• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu la întrevederea cu Petras Auštrevičius: Partenerii europeni și cetățenii așteaptă fapte și nu declarații

    Mihai Ghimpu la întrevederea cu Petras Auštrevičius: Partenerii europeni și cetățenii așteaptă fapte și nu declarații

    09.02.2016  

    „Partenerii europeni şi cetăţenii aşteaptă fapte, dar nu vorbe”, a declarat Președintele Partidului Liberal, deputatul Mihai Ghimpu, după întrevederea cu raportorul Parlamentului European pentru Republica Moldova, europarlamentarul lituanian, Petras Auštrevičius, care se află într-o vizită la Chişinău. La întrevedere a participat și, Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chișinău; deputații Veaceslav Untilă , Președintele comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică; Alina Zotea, secretarul Fracțiunii PL, membră a Comisiei parlamentare pentru  politică externă și Gheorghe Brega, vice-primministru; Anatol Șalaru, Ministrul al Apărării; Valeriu Munteanu, Ministru al Mediului; Corina Fusu, Ministrul al Educației; Iurie Chirinciuc, Ministrul al Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor.

    Mihai Ghimpu, a menţionat că Republica Moldova poate merge înainte, se poate apropia de familia europeană, doar dacă îndeplineşte angajamentele asumate în Acordul de Asociere cu UE. ”După vizita pe care am efectuat-o săptămâna trecută la Strasbourg și după întrevederile pe care le-am avut cu europarlamentarii și grupurile politice ALDE, PES,  Dnul Petras Auštrevičius efectuează o vizită la Chișinău. Dacă observați, Dnul Auštrevičius, este al doilea raportor al UE pentru Moldova din partea grupului liberalilor europeni, după europarlamentarul englez Graham Whatson, fost președinte ALDE.

    Sunt șanse ca Republica Moldova să revină pe făgașul care a fost promis cetățenilor începând cu anul 2009. Republica Moldova nu poate merge înainte, nu se poate apropia de familia europeană, dacă noi nu îndeplinim angajamentele asumate. Cei care facem parte din majoritatea parlamentară trebuie să pregătim un document, un grafic, în care să menţionăm prioritatea reformelor așa în cât într-un timp cât mai scurt să recuperăm restanţele la implementarea Acordului de Asociere”, a  subliniat Mihai Ghimpu.

    Președintele PL a discutat cu Petras Auštrevičius şi despre reforma procuraturii, iar PL-ul pledează pentru o procuratură care să corespundă standardelor europene.  În cadrul întrevederii s-a menţionat şi importanţa semnării unui nou acord cu FMI, deoarece de acest acord depind şi relaţiile cu UE, şi finanţările, şi investiţiile care vor veni în republică.

    Un alt subiect abordat cu Petras Auštrevičius a fost furtul miliardului. ”Toți trebuie să poarte răspundere, care au băgat mâna în buzunarul cetățenilor. Cred că, dacă nu vor să recunoască, Kroll ne va ajuta și organele de drept își vor face datoria. Cum se spune, fiecare trebuie să poarte răspundere pentru ceea ce a făcut, mai ales – ilegal”, a adăugat Mihai Ghimpu.

    La rândul său, Petras Auštrevičius, a încurajat deputații și miniștrii PL să înainteze pe direcția reformelor, în special a luptei împotriva corupției, liberalizarea importului, reformei justiției și a reformelor cerute de FMI. Oficialul european este de părere că noul guvern trebuie să-și onoreze angajamentele și să aducă Republica Moldova înapoi pe pista apropierii de UE. Totodată, Petras Auštrevičius,  condamnă violențele din timpul protestelor recente și spune că violența este inacceptabilă ca instrument politic.

    Imagni video: 

    Serviciul de presă al PL
    9 februarie 2016
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com