• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Veaceslav Untila: Ne întinde Rusia o nouă cursă?

    Veaceslav Untila: Ne întinde Rusia o nouă cursă?

    01.04.2016  

    Pe parcursul acestei săptămâni, Grigorii Carasin, viceministru al Afacerilor Externe din Federaţia Rusă, a întreprins o vizită în Republica Moldova. Pe lângă întrevederile cu caracter formal şi declaraţiile de ordin general, oficialul rus a făcut două afirmaţii care trebuie tratate cu maximă atenţie.

    În primul rând, el a vorbit despre oportunitatea revenirii produselor moldoveneşti pe piaţa Rusiei, iar în al doilea rând – despre necesitatea continuării politicii paşilor mici în procesul de soluţionare a problemei transnistrene. Contextul în care a fost făcută prima declaraţie ne duce la gândul că ea ar putea fi tălmăcită drept o condiţionare a Rusiei. Ceva de genul: produsele moldoveneşti revin pe piaţa rusească, dar nu faceţi mişcări bruşte pe segmentul transnistrean. Iar politica paşilor mici, despre care a vorbit oficialul rus, şi-a dovedit deja ineficienţa. Ce am obţinut noi în cadrul acestei politici? Doar cedări de ordin social şi economic în favoarea regimului de la Tiraspol, iar despre trecerea la discutarea chestiunilor de ordin politic (coşul III) nici vorbă nu este. Continuarea aceleiaşi politici ar însemna îngheţarea procesului de reglementare a problemei transnistrene, acceptarea de către Chişinău a unei strategii ce nu are cum să genereze eficienţă şi să apropie momentul soluţionării diferendului transnistrean. Eu şi colegii mei de partid ne-am pronunțat anterior cum trebuie reglementată problema transnistreană. Nu mă voi repeta acum, dar e cert că nu putem accepta formula care ni se sugerează. Chiar dacă preţul ar fi revenirea produselor noastre pe piaţa rusească.

    Al doilea moment ţine de interpretările ce s-au făcut în presă pe marginea declaraţiei oficialului rus. S-a ajuns până acolo încât se afirmă că, în condiţiile în care România a devenit mai prudentă la capitolul acordării de ajutor Republicii Moldova, urmează să folosim oportunitatea oferită de Rusia, deoarece, în lipsa unui acord cu FMI, doar revenirea pe piaţa Rusiei ne-ar putea salva. E o teză absolut greşită! Da, este necesar ca produsele moldoveneşti să revină pe piaţa rusească, dar acest proces nu trebuie contrapus relaţiilor pe care le avem cu partenerii noştri occidentali şi, în special, cu România. Aceşti parteneri ne-au dovedit că sunt consecvenţi în raport cu Republica Moldova, că ne ajută şi nu schimbă regulile de joc pe parcurs. Şi acum ce facem? Le întoarcem spatele şi ne aruncăm în braţele Rusiei, care mâine ne va institui un nou embargou?

    De aceea, consider că declaraţiile dlui Carasin trebuie tratate cu foarte multă atenţie, făcând concluziile de rigoare.

    sursa: www.untila.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com