• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai GHIMPU a avut o întrevedere cu delegația Consiliului Atlantic

    Mihai GHIMPU a avut o întrevedere cu delegația Consiliului Atlantic

    12.05.2015  

    Președintele Partidului Liberal din Republica Moldova, Mihai Ghimpu, a avut astăzi, 12 mai 2015, o întrevedere cu o delegație condusă de vicepreședintele Consiliului Atlantic, Damon Wilson, care se află într-o vizită de documentare, în perioada 10 – 13 mai, în Republica Moldova. În cadrul discuției au fost abordate mai multe chestiuni ce țin de situația geopolitică din regiune, în contextul crizei din estul Ucrainei, dar și despre procesul de integrare a Republicii Moldova în Uniunea Europeană.

    În mod prioritar, delegația Consiliului Atlantic s-a arătat interesată de situația politică din Republica Moldova și menținerea stabilității, pentru a fi evitat pericolul unei agresiuni externe.

    D-nul John Herbst, Director al fundației „Dinu Patriciu” pentru Eurasia Centrală din cadrul Consiliului Atlantic, fostul Ambasador al SUA în Ucraina, membru al delegației, a accentuat că la moment, Rusia provoacă acțiuni de agresiune în Ucraina, dar în orice moment aceste acțiuni pot fi extinse. Noi considerăm că țările din Est, care fac parte din spațiul ex-sovietic, sunt în pericol. Astăzi Ucraina, dar ar putea fi aceeași situație și în Republica Moldova, Georgia, chiar în următoarele zile.

    Dânsul a subliniat că scopul vizitei de lucru a delegației Consiliului Atlantic este să se informeze despre situația reală, și în baza celor constatate, ulterior, să fie elaborată o strategie pentru statele din Europa de Est, în baza căreia să le fie oferit sprijin – „Vrem să depistăm modalitățile modeste prin care putem sprijini Republica Moldova ca să poată trăi cetățenii în securitate. SUA este îngrijorată de acțiunile lui Putin și este capabilă să le împiedice, împreună cu toate consecințele aferente acestor acțiuni de agresiune. Am aprecia orice idee din partea DVS prin care noi, real, v-am putea oferi sprijinul.”

    Președintele PL, Mihai Ghimpu, a făcut o scurtă prezentare a situației politice din R. Moldova și a accentuat pericolul partidelor care direct reprezintă interesele lui Putin în R. Moldova și îi promovează politica.

    Partidul Liberal este cel mai îngrijorat partid politic în legătură cu agresiunea militara a Federației Ruse în Ucraina. Noi cunoaștem aspirațiile lui Putin, ale Rusiei, am trecut de 3 ori prin politica lor imperialistă, iar ocupația, prin prezența armatei ruse pe teritoriul republicii, continuă și astăzi. Peste câteva zile se împlinesc 203 ani de ocupație rusească! 203 ani de chin și umilință! – a menționat Mihai Ghimpu. Cu referire la aceasta, Președintele PL a trecut în revistă cele 3 ocupații la care a fost supusă această fâșie de pământ: 1812, 1940 și 1992 (războiul de pe Nistru și ocuparea teritoriului din stânga Nistrului, acolo unde până în prezent este dislocată armata rusă).

    În context, Președintele PL a vorbit și despre sesizarea depusă de către deputații PL la Curtea Constituțională cu privire la neutralitatea Republicii Moldova: „Așteptăm verdictul Curții Constituționale. Argumentele aduse în sesizare denotă clar că R. Moldova nu poate fi stat neutru, întrucât în momentul adoptării acestui articol armata rusă se afla pe teritoriul R. Moldova. Noi, liberalii, considerăm că singura cale de a apăra acest pământ însângerat de peste 200 de ani este aderarea la NATO!”

    Președintele Liberalilor a accentuat că o altă problemă gravă este că cetățenii R. Moldova sunt dezamăgiți, dezamăgire cauzată de guvernarea actuală care se declară pro-europeană, dar care a compromis viitorul european, valorile europene și care este implicată, mai mult mai puțin, în jaful celor 3 bănci: BEM, Banca Socială și Unibank. Mai mult ca atât, coaliția tacită cu comuniștii denotă interesele reale ale celor care sunt la putere.

    Un alt subiect abordat a fost cel al propagandei agresive pro-ruse, prin intermediul mass-mediei din R. Moldova, despre care Mihai Ghimpu a menționat: „Informațional, Rusia deține monopolul mass-mediei din R. Moldova și face o propagandă agresivă! Aceasta este una din principalele ei arme! În acest fel oamenii sunt manipulați!”

    Președintele Liberalilor a reiterat că politica imperialistă promovată de Putin prezintă un pericol real pentru R. Moldova, iar aceasta trebuie să fie urgent oprită, până nu a realizat un scenariu asemănător Ucrainei și în alte state.  De asemenea, Mihai Ghimpu a mai accentuat că PSRM reprezintă deschis interesele lui Putin în R. Moldova și ei vor să abată republica din cursul ei firesc european, optând pentru Uniunea Vamală și federalizare.

    Președintele PL a ținut să precizeze că Partidul Liberal promovează consecvent o politică pro-europeană, dar nu anti-rusă – „Politica Partidului Liberal nu este anti-rusă, dar este împotriva politicii imperialiste ale Rusiei. Noi nu avem nimic împotriva cetățenilor Federației Ruse, cetățenii sunt cetățeni, dar suntem, categoric, împotriva politicii ocupante a lui Putin! Noi avem o politică pro-europeană și ne dorim un viitor mai bun pentru fiecare cetățean al republicii în cadrul familiei NATO și UE.”

    La sfârșitul întrevederii, Mihai Ghimpu, Președintele PL, a mulțumit delegației Consiliului Atlantic pentru interesul și sprijinul acordat Republicii Moldova și a conchis: Singura noastră dorință și rugăminte este să înțelegeți că Republica Moldova, fără ajutorul statelor care sprijină democrația și fără NATO, nu are nici o șansă să existe ca stat independent.

     

    Serviciul de presă al PL

     

    12 mai 2015 

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com