• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu a participat la Summitul (WIP), unde s-a declarat „Anul 2015, an crucial pentru egalitatea de gen.”

    Corina Fusu a participat la Summitul (WIP), unde s-a declarat „Anul 2015, an crucial pentru egalitatea de gen.”

    30.03.2015  

    Participarea la Summet-ul de la Addis Abeba, Etiopia, consacrat femeilor parlamentare din toată lumea, a fost o revelaţie pentru mine. Şi nu doar pentru faptul  că am păşit pentru prima oară pe pământul Africii, ci pentru că am avut rară ocazie să comunic cu femei foarte deştepte, curajoase, implicate şi extrem de muncitoare. Am aflat că în mai multe state din Africa cota de reprezentare a femeilor în Parlament şi în Guvern, variază de la 50 la sută la 30 la sută. Ele mi-au spus că doresc să facă din continentul lor un spaţiu al democraţiei, păcii, securităţii și bunăstării.

    Women în Parliaments (WIP) a fost fondată în 2013 la inițiativă Silvanei Koch- Mehrin, euro-deputată şi fostă vice-președintă a Parlamentului European, Hannei Bîrna Kristjansdottir deputata, fosta Ministră de Interne, Nikosazanei Dlamini-Zuma, Preşedinta Comisiei Uniunii Africane, Ziţei Gurmai, fosta membră a Comitetului de cooperare UE-RM. Carieră lor de succes este o sursă de inspiraţie pentru toate femeile care doresc să se implice în politică.

    O noutate bună pentru Republica Moldova! Raportul global cu privire la Egalitatea de Gen, care a făcut clasamentul ţărilor ce au reuşit să reducă diferenţa dintre reprezentarea bărbaţilor şi femeilor la Guvernare, în promovarea antreprenorialului, sănătate şi longevitate, plasează RM pe locul 25 din 142 de ţări. Acest loc onorabil l-am obţinut datorită femeilor din businessul mic şi mijlociu şi a nivelului sporit de profesionalizare. Pe locul întâi s-a plasat Ruanda şi Islanda cu peste 50% reprezentare la posturile de conducere.

    În calitate de Ambasadoare WIP în Parlamentul RM am ţinut un discurs, în care printre altele am menţionat: „Parlamentul RM şi-a început activitatea  în nouă legislatura în ianuarie 2015. Suntem 21 de femei-deputate şi reprezentăm 5 partide politice. La începutul lunii martie am creat Platforma Comună de Comunicare a femeilor deputate, unde am decis să promovăm, inclusiv pe cale legislativă Cota de Gen, reprezentarea femeilor şi bărbaţilor nu mai puţin de 40 la sută în funcţii eligibile, combaterea violenţei în familie, crearea de servicii de calitate pentru îngrijirea copiilor. În calitate de Ambasadoare WIP  în Parlamentul RM,  îmi propun să încurajăm şi să sprijinim femeile să participe activ în viaţă politică,  socială, economică din Moldova, să sporim numărul de femei consiliere locale, primare, deputate, ministre, femei de afaceri. Consider că este o cale sigură de a spori nivelul de Democraţie şi de Bunăstare din RM.

    O atenţie deosebită o vom acordă implementării tratatelor internaţionale care ne vor defini viitorul.” future.

    Summet-ul WIP a adoptat şi o declaraţie „Femeile lideri: e timpul paşilor asumaţi pentru egalitatea de gen.”

    Vă redau dor câteva idei care mi s-au părut extrem de importate:

    „Ca femei lideri ai comunităţii noastre globale, declarăm anul 2015 un an crucial pentru egalitatea de gen şi abilitarea femeilor. În acest an, sărbătorim 20 de ani de la adoptarea a Declaraţiei de la Beijing şi a Platformei de acţiune, semnată de 189 de guverne, şi fiind începutul unei noi agende de dezvoltare la nivel mondial pentru a pune capăt sărăciei, a îmbunătăţi vieţile oamenilor şi de a proteja planetă pe care trăim. Astăzi, nici o ţară nu a realizat egalitatea de gen în toate domeniile vieții publice şi private şi reducerea  inegalităţilor semnificative ce persistă între femei şi bărbaţi.

    Revizuirea celor 20 de ani a punerii în aplicare a Platformei pentru Acţiune de la Beijing a evidenţiat faptul că progrese au fost înregistrate lent şi neuniform. La ritmul actual de schimbare va dura 81 ani pentru a atinge paritatea de gen la locul de muncă, mai mult de 75 de ani pentru a ajunge la remunerare egală între bărbaţi şi femei pentru muncă de valoare egală, şi mai mult de 30 de ani pentru a ajunge echilibrul de gen în luarea deciziilor.

    Există o necesitate urgenţă de a schimbă cursul actual al istoriei. Angajamentele pentru a atinge echilibrul de gen în poziţii de conducere nu au fost îndeplinite. Asta trebuie să se schimbe imediat. Noi nu putem aştepta un alt secol pentru a atinge paritatea în organele de decizie care dau formă politicilor şi societăţilor noastre, şi decid cu privire la război şi pace. Când femeile conduc, noi preocupări sunt plasate pe ordinea de zi.  Când femeile vorbesc, voci diferite sunt auzite. Când multe femei intră în politică, politică se schimbă şi guvernarea se îmbunătăţeşte. Femeile au fost promotorii de reforme structurale care au promovat mai multe femei să participe în viaţă publică, au făcut că  instituţiile publice să fie sensibile la gen şi că acestea să ofere condiţii de muncă decente şi să livreze publicului bunuri şi servicii care contribuie la promovarea echilibrului între muncă şi responsabilităţile familiale.

    Este timpul că lumea să asculte. Amplificarea vocii femeilor şi sporirea liderismului şi a influenţei lor este vitală pentru realizarea democraţiei, a bunei guvernări, dezvoltării economiei, durabilitatea mediului, şi asigurarea păcii. Femeile au un loc legitim în procesul de luare a deciziilor şi felul lor de a conduce  face diferenţa în sensul pozitiv.

    Femeile trebuie să fie în centrul de luare a deciziilor în toate sferele: în parlamente, în sistemul judiciar şi forumurile de pace mondiale, în instituţiile de guvernamentale centrale, în guvernele locale, în întreprinderile mici, mijlocii, dar şi în corporaţii mondiale.

    Ne dorim că toţi factorii de decizie, în toate sferele,  de la şefi de stat, şefi de guverne şi parlamente directori executivi, sindicate şi lideri de partide, să pledeze pentru o egalitate substanţială între femei şi bărbaţi. Noi dorim să vedem mai multe femei în conducerea sectoarelor din economie pentru a ne asigura că femeile  contribuie la creşterea economică.

    Secolul 21 nu poate fi o repetare a trecutului. Acesta trebuie să fie un secol în care am plăti cel mai maretribut pentru activitatea desfășurată de femeile care au trait si militat pentru egalitatea dintre barbati si femei înaintea noastră, pentru sufragetele din Anglia a secolului trecut și toți cei care au luptat, și continuă să lupte, pentru drepturile femeilor și emanciparea la nivel național, regional și global, prin asigurarea că aceste deziderate sunt pe deplin realizate. În acest secol, în fața noilor provocări globale, femei și bărbați trebuie să împărtășeasca responsabilitatile pentru asigurarea prospera a viitorul lor,  în edificarea pacii si grija deosebita fata de mediul ce ne inconjoara”

    Secretul acestor viitoare mari realizări constă în cuvântul SOLIDARITATE între femeile de pe tot globul pământesc.

    Corina Fusu,
    Deputat în Parlamentul RM,
    Prim-Vicepreşedintă a Partidului Liberal
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com