• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  76 de ani de la nașterea lui Simion Ghimpu, comemorați de membrii PL la Cimitirul Central din Chișinău

    76 de ani de la nașterea lui Simion Ghimpu, comemorați de membrii PL la Cimitirul Central din Chișinău

    24.05.2015  

    Astăzi, 24 mai 2015, regretatul profesor universitar, doctor în studiul artelor, scriitor şi poet, Simion Ghimpu, ar fi împlinit 76 de ani. Cu această ocazie, rudele și toți cei care l-au cunoscut și au crescut cu opera marelui poet s-au adunat la Cimitirul Central, la o ceremonie de comemorare, pentru a-l readuce în memorie pe Simion Ghimpu.

    La ceremonia de comemorare au participat Preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, care este şi fratele regretatului poet, Primarul General al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, nepotul acestuia, precum şi alți colegi de partid. Toți cei adunați au depus flori la mormântul lui Simion Ghimpu și l-au venerat prin operele sale, dar au ținut și un minut de reculegere în memoria celui care a fost Simion Ghimpu.

    Fratele poetului, Mihai Ghimpu, a fost troienit de amintiri și a avut de zis doar vorbe de laudă despre activitatea și viața fratelui său mai mare - „Din toți noi, Simion a fost ceva deosebit. El a fost un om intelectual care a muncit cu condeiul. Era un om plin de viață, era mereu cu zâmbetul pe buze. El niciodată nu s-a certat cu nimeni. Era liniștit, calm, orice nu s-ar fi întâmplat.

    Cel mai important e să știți că el și ceilalți,  fratele Gheorghe și Visario, cât și sora Valentina, mi-au fost călăuze în viață. Pe lângă ceea ce mi-au dat părinții, ei toți mi-au fost săgeata care m-a îndrumat. Și nu pot fi altul, decât cel care sunt, pentru că în spatele meu au fost cei care au știut cine suntem și cine trebuie să fim!” - a specificat Mihai Ghimpu.

    Pe finalul discursului, liderul liberalilor a reamintit celor prezenți vorbele de aur ale celor doi luptători pentru românism: „Ne vom salva doar revenind la românism și realizând reîntregirea neamului românesc” zicea Gheorghe Ghimpu iar Simion Ghimpu zicea „Cu răbdarea treci și marea, dar Prutul ?”

     Dumnezeu să-l IERTE!”

    Un cuvânt de spus a avut și nepotul lui Simion Ghimpu, primarul general de Chișinău, Dorin Chirtoacă:

    „Țin să vă mulțumesc că sunteți alături de familia noastră, într-o zi în care sărbătorim ziua de naștere, dar aici comemorăm. La fel cum, de fapt, se transformă ambele date - și cea de naștere, și cea de moarte, atunci când omul nu mai este pe lume.

    Evident că ne-am fi dorit ca toate rudele să fie în viață, care în mod normal ar fi putut fi. Ar putut fi alături de noi, în lupta noastră și s-ar fi bucurat de succesele noastre, dar așa este viața.”

    Membrii Clubului Liceenilor Liberali au pregătit un program cultural, aceștia au recitat versuri din creația lui Simion Ghimpu și au cântat una dintre cele mai cunoscute piese scrisă pe versurile poetului, „Iubiți învățători”. Printre cei care au recitat poeziile marelui poet se enumeră: Adriana Postovan cu poezia (Viață cum te-aș îmblânzi), Mihaela Monacu (Mereu), Cătălina Cernavca (Ce faci omule?), Dana Aramă (Fă-mă Doamne liber), Olga Slănină (Ruga Poetului), Nicolae Danilesco (Mereu împart), Dinu Covali (Libertate floarea speranței).

    Simion Ghimpu s-a născut la 24 mai 1939, în satul Coloniţa, în familia Irinei şi a lui Tudor Ghimpu. După absolvirea Facultăţii de Istorie şi Filologie din Chişinău, activează ca ghid-interpret de limba româna şi spaniolă, pe cea din urma învăţând-o din manuale. Gândul de a învăţa spaniola la o instituţie de învăţământ nu-l părăseşte, ceea ce îl determină sa-şi continue studiile la Universitatea Jdanov din Sankt Petersurg, după care este angajat în Moscova ca ghid-interpret de spaniolă.

    În 1964 este admis la doctorantură la Institutul de teatru din Moscova “GHITIS” . În paralel preda limba română unui grup de studenţi din Moldova care venise să-şi facă studiile la actorie. Profesorul Ghimpu a avut curajul să promoveze limba română printre studenţii basarabeni, ceea ce a avut un impact considerabil asupra culturii naţionale de mai târziu, deoarece actorii, discipoli ai profesorului Simion, au promovat valorile sacre dobândite, în capitala imperiului sovietic.

    Serviciul de Presă al Partidului Liberal

    24 mai 2015

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com