• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Lumânări la cer pentru victimile ocupației rusești de la 1812

    Lumânări la cer pentru victimile ocupației rusești de la 1812

    16.05.2015  

    Partidul Liberal a marcat ieri, 16 mai 2015 la Crucea Libertății, 203 de ani de la raptul teritorial din 1812 când teritoriul dintre Nistru și Prut a fost ocupat de Imperiu Țarist.

    Cu acest scop membrii și simpatizanții partidului  au lansat 203 de lampioane.

    La eveniment pe lângă liderii liberalilor, Mihai Ghimpu și Dorin Chirtoacă, candidat la funcția de primar general al municipiului Chișinău, au participat: deputații și candidații PL la funcția de consilieri municipali.

    Evenimentul a fost deschis de către Președintele PL, care a ținut un discurs în fața celor adunați.

    „Ne-am adunat aici, unde în acest loc, anul trecut, a fost ridicată Crucea Libertății în memoria celor care au luptat pentru Libertatea și Unitatea Neamului Românesc. Și nu întâmplător, dat fiind faptul că astăzi se împlinesc 203 ani de la ocuparea acestui teritoriu dintre Prut și Nistru de către Rusia Țaristă, în urma tratatului ruso-turc de la București. Fără ca moldovenii în frunte cu conducerea Moldovei să cunoască prevederile acest tratat, care avea scopul de a dezbina Moldova și a rupe o parte din corpul său.

    După această zi de 16 mai, Rusia a început să distrugă conștiința națională, aducând  colonizatori de diferite etnii:  găgăuzi, bulgari, ucraineni, ruși, pentru a schimba majoritatea etnică formată din români moldoveni.

    Așa în cât peste un timp să nu mai rămână aici nici un român moldovean, iar acest pământ să aparțină colonizatorilor. Unii istorici numesc această politică de colonizare ca un tsunami și sunt de acord. Prin anii 1870 deja, totul era în limba rusă, inclusiv în biserici unde preoții citeau liturghia în limba rusă nu în limba maternă - română. O politică departe de istorie, de limba noastră cea română, de tot ceea ce înseamnă românesc. Și iată încet-încet, am ajuns la ceea că și astăzi după 24 ani de independență încă suntem sub ocupația rusească, ținând cont de o treime din teritoriu ocupat de armata rusă, și aici m refer la teritoriul din stânga Nistrului.

    Trist este, că noi, timp de mai mult de 20 de ani de independență, avem o conducere care trece pe lângă tragedia și durerea noastră.  Și nu din cauza celor care ne-au ocupat, dar și din cauza conducerii care am avut-o și din păcate o avem și astăzi, care în loc să respecte constituția, convenția europeană, să permită cetățenilor să-și expună punctul de vedere în orice problemă, economică, politică, națională, socială. Ei expulzează cetățenii, cum a fost cazul recent cu George Simion.

    Când  au avut loc alegeri la Comrat, deputații ruși au venit ca la ei acasă, s-au organizat concerte propagandistice, fără ca guvernarea să fie deranjată, iar când este vorba să ne apărăm identitatea și libertatea noastră, să spunem că noi suntem stăpâni la noi acasă, cei de la guvernare, vorbesc cu jumate de voce, pentru a nu deranja Kremlinul. Iată de ce eu salut marșul de astăzi și mulțumesc tuturor celor care au ieșit pentru viitorul nostru european, pentru viitorul nostru național.

    Nimic nu trece întâmplător, nimic nu este mai scump decât libertatea unui neam. Această cruce care, este alături de noi, este ridicată în memoria celor care au luptat pentru libertatea și unitatea neamului românesc și noi liberalii suntem obligați să ducem lupta până la victorie.

    Noi, liberalii,  ne dorim ca în câțiva ani să scăpăm de această mizerie și sărăcie, de tot răul adus pe acest pământ. Și eu cred că se poate, sunt posibilități! Dar iarăși nouă ne încurcă cel care în 1812 a venit, ne-a ocupat și ne-a colonizat, susținând și promovând partide politice, care lucrează împotriva viitorului european. Trebuie să înțelegem, că atât timp cât vom avea la putere oameni care sărbătoresc 70 de ani de la marea victorie, care nu aprind o lumânare în memoria celor care au luptat pentru cauza noastră dreaptă, care uită despre crimele ocupanților, cum au fost deportările în Siberia și uciderea în mod conștient a sute de mii de oameni nevinovați, dreptatea și bunăstare pe acest pământ nu o să fie. Dacă și în aceste alegeri vom merge cu gândul la URSS, adică la Rusia, sărăcia și nedreptatea va continua pe acest pământ” a mai precizat președintele Partidului Liberal. Vezi discursul video integral mai jos:

    Un cuvânt în fața celor veniți să marcheze 203 ani de ocupație rusă a avut de spus și Președintele Comisiei securitate naţională, apărare şi ordine publică, deputatul fracțiunii liberale Veaceslav Untilă:

    „Suntem în toiul unii campanii electorale. Din păcate noi am rămas printre ultimii pe baricade. Erau mulți democrați, care luptau pentru calea noastră europeană, și acum ne-am pomenit că am rămas unicii care mai avem credibilitate și avem un cuvânt greu de spus.

    O să ne fie mult mai greu în această campanie, deoarece toți luptă împotriva noastră, avem încredere în rațiunea locuitorilor municipiului Chișinău, că nu vor da Chișinăul pe mâna celor care sunt mesagerii ocupanților, ca Chișinăul îl va avea în continuare ca primar pe Dorin Chirtoacă, astfel vom salva cursul european al republicii. Azi ca niciodată avem o șansă ca scorul nostru să fie unul bun, dar depinde și de noi cum o să muncim” a accentuat Veaceslav Untilă”. Vezi discursul video integral mai jos:

    Prezent la eveniment, candidatul pentru al treilea madat din partea PL la funcția de primar al mun. Chișinăului, Dorin Chirtoacă, la rândul său a vorbit în fața membrilor și simpatizanților Partidului Liberal, prezenți la fața locului.

    „Toate relele ni se trag de la 16 mai 1812, când fără să ne întrebe cineva, Imperiul Țarist și Imperiul Otoman au împărțit pământ prin tot teritoriul Europei de Est. Nu suntem nici primul, nici ultimul popor care a avut parte de o asemenea experiență, prin aceasta a trecut și Polonia și Finlanada.

    Mai departe fiecare popor, a știut sau nu a știut, să-și croiască un alt destin. Sunt popoare care au reuști, sunt popoare care au rămas în urmă.

    Ce avem noi de făcut în următoarele 6 săptămâni. Eu propun să nu ne luptăm până pe 28 iunie, eu propun să lămurim lucrurile din turul întâi, din 14 iunie. Și prin aceasta nu daor să câștigăm alegerile, dar să arătăm locul celor care își bat joc de cetățenii Republicii Moldova, de legile acestui stat, de cei care își bat joc de ei înșăși și nu fac decât să se lingușească.

    Noi trebuie să avem o victorie decisivă, o victorie detașată, prin care să arătăm care este următoarea etapă a Partidului Liberal. Și anume, că noi vom reuși să ducem până la capăt ceea ce a fost început în 1989, ceea ce am confiramt în 2007 la primăria Chișinăului, ceea ce am reușit să spargem gheața în 2009 la alegerile parlamentare. Iar toți cei care au venit la noi cu „Calul Troian”, tot cu „Calul Troian” să se ducă dar mai bine să treacă la răcoare, iar noi să ne ducem misiunea până la capăt și anume ceea ca Republica Moldova să ajungă parte a Uniunii Europene, iar după aceea să vedem cu m rezolvăm și aspectul național, care ține de reîntregirea noastră. De asta în aceste alegeri trebuie să gâștigăm detașat.” A ținut să accentueze Dorin Chirtoacă. Vezi discursul video integral mai jos:

    Pe final evenimentul a culminat cu aprinderea a 203 lampioane care au fost lansate la cer de participanți.

    Serviciul de presă al PL
    16 mai 2015
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com