• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  VIDEO//Alina Zotea, deputat PL, luare de cuvânt pe subiectul politicii bugetar-fiscale

    VIDEO//Alina Zotea, deputat PL, luare de cuvânt pe subiectul politicii bugetar-fiscale

    01.04.2016  

    Stimați deputați si membri ai guvernului, mă bucur să constat că spre deosebire de politica bugetar-fiscală pentru 2015, care a fost aprobată prin asumare de răspundere, de către Guvern, actualul executiv a propus dezbaterilor publice proiectul politicii Bugetar- Fiscale pentru anul 2016.

    În urma acestor dezbateri a devenit evidentă necesitatea unor modificări care trebuie operate la prezentul proiect de lege.

    În primul rând, voi menționa necesitatea excluderii impozitului pe autovehicule, din prezentul proiect or acest impozit vine să substituie taxa de folosire a drumului.

    Dacă până la această modificare, proprietarii de autoturisme achitau taxa pentru faptul că utilizează infrastructura rutieră a Republicii Moldova, si această taxă era sursă de venit a fondului rutier, utilizat pentru drumuri, atunci după operarea modificărilor, toți posesorii de autoturisme urmează să achite acest impozit pe proprietate. Astfel, dacă taxa de folosire a drumurilor era achitată de cele 497 de mii de autoturisme care circulă pe drumurile din Republica Moldova, atunci impozitul pe autovehicule va trebui să fie achitat de toți proprietarii celor 869 mii de autovehicule, si asta chiar dacă  aproximativ 370 mii de vehicule sunt pe butuci sau la fier vechi. Dacă e adevărat că avem 370 mii de vehicule pe butuci înseamnă că această modificare este în detrimentul cetățenilor și fracțiuna PL consideră că e prea devreme de a impune impozitarea pe proprietate. Toți participanții la dezbaterile publice au menționat necesitatea asigurării Autorităților Publice Locale de nivelul I cu mijloace financiare pentru realizarea competențelor stabilite prin lege. Astfel, propunerea MTID de alocare a 50% din taxa de folosire a drumurilor către APL I, vine să fie cea mai viabilă soluție în contextul Strategiei Naționale de Dezvoltare Regională 2016-2020, care oscilează în jurul conceptului de dezvoltare echitabilă, concept care se încalcă vehement în cazul în care impozitul pe autovehicul va fi încasat în funcție de numărul de autoturisme înmatriculate în localitate.

    Pe subiectul vinetei, suntem de acord cu ajustarea cuantumului acesteia până la nivelul taxelor de folosire a drumurilor achitate de către posesorii autoturismelor înmatriculate în Republica Moldova. Dar, în acelasi timp, suntem îngrijorati de faptul ca aceste măsuri să nu afecteze turisții care ne vizitează, sau conaționalii nostri care vin de sărbători acasă.

    Cresterea numărului vinietelor procurate pentru o perioadă de 180 de zile, de la aproximativ 6000 în 2013, la 1400 în 2014 si aproximativ 40000 în 2015, ne sugerează faptul că dacă nu intervenim cu soluții fundamentale, atunci riscăm să transformăm Moldova într-un iremediabil cimitir de autoturisme. În același timp, conștientizam, ca pe termen lung, problema autoturismelor neînmatriculate poate fi rezolvată prin introducerea TVA-ului la vămuire și revenirea la perioada de admitere temporară de maxim 180 de zile pe timp de 1 an.

    Pe lângă cele enunțate merită a fi menționată și problema autorizațiilor unice pentru transportatorii străini care odată fiind emise vin să conducă la diminuarea cotelor autorizațiilor eliberate în cadrul Comisiilor mixte bilaterale, ceea ce defavorizează grav agenții transportatori din Republica Moldova în raport cu transportatorii străini.

    În concluzie, țin să menționez că datorită dezbaterii publice a acestui proiect de lege am avut posibilitatea să aflăm părerea tuturor părților vizate, iari acum de datoria noastră, stimați colegi deputați, este să ținem cont de bilanțul acestor consultări publice si să ne învățăm să implementăm voința cetățenilor nostri!

    Serviciul de Presă al PL
    1 aprilie 2016
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com