noutățile legislative în domeniul educației, situația la zi, dar și problemele identificate în teritoriu, în organizarea și desfășurarea învățământului preșcolar și general. ”Vă îndemn să aveți permanent un dialog activ în teritoriu, cu directorii, cadrele didactice, serviciile de asistență socială din teritoriu, elevii, părinții, dar și cu Ministerul Educației”  a spus Corina Fusu.

    Iurie Chirinciuc, Ministrul Transportului și Infrastructurii Drumurilor  a prezentat un nou concept, ce ține de repartizarea mijloacelor financiare din Fondul Rutier, care diferă de prevederile politicii bugetar-fiscale din acest domeniu. ”MTID își  propune repartizarea a 50% din taxele pentru folosirea drumului de către autovehiculele înmatriculate în RM către Autoritățile publice locale de nivelul I și repartizarea mijloacelor financiare din Fondul rutier către Autoritățile publice locale de nivelul II, calculate pe km convențional de rețea, ceea ce reprezintă o alternativă mai bună de repartizare a taxei rutiere în contextul Strategiei naționale de descentralizare. Ministrul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor își dorește, și depune toate eforturile, pentru a face din Republica Moldova un stat cu drumuri europene și transport modern. Este un vis, pe care, cu siguranță, îl aveți și dvs., și sunt convins că vom ajunge să-l trăim împreună într-o perioadă nu atât de îndelungată ”, a menționat Iurie Chirinciuc.

    Valeriu Munteanu, Ministrul Mediului, a vorbit primarilor despre prioritizarea proiectelor ce țin de domeniul mediului. Azi Ministerul Mediului are în față câteva sarcini concrete, și anume: ”Construcția rețelelor de apă potabilă și canalizare,  în toate localitățile republicii. Managementul deșeurilor, deoarece localitățile noastre s-au transformat în gunoiște nu doar la exterior, dar și în interior. Realizarea din timp a intervenţiilor necesare stabilirii condiţiilor de apariţie şi dezvoltare a alunecărilor de teren și împădurirea acestora.

    Anatol Șalaru, a spus că susține inițiativele colegilor miniștri, dar toate acestea, inclusiv, învățământ de calitate, drumuri bune, servicii de apă și canalizare pot fi implementate doar, când securitatea statului va fi asigurată. ”Se cunoaşte faptul ca prosperitatea unei ţări este direct dependenţa de asigurarea securităţi. În acest context, cooperarea Republicii Moldova cu NATO, dar şi cu Uniunea Europeană este un pilon de bază şi o şansă istorică pentru Republica Moldova  în asigurarea apărării şi prosperităţii statului, fiind de asemenea şi o posibilitate de a participa la asigurarea securităţii regionale şi internaţionale. Având o ţară cu un sistem de apărare şi securitate viabil, vom putea avea o dezvoltare economică durabilă şi ne vom putea ocupa  locul nostru stabil în familia statelor Uniunii Europene” a accentuat Anatol Șalaru.

    Secretarul General al PL, a vorbit aleșilor locali despre organizarea în luna mai a unui seminar, la care vor participa Primarii PL, unde vor învăța să scrie proiecte de succes prin aplicaţii practice interactive! (completarea Cererilor de Finanțare, întocmirea dosarului de finanțare, stabilirea parteneriatelor etc. Trening-ul va fi unul interactiv şi va fi focalizat pe formarea abilităţilor participanţilor în scopul creşterii capacităţii de scriere și gestionare a proiectelor finanțate atât din fonduri disponibile în republică, dar și transfrontaliere.

    La final, Mihai Ghimpu, Președintele PL, a mulțumit primarilor PL, pentru prezență, pentru munca zilnică depusă în primăriile satelor, comunelor și orașele pe care le administrează . Mihai Ghimpu a trecut în revistă situația social-politică din republică, despre decizia Curții Constituționale, prin care s-a revenit la alegerea directă a președintelui, despre modificările la Codul Electoral și despre pregătirea partidului de campania electorală din toamnă. 

    Serviciul de Presă al PL
    18 aprilie 2016
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com