• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu, deputat PL, despre monstruoasa alianță PLDM+PCRM+PD

    Corina Fusu, deputat PL, despre monstruoasa alianță PLDM+PCRM+PD

    09.04.2015  

    Rezultatele alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 au alimentat speranţele proeuropene ale cetăţenilor noştri doar câteva zile. Oficial, au dat startul negocierilor pentru crearea unei Alianţe Proeuropene, trei partide pe care cetăţenii le-au votat pentru promisiuni europene: PL, PLDM şi PD. 

    PL a promovat în camapania electorală mesajul clar, că putem avea o viaţă mai bună şi mai prosperă doar prin aderare la NATO şi integrare în UE.  Celelalte două au vorbit mieros despre  reforme, lupta cu corupţia, creşterea economiei, creşterea Moldovei, înverzirea Moldovei, precum că, fără comunişti şi fără Voronin dar totuşi bazându-ne pe principii şi valori autohtone, căci trebuie să ţinem cont de realităţile noastre, moldoveneşti.

    Oficial s-a negociat cu PL, iar în culise cu PCRM! Nici chiar consensul la care s-a ajuns împreună cu liderii partidelor familiilor europene – liberalii europeni, popularii europeni şi socialiştii europeni – nu i-a putut abate pe cameleonii noştri politici să se abată de la scenariul scris cu multă grijă şi cu mult timp înainte de alegerile parlamentare în laboratoarele Kremlinului.

    Practică bate gramatică, iar faptele dezvăluie următoarele realităţi:

     1.Conducerea Parlamentului, componentă Comisiilor Parlamentare au fost votate de deputaţii PLDM+PCRM+PD, 

     2. Prim-ministrul şi Guvernul  aleşi cu voturile PLDM+PCRM+PD.

    Acum am ajuns la reprezentarea fractiunilor parlamentare în organizaţiile paralamentare internaţionale, organizaţiile parlamentare bilaterale şi grupurile de prietenie cu parlamentele altor state.  O să mă refer la Consiliul Europei (CoE) şi Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) care îşi reglementează activitatea conform Statului CoE, Regulamentului APCE, şi multiple rezoluţii pe care le adopta. Va reamintesc că RM a aderat la CoE în 1995, asumându-şi să respecte Drepturile Omului, Democraţia şi Statul de Drept.

    Conform Statutului CoE, Repubicii Moldova îi revin pentru Delegaţia parlamentară la APCE - 5 reprezentanţi permanenţi şi 5 deputaţi supleanţi. Fiecare reprezentant poate avea un supleant care  înlocuieşte reprezentantul permanent, în cazul în care cel din urmă se află în imposibilitatea de a fi prezent la sesiunile APCE. Regulamentul APCE, articol 6, ne spune că delegttia fiecărui Parlament naţional trebuie să fie constituit în aşa fel icat să asigure o reprezentare echitabilă a partidelor sau grupurilor politice existente în parlamentele lor. Principiul de echitabilitate este unul superior celui de proporţionalitate, conform Rezoluţiei APCE 1798, adoptată în 2011, cu privire la Reprezentarea echitabilă a partidelor sau grupurilor politice a parlamentelor naţionale în cadrul delegaţiilor la APCE, pentru că vocea tuturor cetăţenilor să fie auzită în acest Forum European, inclusivv a celor 180.000 de cetăţeni care au votat PL . 

    Ce ne propune Alianţa PLDM+PCRM+PD? PLDM are 2 reprezentanţi permanenţi, fără supleanţi, PCRM 1 reprezentant şi 1 supleant, PD 1 reprezentant şi 1 supleant, PSRM le-au dat 1 reprezentant şi 1 supleant, iar nouaă Partidului Liberal tocmai 2 supleanţi? Ne întrebăm pe cine am putea noi înlocui dacă nu avem nici un deputat PL reprezentat la APCE? Este absolut lesne de înţeles că se doreşte excluderea PL de la APCE, la fel cum am fost excluşi de la Guvernare, în urmă mimatelor negocieri. 

    De ce se tem de vocea PL la APCE şi acceptă expunerile socialiştilor referitor la abrogarea Acordului de Asociere şi aderarea la Uniunea vamală rusă? Oare nu din cauza că chiar astăzi, Alianţa Lor a demonstrat că nu doreşte în nici un fel să facă lumina asupra furtuli de 1 miliard de eurode la BEM, ceea ce constituie câteva zeci de mii de tone de bacnote?

    Oare nu din cauza că se doreşte scoaterea de sub monitorizarea Consiliului Europei a RM fără îndeplinirea angajamentelor, unele dintre ele  luate încă în 1995: reformarea procuraturii generale şi a sistemului de justiţie, lupta cu Corupţia, mai nou: adoptarea unei noi Constituţii, unui nou Cod al Audioavizualului, descentralizarea puterii, asigurarea autonomiei locale, Legea cu privire la finanţarea partidelor politice şi multe alte îndatoriri.

    Minciună, făţărnicia şi populismul sunt principiile şi valorile de care se conduce monstruoasă Alianţa PLDM, PCRM, PD. Ne vom adresa CoE, APCE pentru exprimarea punctului lor de vedere asupra formulei frauduloase de formare a componenţei delegaţiei Parlamentului RM la APCE.

    Vedeți mai jos discursul integral al Dnei Corina Fusu.

     

    Serviciul de presă al PL
    9 aprilie 2015
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com