• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Reacție: Mihai Ghimpu condamnă atitudinea ostilă față de românism și dezinformarea pe care o manifestă unii comentatori de la București

    Reacție: Mihai Ghimpu condamnă atitudinea ostilă față de românism și dezinformarea pe care o manifestă unii comentatori de la București

    11.01.2016  

    Președintele PL, Mihai Ghimpu, a susținut, astăzi, o conferință de presă în care s-a arătat deranjat de o serie de declarații a unor comentatori politici români. Declarația vine ca urmare a unei emisiuni de la postul de televiziune de peste Prut, B1, la care fostul consilier prezidențial român, Iulian Fota, a spus că „Ghimpu a fost aliatul lui Vlad Plahotniuc în furtul miliardului, informație preluată calomnios de către instituțiile media (!) de la noi, ostile Partidului Liberal”, a subliniat Mihai Ghimpu.

    Potrivit liderului PL, declarațiile foștilor consilieri prezidențiali, sunt calomnioase, fapt ce i-a prejudiciat imaginea in calitatea lui de om politic și președinte al Partidului Liberal din R. Moldova. Drept rezultat, Mihai Ghimpu a sesizat, Consiliul Național al Audiovizualului din România și spune că îl va acționa în judecată pe Iulian Fota.

    Declarația Partidului Liberal mai jos:

    1. Republica Moldova se află astăzi la o răscruce. Discuția despre formarea viitorului guvern nu este atât despre persoane, cât despre menținerea în continuare a vectorului european, însă trebuie să recunosc că contează foarte mult cine sunt persoanele. Cei care afirmă că lupta împotriva corupției trebuie să fie mai importantă decât lupta pentru integrare europeană se înșală. Lupta împotriva corupției și integrarea europeană a republicii trebuie să meargă împreună, pentru că în comunitatea euro-atlantică nu există toleranţă faţă de corupţie (după cum se vede și prin acțiunile DNA-ului de la București), în timp ce în Spaţiul Eurasiatic corupţia este un mod de viaţă. Noi nu credem că dacă renunţăm la integrarea euroatlantică se va reduce corupţia din Republica Moldova sau se va înregistra vreun progres în lupta împotriva acestui flagel. Partidul Liberal nu va accepta apropierea de UE fără lupta împotriva corupției, dar nici așa zisa luptă împotriva corupției prin schimbarea vectorului european al R. Moldova și aducerea la guvernare a forțelor pro-ruse sau a oricăror alte forţe, fie ele şi autoproclamate „europene”, care urmăresc renunţarea la integrarea euro-atlantică a Republicii Moldova, fie şi sub pretextul că lupta anticorupţie ar fi prioritară. 


    2. În contextul bătăliei politice din Republica Moldova, constatăm o implicare a unor lideri de opinie sau foști oficiali din România în disputele politice din stânga Prutului. Salutăm acest fapt și încurajăm politicienii, experții sau formatori de opinie din România să urmărească atent și să comenteze disputele politice din stânga Prutului. Ceea ce nu salutăm, este însă dezinformarea și reaua credință care se manifestă în unele poziții publice.

    3. Prima poziție pe care o condamnăm ține de atitudinea față de unionism și românism în Republica Moldova. Constatăm în ultima vreme că, în presa de peste Prut, tot mai des apar afirmații legate de faptul că unionismul și românismul sunt diversiuni în Republica Moldova, iar promotorii acestui curent sunt acuzați public.

    4. Partidul Liberal condamnă cu fermitate aceste atitudini și declarații. Unionismul și românismul nu sunt diversiuni în Republica Moldova, ci opțiuni politice și geopolitice care ajung să întrunească din ce în ce mai mulți susținători. Ultimele sondaje de opinie arată acest lucru tot mai clar. Mai mult, Partidul Liberal afirmă că, în viitor, în condițiile crizei prelungite din Republica Moldova, opțiunea integrării în Uniunea Europeană prin reunificarea cu România va deveni tot mai importantă, în defavoarea vechii idei că reunificarea cu România se va face prin integrare europeană. Partidul Liberal susține din punct de vedere politic că integrarea în Uniunea Europeană prin reunificare cu România este un obiectiv strategic care ar trebui susținut și promovat pe ambele maluri ale Prutului.

    5. A doua atitudine pe care o condamnăm ține de dezinformarea sau reaua credință pe care o manifestă unii comentatori de la București. Unul dintre aceste cazuri a fost consemnat recent, la emisiunea de la postul de televiziune B1, „Dosar de politician”, difuzată la data de 9 ianuarie, unde invitatul Iulian Fota, fost consilier prezidențial, și-a permis să asocieze numele meu, respectiv al președintelui Partidului Liberal, cu furtul miliardului din Republica Moldova, atunci când a afirmat explicit: „Miliardul a fost furat cu contribuţia unora dintre pro-europenii noştri. Principalul aliat al lui Plahotniuc ştiţi cine este la Chişinău? Este Ghimpu”.

    6. Aceste afirmații făcute de un fost consilier prezidențial, complet nefondate si nedovedite în vreun fel, au fost imediat preluate calomnios de către instituțiile media (!) de la noi, ostile Partidului Liberal. Afirmațiile lui Iulian Fota îmi aduc enorme prejudicii de imagine in calitatea mea de om politic președinte al Partidului Liberal din R. Moldova.

    7. În urma acestor declarații ofensatoare și calomnioase, am trimis deja  o sesizare la Consiliu Național al Audiovizualului din România, solicitând să se ia măsurile cuvenit.

    8. În al doilea rând, anunț public că îl voi acționa în judecată pentru afirmații calomnioase la adresa mea și voi utiliza toate căile legale pe care justiția din România și din Republica Moldova le pune la dispoziție pentru a-mi apăra numele și reputația.

    Imagini video de la Conferință:


    Serviciul de Presă al PL
    11 ianuarie 2016

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com