• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Interviu cu Veaceslav Untilă, deputat, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică

    Interviu cu Veaceslav Untilă, deputat, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică

    27.11.2015  

    Interviu cu Veaceslav Untilă, deputat, președintele Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică.

    Evenimentul Zilei: Dle Untilă, în calitate de președinte al Comisiei parlamentare pentru securitate națională, apărare și ordine publică, cum credeți, este sau nu corupția în R. Moldova un pericol pentru securitatea statului?

    Veaceslav Untilă: Corupția, nu voi înceta să repet, este un pericol imens pentru RM, fiindcă azi am ajuns la un punct unde, în linii mari, corupția controlează statul. Pentru a face ordine, avem nevoie de foarte multe lucruri. Acum suntem în proces de elaborare a Strategiei Naționale de combatere a corupției. 

    -De câți ani se lucrează la această strategie…

    -Strategia este adoptată o dată la patru ani și vreau să vă spun că, acum două săptămâni, Comisia parlamentară, poate pentru prima dată, a avut audieri la capitolul evaluarea implementării Strategiei Naționale pentru anul 2011-2015. Am invitat la audieri toate instituțiile responsabile de combaterea corupției în RM, începând cu CNA, MAI, Vamă și terminând cu Ministerul Economiei. Discuția a durat circa patru ore și a fost una constructivă. Am început cu Procuratura Generală. Procurorul general nu a binevenit să se prezinte, a delegat un procuror anticorupție. Că ei sunt foarte independenți. 

    -Nu asta ne dorim noi? O procuratură independentă?

    -Da, și când cineva îi deranjează, ei nu se prezintă. Le explic: nu vă cer date secrete din dosare operative. Mă interesează doar cum se implementează Planul de combatere a corupției în RM!

    -Care sunt cele mai importante puncte din viitoarea Strategie?

    -Au fost punctate mai multe acțiuni și fiecare instituție a fost învestită cu anumite responsabilități. CNA a avut și el un raport destul de convingător. Ei sunt cei care au la dispoziție toate instrumentele din societate pentru a combate corupția. Ne-au spus: am expediat în judecată 500 de dosare. Au fost trase la răspundere 26 de persoane. Pe de altă parte, justiția declară că, vezi, Doamne, calitatea acelor dosare este foarte proastă și nu pot fi admise.

    -Judecătorul Cristi Danileț din România, care vine des la Chișinău, vorbea recent într-un interviu că magistrații de la noi au o pregătire slabă. Se referea și la judecători, și la procurori. El se referea la o cultură juridică destul de slabă. Este și acesta un factor în subiectul discutat?

    -Este cel mai mic factor, pentru că acolo unde există rea-voință, începi să cauți nod în papură. Hai să vă aduc un exemplu. A fost foarte dificil, în baza Strategiei, să elaborăm un set de legi, care ar pune bazele unei combateri eficiente a corupției în RM. Pentru prima dată, a apărut noțiunea de test de integritate. Asta presupunea că CNA, în baza legii, poate merge și provoca orice funcționar public. În urma acestui experiment, ei nu sunt pasibili de răspundere penală, dar pot fi eliberați din funcție și trași la răspundere administrativă. Imaginați-vă că CNA a efectuat 1.500 de astfel de teste și marea majoritate „cu succes”. Totul a fost bine, până au ajuns la instanțele judecătorești. Acolo trei au picat testul și, ulterior, comuniștii au depus o sesizare la Curtea Constituțională, unde se revoltau cum de se poate ca un CNA, subordonat Executivului, să întreprindă măsuri de control asupra justiției? Curtea Constituțională s-a convocat, și-a îmbrăcat mantia și a spus, da, au dreptate și au declarat neconstituțională întreaga lege cu testul de integritate. Nu doar testul de integritate funcționa bine, dar și faptul că orice funcționar era obligat să declare cazurile când cineva îi propunea mită. Au fost trei denunțuri, declarate de un judecător, caz inedit în RM. Revenim la test în alt mod. Parlamentul a adoptat o decizie și a scos de sub jurisdicția Guvernului CNA și ea se va subordona direct Parlamentului. 

    -De ce n-a trecut Legea privind aplicarea detectorului de minciuni? Sunteți gata să fiți supus testului cu detectorul de minciuni?

    -Fără nicio problemă. Pe Internet găsești cursuri de trei ore cum să minți acest detector. În plus, nu are nicio valoare în instanța de judecată. Apoi, sunt persoane despre care se știe că sunt corupți și trec testul, și alții care sunt cu obrazul curat și îl pică. Eu, personal, aș susține această lege. 

    SIS-ul trebuie refăcut din temelii

    -Am văzut pe blogul Dvs. că notați că ar trebui optimizate pârghiile de control politic asupra instituțiilor de forță din RM. Acuzați că nu există transparență. La ce v-ați referit mai exact?

    -M-am referit la SIS și am demarat un control riguros privind funcționarea acestei instituții, dar cu cât mai departe am mers, cu atât mai clar a devenit că SIS-ul este o subdiviziune care nu-și îndeplinește sub nicio formă obligațiile pe care le are. Avem patru proiecte de legi privind SIS-ul, care trebuie aprobate de urgență. Este vorba de statutul ofițerului din SIS, legea privind serviciile de contraspionaj, pe care nu am avut-o până acum, precum și schimbarea denumirii în Serviciul Național de Informații al RM. A fost votat în prima lectură proiectul de lege, numită Mandatul de securitate, adică Parlamentul împuternicește SIS-ul printr-un mandat de securitate. Atunci se va schimba situația privind contraspionajul. Ei sunt obligați să își protejeze doar agentura. Noi însă trebuie să știm cine este filat, de ce, cui i se interceptează convorbirile telefonice. Am început deja vizitele la SIS, vom demara chiar și unele inopinate și vom solicita, în cazul fiecărei interceptări, deciziile judecătorești. 

    Duty-Free-ul din Seabeco, sursă ieftină de plăceri pentru „diplomați” tatuați

    -Ați declarat, în una din opiniile publicate, că forțele ruse au făcut un front comun anti-UE. Credeți că aceste partide prind la putere din cauza situației politice din RM?

    -Da, pentru că în 2009 a venit la putere un regim democratic, am ajuns aici și am dezamăgit populația. S-a furat acest miliard tot cu mâna Rusiei, tot prin firme rusești. Eu cred că a fost o chestie foarte bine planificată, pentru că se știe că, din moment ce dispare un miliard, populația nu va ierta niciodată puterea democratică. Întrebăm Rusia dacă tranzacțiile efectuate de Ilan Shor au fost legale și Rusia tace. Eu cred că Shor va fi tras la răspundere pentru furtul miliardului și pentru situația cu Aeroportul. 

    -El are interdicție pentru a părăsi țara?

    -Pe mine altceva mă deranjează. Haideți să mergem acum la hotelul Seabeco, unde există un magazin Duty-Free, destinat diplomaților. Stăm câteva ore și veți vedea ce indivizi vin și cumpără de acolo alcool și țigări. „Diplomați” cu tatuaje pe degete și ceafa groasă. Întrebi la CNA cât se vinde acolo zilnic și îți spun că mult. Îmi imaginez că toți diplomații de la Chișinău sunt alcoolici și fumători și cumpără mii de sticle. Să fim serioși.  

    -Cum poate acum clasa politică pro-europeană stopa manipulările din partea forțelor pro-ruse anti UE? 

    -Nu știu cum vom putea schimba opinia publică, de vreme ce democrații au furat. Nu că Dodon și Usatâi nu ar fura. Un simplu calcul matematic: întreținerea unui banner pe străzile orașului costă 300 de euro lunar. Tipărirea lui costă tot în jur de 300 euro. În RM, astfel de bannere instalate au fost 1.000 și au stat atârnate câte șase luni. Și mergem la Dodon și îl întrebăm de unde a luat 300.000 de euro. În Codul penal există articol privind dobândirea bogățiilor ilicite. Dar din moment ce nu este întrebat, asta înseamnă că serviciile speciale rusești au pile bune în RM sau poate chiar unor politicieni de la noi le convine situația creată. 

    Prin parteneriatul de azi, România plătește pentru anul 40, când ne-a abandonat

    -Într-un interviu acordat cu ani în urmă, spuneați că în politică poți veni de oriunde. Acum, când aveți deja barbă albă, vă întreb dacă în politică poți și să faci orice?

    -Nu oricine poate face orice, spun latinii. În linii mari, dacă îți pui un scop util pentru societate, poate izbuti oricare. 

    -În Wikipedia sunteți prezentat ca un politician român din RM. E cumva vreo eroare? Aveți pașaport românesc? Sunteți cetățean al României?

    -Nu am, dar mă declar român de când am venit în Parlament. Chiar și la întâlnirile cu alegătorii le spuneam că sunt român, părinții mei s-au născut peste Prut. Și la recensământ m-am declarat tot timpul român.

    -Vedeți în România un partener sigur în planurile de viitor ale RM?

    -România a fost tot timpul singurul partener care ne-a susținut dezinteresat, la toate nivelurile și peste tot. Și atunci când românofobia ia amploare, mă deranjează. 

    -Credeți că această susținere dezinteresată este tocmai cea mai fericită idee?

    -Probabil, plătește pentru anul 1940, când ne-a abandonat. Am propus să fie ridicat un monument al ostașului român, care a căzut în lupta pentru eliberarea Basarabiei. Nu a fost înălțat niciunul. 

    -Credeți că ar fi posibilă unirea cu România, dacă tot acesta este mesajul PL-ului, și dacă asta ar fi singura noastră cale spre UE?

    -Am spus odată că unirea e o chestie de suflet. Dar după furtul miliardului, calea noastră spre UE este de 20 de ani. Avem posibilitatea însă să devenim europeni cu mult mai repede – prin Unire. Dacă poporul basarabean într-o bună zi va realiza un referendum și Parlamentul RM va vota actul Unirii, românii nu vor avea încotro. O altă cale mai rapidă de a accede în UE nu există. 

    Interviu realizat de Mădălin Necșuțu și Ileana Rusu

    Sursa: www.evzmd.md

     

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com