• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  De Ziua Unirii la Chișinău a fost pusă temelia unui monument în memoria celor ”Trei martiri ai cauzei naționale”

    De Ziua Unirii la Chișinău a fost pusă temelia unui monument în memoria celor ”Trei martiri ai cauzei naționale”

    01.12.2015  

    De Ziua Unirii la Chișinău a fost pusă temelia unui monument în memoria celor ”Trei martiri ai cauzei naționale”
     
    Conducerea Partidului Liberal au depus astăzi flori pe locul unde va fi ridicat monumentul celor „Trei martiri ai sfintei cauze naţionale”: Alexe Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea. La eveniment au participat și Mihai Ghimpu, Președintele PL, Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte PL, Primarul General al mun. Chișinău, deputații PL,  miniștri PL, membri și simpatizanți PL.
     
    În cadrul evenimentului, Mihai Ghimpu a menționat că astăzi, este o zi foarte importantă, pentru neamul românesc, este Ziua Marii Uniri, pe această cale, Președintele PL, a urat ”La mulți ani” tuturor celor care simt și gândesc românește.
     
    ”97 de ani de când s-a înfăptuit Marea Unire, de când s-a realizat visul tuturor românilor, aceasta este pentru noi cea mai frumoasă sărbătoare. O sărbătoare care pe noi românii – moldoveni ne bucură și ne mai doare, pentru că cei care ne-au rupt în 1918, le-a reușit să ne rupă din nou după Marea Unire de la 1918, ocupând acest teritoriu la 28 iunie 1940. Însă nu le-a reuși să ne țină despărțiți. Chiar dacă azi românii locuiesc în mai multe state, Romania, Republica Moldova, Ucraina, Serbia, eu sunt sigur că va veni ziua din nou când vom fi din nou împreună, și aceasta depinde de noi.
     
    Nu suntem noi primii care luptăm pentru această cauză națională, în toate generațiile din ziua când a fost ocupat acest teritoriu, au existat oameni care s-au ridicat împotriva ocupanților, împotriva ruperii noastre de la trupul țării – România. De-a lungul anilor cât acest teritoriu a fost sub ocupație, au existat partide, organizații de tineri care au luptat cu ocupantul de la răsărit, unii din ei au fost arestați, deportați, omorâți. Anume pe acești oameni care au luptat pentru libertatea și unitatea neamului românesc–am decorat post-mortem atunci când am fost Președinte-interimar al Republicii Moldova.
     
    Astăzi de 1 decembrie, ne-am adunat în acest loc deoarece în acest loc în anul 1922, a fost ridicat un monument în memoria a trei martiri ai neamului românesc: Alexe Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea. Iată un exemplu că merită să luptăm pentru cauza națională, anume noi liberalii ne-am asumat misiunea de a restabili monumentele înaintașilor noștri distruse de ocupanți, de a restabili istoria, adevărul. Vă mulțumesc tuturor care luptați continuu ca visul românilor de a fi uniți să se realizeze, să dea domnul cât mai repede ca Unirea să se înfăptuiască”, a menționat Mihai Ghimpu.
     
    La rândul său , Dorin Chirtoacă, Primarul General al mun. Chișinău a menționat că,  prin acest monument se face un pas spre Unire.
     
    ”Suntem aici, pentru a mai pune o cărămidă la temelia unirii neamului românesc. Vreau să mulțumesc celor din Consiliul Municipal Chișinău, colegilor din fracțiunile care au votat pentru restabilirea acestui monument, a stat pe ordinea de zi, cred că vreo doi ani, dar până la urmă se poate”, a punctat Prim-vicepreședintele PL.
     
    Totodată, Dorin Chirtoacă s-a adresat către generația tânără. ”În esență, mă adresez tinerilor, luați cu asalt Prutul, zdrobiți vămile, granițele și barierele nedreptății dintre noi, ele demult sunt depășite. Nu mai au nici un folos, nu creează decât obstacole în calea unei vieți mai bune”, a conchis Primarul General al mun. Chișinău.
     
    Lilian Carp, deputat PL, moderatorul evenimentului a vorbit despre generațiile de români care s-au sacrificat pentru păstrarea unității noastre naționale, printre care cei ”Trei martiri ai cauzei naționale”: Alexei Mateevici, Simion Murafa și Andrei Hodorogea, asasinați de bolșevici în anul 1917, din simplu motiv că declarau că sunt români.
     
    Mariana Țăranu, istoric, a vorbit despre viața zbuciumată a celor martiri români. Andrei Hodorogea, participant la mișcarea națională din preajma Unirii din 1918. S-a născut într-o familie de răzeși mazili. A studiat la Școala de Agricultură din Cucuruzeni și la o universitate din Rusia. A fost un bun prieten cu Simeon Murafa, ambii căzând victime ale bolșevicilor după ocupația din 1940. 

     Pe 27 martie 1888, la Cainari, se naște scriitorul roman, preotul, Alexe Mateevici, fiu al lui Mihail si al Nadejdei Mateevici. În 1893 familia Mateevici se mută în satul Zaim, unde viitorul scriitor urmează școala primară. Se înscrie apoi la școala Duhovnicească din Chișinău, pe care o termină cu succes in 1902. Dorind o carieră ecleziastica, se pregatește la Seminarul Teologic din acelați oraș. Alexei Mateevici s-a stins din viață la data de 24 august 1917.

    Simeon Murafa. a fost un jurist, fruntaș al mișcării naționale din Basarabia, publicist, promotor al culturii muzicale. A făcut studii liceale și universitare la Kiev, devenind licențiat în drept în 1912. Colaborează la ziarul Cuvântul moldovenesc (1913–1917) fiind un timp și director al acestei publicații. Editează broșura „Cine-s moldovenii. Din istoria neamului” (1917). Participă la Primul Război Mondial, conducând o echipă sanitară pe frontul românesc. Contribuie la reconstituirea Societății Culturale Moldovenești, la consolidarea bazei editoriale în Chișinău. Zemstva județului Soroca îl numește judecător de pace în satul său de baștină, dar acesta este asasinat la Chișinău de o bandă de bolșevici. În legătură cu acest eveniment tragic, Onisifor Ghibu publică în ziarul România nouă articolul „Trei mucenici ai românismului în Basarabia: A. Mateevici, S. Murafa și A. Hodorogea”.

     În 1923, în Parcul Catedralei din Chișinău, a fost înălțat un monument în memoria celor trei martiri basarabeni: Alexe Mateevici, Simeon Murafa și Andrei Hodorogea, dar care a fost distrus după un ordin al administrației comuniste în 1940.

    La eveniment au participat și ansamblurile folclorice ”Plăieșii”, conducător artistic – Nicolae Gribincea și ”Crenguță de iederă”, conducător artistic, Maria Iliuț, care au prezentat un program folcloric.

    Urmărește imagini video de la eveniment mai jos: 

     
    Serviciul de presă al PL
    1 decembrie 2015

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com