• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Conducerea PL a avut o întrevedere cu miniștrii de Externe ai Suediei și Lituaniei

    Conducerea PL a avut o întrevedere cu miniștrii de Externe ai Suediei și Lituaniei

    04.05.2015  

    Președintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a avut astăzi, 4 mai 2015, o întrevedere cu înalți oficiali europeni la sediul PL. Este vorba despre întrevederea cu Margot Wallström şi Linas Linkevičius, miniştri ai afacerilor Externe ai Suediei şi Lituaniei, aflaţi astăzi într-o vizită la Chişinău.

    La întâlnirea cu Președintele Partidului Liberal, oficialii europeni au venit însoțiți de către reprezentanții ambasadelor celor două state membre UE acreditați în Republica Moldova.

    La întâlnire au fost prezenți și deputații fracțiunii PL din cadrul Parlamentului Republicii Moldova, după cum urmează: Corina Fusu, Deputat PL, Prim-Vicepreședintă PL, Președinta OFL, Veaceslav Untilă, Deputat PL, Vicepreședinte PL,  Ion Apostol, Deputat PL, Secretar General PL, dar și Alina Zotea, Șef de Cabinet al Fracțiunii PL în Parlament. 

    În cadrul întrevederii dintre cele două delegații și conducerea PL, s-a discutat despre susținerea în continuare a relațiilor bilaterale ale Republicii Moldova cu cele două state membre UE, Suedia și Lituania, dar și despre sprijinul acordat Republicii Moldova pe drumul aderării la Uniunea Europeană. Subiect al discuției a constituit participarea delegației R. Moldova la Summitul Parteneriatului Estic de la Riga.

    Potrivit ministrului de Externe al Suediei, Margot Wallström, Suedia promovează constant cauza Republicii Moldova de integrare în UE, dar a specificat și situația de criză în care se află Republica Moldova -  „Tările noastre, Suedia și Lituania, au promovat și promovează constant cauza Republicii Moldova de integrare în UE. Noi de mai mulți ani avem diferite programe prin care sprijinim eforturile de integrare a republicii. Studiind diverse rapoarte și informații și urmărind evoluția republicii, este clar că, din păcate, vă aflați într-o situație foarte dificilă. Republica Moldova are o economie disfuncțională, un miliard de euro care a dispărut pur și simplu, corupția pe scară largă, și asta pe fundalul situației când R. Moldova este cea mai săracă țară în Europa și are restanțe în ceea ce privește reforma în sistemul judecătoresc . Am venit ca să discutăm cum am putea să vă oferim sprijinul și ajutorul nostru și să explicam care sunt așteptările noastre în ceea ce privește eforturile de reforme care trebuie depuse în continuare. Ne interesează viziunile DVS în ceea ce privește viitorul Republicii Moldova!”

    De altă parte liderul PL, Mihai Ghimpu, a ținut să mulțumească înalților oficiali europeni pentru că au avut plăcerea de a se întâlni cu membrii PL, dar și pentru că sprijină reformele din R. Moldova în cadrul procesului de aderare la UE.

    Președintele Liberalilor a mai accentuat că „dacă înainte de summitul de la Vilnius, în urma susținerii DVS și celorlalte țări membre UE, trebuia să fie semnat acordul de asociere cu UE, care, din păcate, din cauza denunțării AIE-2 de către Vlad Filat, a fost amânat cu un an, înainte de summitul de la Riga, lucrurile iar au luat o turnură greșită și avem situația aceasta. Avem un miliard de euro furat și alianță cu comuniștii. Dacă până la destrămarea AIE-2, eram „povestea de succes a Parteneriatului Estic”, astăzi suntem „republica cu jaful secolului”. Prioritatea PL este integrarea europeană a Republicii Moldova, dar din păcate nu depinde de noi.”

    Președintele PL și-a exprimat și părerea despre acțiunea de protest organizată ieri în fața Guvernului R. Moldova: „Oamenii și-au manifestat indignarea, ei vor dreptate, însă, una era ceea ce era pe stradă, în PMAN, și cu totul altceva era pe scenă - oameni care reprezintă alte interese, oameni ale unor oligarhi.”

    La final Președintele PL, Mihai Ghimpu, a mai spus oficialilor europeni: „Dacă în 2009, Partidul Liberal, PLDM și PD ne-am asumat integrarea europeană, astăzi, aceste 2 partide – PLDM și PD, nu fac altceva decât să compromită valorile europene și democrația, iar cetățenii, nemulțumiți fiind, să voteze în mod democratic pentru schimbarea cursului european în cel spre Putin. Putin a înțeles că nu poate intra în Republica Moldova cu tancul, așa cum a făcut-o în Ucraina, dar ne poate ocupa prin votul cetățenilor. Dar cetățenii nu sunt împotriva Uniunii Europene pentru că nu le place în comparație cu Uniunea Vamală, problema este că ei văd Uniunea Europeană prin intermediul guvernanților noștri și prin ceea ce fac ei. În alegerile locale generale sperăm să păstrăm raza de speranță și încredere în valorile europene și democrație - Chișinăul! Pentru a redobândi încrederea cetățenilor trebuie să facem dreptate, iar cei care au furat miliardul și sunt implicați să fie trași la răspundere.”

    Ministrul de Externe al Lituaniei, Linas Linkevičius, a precizat că este de aceeași părere cu liderul PL și consideră că cei vinovați de situația creată în Republica Moldova la ziua actuală ar trebui să răspundă conform legii, arătându-și îngrijorarea despre pericolul în care se află cursul european al RM – Împărtășim aceeași opinie cu DVS, cu adevărat, cei care sunt vinovați trebuie să răspundă în fața legii. Pentru noi este prioritar să ne gândim intens cum să salvăm cursul european, pentru că, din păcate, cursul european este în pericol în Republica Moldova!”

    Serviciul de presă al PL

     

    4 mai 2015

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com