• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai GHIMPU în dialog cu ambasadorii Italiei și Ungariei la Chișinău

    Mihai GHIMPU în dialog cu ambasadorii Italiei și Ungariei la Chișinău

    10.02.2016  

    Marți, 10 februarie a.c., Mihai Ghimpu, Președintele PL a avut întrevederi cu ambasadorii Ungariei și Italiei în Republica Moldova, E.S. Mátyás Szilágyi și E.S. Enrico Nunziata. La întrevederi au participat și deputații: Ion Apostol, Secretarul General PL, membrul Comisiei parlamentare pentru agricultură şi industrie alimentară; Alina Zotea, secretarul Fracțiunii PL, membră a Comisiei parlamentare pentru politică externă și Artur Gutium, membru al Comisiei parlamentare pentru protecție socială, sănătate și familie.

    În cadrul întrevederii avute cu E.S. Mátyás Szilágyi și E.S. Enrico Nunziata, Mihai Ghimpu a punctat aspecte importante care sunt pe agenda majorității parlamentare, aspecte care derivă direct din Acordul de Asociere RM-UE și din lista de reforme pe care partenerii europeni, dar și societatea le așteaptă.

    Adoptarea Pachetului de legi privind sistemul bancar, cel de integritate, reforma procuraturii și a CNA, reforma administrației centrale și locale, liberalizarea pieții, adoptarea politicii bugetar-fiscale și a Bugetului de stat sunt doar câteva puncte pe agenda majorității parlamentare care sunt pregătite să ajungă în parlament, a accentuat Mihai Ghimpu.

    ”Atunci în 2009, când au venit la guvernare aceste partide, noi PL am venit cu alte gânduri. Dar, de la ”povestea de succes” am ajuns la ”jaful secolului”. Decizia PL de a participa la guvernare a fost o decizie foarte grea. Mulți la început nu ne-au înțeles, acum lucrurile devin clare. PL a decis să meargă la guvernare știind că doar un guvern pro-european și reformator poate schimba situația din Republica Moldova, anticipatele ar fi însemnat haos, dezordine, stoparea procesului de apropiere de UE și aducerea la guvernare a celor care susțin politica Cremlinului. PL niciodată nu putea accepta ca lui Putin să i se pună pe palme Republica Moldova.

    Știm ce trebuie să facem, în toți acești ani am fost jucați de cei care azi au decis să meargă în opoziție. Cineva a creat probleme, acum noi trebuie să le rezolvăm. Doar accelerarea reformelor, doar dialog și nu ultimatum-uri poate aduce progres, stabilitate și bunăstare, ceea ce nu vor cei care azi slujesc intereselor imperiale ale Federației Ruse.

    În aceste zile, am avut discuții cu mai mulți oficiali europeni, în care i-am asigurat că acest guvern este conștient că are ultima șansă. O șansă pe care noi, cei din Partidul Liberal nu o vom rata. Când va fi publicată faza doi a Raportului Kroll, atunci se va face lumină în acest dosar, o să avem în față tot tabloul și atunci o să cunoaștem adevărul”, a accentuat Mihai Ghimpu.

    La rândul său, E.S. Mátyás Szilágyia a menționat că Guvernul de la Budapesta a salutat investirea guvernului de la Chișinău și îndeamnă majoritatea parlamentară să înlăture restanțele pe care le are Republica Moldova și să accelereze reformele cerute de Uniunea Europeană. ”Două luni fără un guvern cu funcții depline este foarte mult. Această perioadă am urmărit-o cu îngrijorare. De aceea susținem și încurajăm noul executiv instalat, să înceapă dialogul cu partenerii de dezvoltare ai republicii și cu societatea. Suntem alături de voi și considerăm că Uniunea Europeană trebuie să acorde o perspectivă clară Republicii Moldova.
    Referindu-se la protestele stradale, ambasadorul Ungariei a accentuat că, ”este un act rușinos să ataci un deputat și este de neimaginat ca protestatarii să atace o instituție de stat, care este un simbol al suveranității. Democrația înseamnă dialog și lupta pentru idei, nu agresiune și violență”, a punctat diplomatul maghiar.

    Ambasadorul Italiei, a subliniat că pentru Guvernul italian este important să știe ce se va întâmpla mai departe în Republica Moldova. Noi dar și Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Federica Mogherini, care este din Italia, am salutat investirea guvernului și am îndemnat toate părțile la dialog. Din partea UE este o susținere pentru Republica Moldova și nu se pune la îndoială legitimitatea noului guvern, a menționat E.S. Enrico Nunziata.

    Diplomatul italian a mai menționat că guvernul de la Chișinău trebuie să ”se înrădăcineze prin reforme. Uniunea Europeană vede în Republica Moldova un partener, precum şi Moldova este un partener pentru UE. Sper că Moldova are o agendă ambiţioasă, orientată spre viitor. Nu e timp de pierdut. Cu cât mai repede vor fi implementate reforme, cu atât mai bine va fi pentru cetățeni”, a spus ambasadorul italian.

    Mihai Ghimpu, a mulțumit ambasadorilor și țărilor pe care le reprezintă, pentru susținere în aceste momente. ”Cu toată responsabilitatea vă încredințez, că acest guvern va face lucruri mari. Vreau să aveți încredere în noi, Republica Moldova, fără sprijinul UE nu are nici o posibilitate de a se rupe de Rusia”, a subliniat Mihai Ghimpu

    Serviciul de Presă al PL
    10 februarie 2016
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com