• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Situația politică din Republica Moldova, discutată de Mihai Ghimpu cu Ulrike Knotz, E.S. Ambasadoarea Germaniei la Chișinău

    Situația politică din Republica Moldova, discutată de Mihai Ghimpu cu Ulrike Knotz, E.S. Ambasadoarea Germaniei la Chișinău

    28.01.2016  

    Preşedintele Partidului Liberal Mihai Ghimpu, deputat în Parlamentul Republicii Moldova a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadoarea Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Federale Germania în Republica Moldova, Ulrike Knotz. La întrevedere a participat și Alina Zotea, deputat, secretarul Fracțiunii PL, membră a Comisiei parlamentare pentru  politică externă.

    Situaţia social-politică şi economică din Republica Moldova, funcţionarea instituţiilor democratice, perspectivele de integrare europeană a Republicii Moldova, reformele implementate la nivel naţional în conformitate cu angajamentele asumate faţă de cetățeni și partenerii de dezvoltare, lupta cu corupţia în instituţiile de stat au fost principalele subiecte abordate în cadrul întrevederii.

    Mihai Ghimpu, a menționat că Guvernul investit recent, este unul legitim, fapt confirmat de mesajele de susținere venite de la București și anume: Președintele, Klaus Iohannis, Prim-ministru, Dacian Cioloș, Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu. Din partea  Înaltului Reprezentant al UE pentru politica externă, Federica Mogherini, și comisarul european pentru politică de vecinătate și negocierile de extindere, Johannes Hahn, precum și din partea Victoriei Nuland, consilierul Secretarului de Stat al Statelor Unite ale Americii.

    Soluția pentru depășirea crizei politice nu sunt alegerile anticipate, care sunt impuse de opoziția pro-rusă. Republica Moldova are nevoie de stabilitate politică, pentru a implementa Acordul de Asociere RM-UE, angajament asumat. Instabilitatea politică, haosul și dezordinea care ar apărea în urma alegerilor anticipate, ar duce și la stoparea cursului pro-european, fapt confirmat de liderii acelor forțe care folosesc această situație apărută în urma furtului miliardului, și noi știm de cine,  forțe care scot oamenii în stradă.

    Protestele oamenilor sunt justificate, dar situația în care am ajuns, nu este din vina PL, toate probleme apărute au început în 2013, când PL a fost înlăturat de la guvernare.  Există pericol ca aceste proteste pașnice să se transforme în unele violente, iar acest lucru este evident. Unica noastră șansă de a mișca lucrurile înainte și a apropia republica de standardele europene, este ca guvernul care are un mandat legal să implementeze reforme, pe care cetățenii le așteaptă.

    Manipularea la care se dedă zilnic mass-media rusă și unele de la noi, adeverește faptul că Moscova este cointeresată ca la Chișinău să domnească haosul și instabilitatea, lucru pe care noi cei din PL nu-l vom admite atât timp cât luarea deciziilor depinde și de noi, a punctat Mihai Ghimpu.

    Ambasadoarea Ulrike Knotz a menţionat că Germania va susţine şi în continuare Republica Moldova pe calea integrării europene, acordând sprijinul de care este necesar pentru ca instituţiile din Republica Moldova să funcţioneze în mod democratic şi legal, dar pentru aceasta sunt necesare reforme, pe care le așteptăm. Diplomatul german consideră că autorităţile de la Chişinău trebuie să depună eforturi pentru a realiza obiectivele asumate faţă de cetățeni și partenerii europeni.

    Cu referire la protestele stradale, E.S. Ulrike Knotz a subliniat faptul că cetățenii Republicii Moldova au dreptul de a protesta și de a-și arăta nemulțumirea, doar că aceste proteste nu trebuie să  degenereze în unele violente. Orice acțiuni în afara legii nu vor face bine Republicii Moldova și nu vor fi susținute de Germania, a punctat oficialul german.

    Serviciul de Presă al PL
    28 ianuarie 2016
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com