• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu la Orhei: Noi am ales să continuăm cursul european și să ne distanțăm de interesele imperiale ale Federației Ruse.

    Mihai Ghimpu la Orhei: Noi am ales să continuăm cursul european și să ne distanțăm de interesele imperiale ale Federației Ruse.

    07.02.2016  

    ”Noi nu am avut decât două opțiuni: fie mergem la alegeri anticipate, cu riscul de a declanșa un haos și mai mare și de a pune țara pe brânci, lăsând oamenii fără pensii și salarii, fie susținem un Guvern care va încerca să scoată țara din această criză profundă și să readucă treptat lucrurile într-o albie a normalității. Noi am ales să continuăm cursul european și să ne distanțăm de interesele imperiale ale Federației Ruse., iar peste un timp oameni vor conștientiza, că Partidul Liberal a procedat corect, este una din declarații făcute de Mihai Ghimpu la ședința Consiliului Teritorial Orhei a Partidului Liberal care a avut loc astăzi, 7 februarie în orașul Orhei.

    La eveniment au participat și Roman Boțan, deputat PL, Sergiu Miron, Președintele OTPL Orhei, Președinții organizațiilor locale PL din raion, primari și consilieri raionali din partea PL.

    La începutul discuțiilor, Roman Boțan deputat PL, a punctat în luarea sa de cuvânt despre perioada dificilă prin care trece Republica Moldova, despre interesele ascunse ale celor care vor alegeri anticipate cu orice preț. ”Prea abil manevrează troica adunată în piață cu cei sinceri, chiar și cu combatanții, cei care au luptat contra agresiunii rusești din anul 1992. Pentru ce? În esență pentru anticipate, știind că rezultatul scrutinului le va fi acum favorabil. Profitând de supărarea oamenilor față de unii “pro-europeni” bănuiți de furtul miliardului, durerea acestora este exploatată de cei care săptămânal zboară la Moscova și la Frankfurt pentru indicații.

    Partidul Liberal a acţionat tot timpul în unison cu principalii parteneri externi ai Republicii Moldova, cu acei de care depinde viitorul nostru democratic şi european. Poate că unii nu au observat, iar alţii nu au dorit să observe, dar învestirea noului Guvern a fost salutată de Uniunea Europeană, de Statele Unite ale Americii, de România. Toţi ne-au transmis un mesaj clar: nu vă lăsaşi provocaţi, nu admiteţi destabilizări, acţionaţi în vederea implementării reformelor şi realizării obiectivului de integrare europeană.

    Cea mai mare viclenie a Diavolului, e să te facă să crezi că el nu există. Este la fel ca și cu pericolul rusesc. Tancurile rusești sunt în raionale de est, mâine pot fi la Chișinău, pentru încă câteva sute de ani, Crimeea este cel mai bun exemplu. Cel mai grav este că asta se poate face cu ajutorul celor cu viziuni pro-europene. Avem probleme, există corupție, e timpul să curățăm acest stat, dar nu să îl transformăm în „ДНР”, a accentuat Roman Boțan.

    Președintele PL, a vorbit în fața celor prezenți despre situația politică din republică, despre decizia luată la Consiliului Republican al PL din data de 10 ianuarie, prin care formațiunea a decis participarea la formarea majorității parlamentare, pentru a evita alegerile anticipate, alegeri, care ar fi însemnat un risc pentru securitate și ar fi declanșat haos, dezordine și instabilitate. ”Votul deputaţilor liberali pentru noul Guvern i-a determinat pe unii să arunce cu noroi în Partidul Liberal şi să vină cu tot felul de acuzaţii şi presupuneri, care mai de care mai halucinante. Campania de intimidare a deputaţilor liberali şi de manipulare a opiniei publice a fost atât de acerbă încât nici nu se putea vorbi de forţa argumentelor.

    Mihai Ghimpu a menționat că Partidul Liberal a fost tot timpul un partid care a pledat pentru integrarea europeană și națională a Republicii Moldova. Pentru ca acest obiectiv să devină realitate, de-a lungul anilor am făcut numeroase cedări, acceptând compromisuri. Astăzi Republica Moldova a ajuns să aibă Acord de Asociere, Acord de liberalizare a vizelor şi Acord de comerţ liber cu Uniunea Europeană, este și meritul liberalilor.

    Partidul Liberal a pledat tot timpul pentru stabilitate politică, pentru că numai în condiţii de stabilitate e posibil de promovat reformele democratice cu impact real asupra vieţii oamenilor. Am avut tot timpul rolul de opoziţie în interiorul guvernării, în sensul bun al cuvântului. Adică, fiind în interiorul echipei de guvernare, am exercitat un control strict asupra gestionării banilor publici, asupra utilizării resurselor administrative, asupra aplicării legii în diverse domenii etc. Cele mai mari derapaje antidemocratice şi furturi de patrimoniu şi de bani publici s-au produs în perioada când PL a fost înlăturat forţat de la guvernare, iar cine mai are dubii nu are decât să-şi amintească de cazul Aeroportului Internaţional Chişinău, de cazul Băncii de Economii, de alte cazuri de acelaşi fel. Noi am acceptat conştient să facem parte din coaliţia de guvernare şi din Guvern, pentru a fi în continuare la straja intereselor cetăţenilor şi a Republicii Moldova.

    Aflarea astăzi a Partidului Liberal la guvernare va ține Republica Moldova departe de influența Rusiei. Pentru Rusia alegerile parlamentare anticipate ar fi fost o oportunitate de a readuce Moldova în sfera sa de influenţă. Aceste planuri puteau fi zădărnicite doar prin crearea unei majorităţi stabile și prin învestirea în funcţie a unui Guvern pro-european. Anume asta am și făcut noi, liberalii, a subliniat Mihai Ghimpu.

    Serviciul de Presă al PL
    7 februarie 2016
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com