• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Conducerea Partidului Liberal a avut o întrevedere cu reprezentanții Partidului Liberal (VVD) din Olanda

    Conducerea Partidului Liberal a avut o întrevedere cu reprezentanții Partidului Liberal (VVD) din Olanda

    28.03.2015  

    Sâmbătă, 28 martie 2015, conducerea Partidului Liberal(PL) din Republica Moldova a avut o întrevedere oficială cu reprezentanții Partidului Popular pentru Libertate și Democrație (VVD)  din Olanda, ambele partide membre ale Alianței Liberalilor și Democraților din Europa (ALDE). 

    Din delegația VVD au făcut parte: Hans van Baalen, Liderul Grupului VVD în Parlamentul European și vicepreședinte ALDE;  Han ten Broeke, membru al Parlamentului Olandez, raportor al Comisiei Afaceri Externe a Parlamentului Olandei; Jock Geselschap, Secretarul Internațional al VVD; Antionette Laan – fost viceprimar al orașului Rotterdam, Olanda, și Wouter Schroer - Ofițerul Internațional al VVD.

     

    Agenda întrevederii a fost alcătuită din trei module:

    1. Întâlnirea conducerii PL cu delegația VVD;

    2. Cafenea Politică: "Moldova între Rusia și Uniunea Europeană sau Quo Vadis Moldova";

    3. Conferință de presă comună susținută de PL și VVD.

    În cuvântul de deschidere, Mihai Ghimpu, Președintele PL, a mulțumit invitaților pentru vizita foarte importantă pe care o efectuează în Republica Moldova, dar și pentru relațiile foarte bune dintre PL și VVD.

     „Republica Moldova are nevoie de prieteni sinceri, liberalii din țările UE sunt adevărați ambasadori ai Republicii Moldova la Parlamentul European", a menționat Mihai Ghimpu. Dânsul a mai accentuat ca „dacă nu funcționează valorile liberale, nu poți vorbi de democrație. Iar noi, la fel ca și toți liberalii din lume, am fost și rămânem a fi motorul, locomotiva progresului pe acest pământ. Nu întotdeauna cel care este promotor de idei noi are un succes mai mare, dar cert este faptul că fără astfel de oameni, precum suntem noi, liberalii, n-ar exista progres. Anume liberalismul și valorile liberale vor duce Republica Moldova în marea familie UE!”.

    Liderul PL a trecut în revistă situația social-politică din Republica Moldova și situația din sistemul bancar și de pe piața valutar-financiară, situații pe care partenerii liberali din Olanda o cunosc și de care sunt îngrijorați. Mihai Ghimpu a citat un articol dintr-o publicație prestigioasă din Germania, care a scris despre jaful de la cele trei bănci: „Este mult mai profitabil să jefuieşti o bancă prin intermediul conducerii ei decât să faci un atac cu spargere în ea. Făptaşii presupuşi se află în prezidiu şi în comisiile de supraveghere a băncilor moldoveneşti. Ei se află sub suspiciune că şi-au aprobat singuri credite de milioane prin intermediul firmelor fantomă şi fără vreo garanţie colaterală şi au lăsat instituţiile financiare încredinţate lor să fie lovite în perete."

    La rândul lui, Hans van Baalen, Liderul Grupului VVD în Parlamentul European, s-a arătat încântat de oportunitatea acestei întrevederi, despre consecvența partidului liberal de la Chișinău și reformele nepopulare pe care și le-a asumat partidul din care face parte, în Olanda.

     „Mulțumesc pentru primirea caldă pe care am simțit-o, noi cei de la VVD, dar și ALDE! Cunoaștem efortul uriaș întreprins de PL pentru a menține Republica Moldova orientată spre UE. Liberalii din Olanda au făcut reforme nepopulare care au ajutat țara să meargă înainte. Poporul din Olanda a înțeles și a susținut partidul, ceea ce ne-a făcut să credem că poporul a înțeles și acceptat viziunea liberalilor olandezi.

    Politica externă curajoasă pe care o promovează Partidul Liberal este apreciată nu doar de cei de la ALDE, dar și de colegii noștri populari și socialiști din Parlamentul European!", a menționat vicepreședintele ALDE.

    Han ten Broeke, deputat VVD, a declarat că Parlamentul Olandei va examina săptămâna următoare ratificarea Acordului de Asociere a Republicii Moldova cu UE, de asemenea, deputatul olandez s-a arătat profund îngrijorat de situația din sistemul bancar al Republicii Moldova: „Săptămâna viitoare parlamentul din Olanda va dezbate Acordul de Asociere a RM cu UE, în calitatea mea de membru al parlamentului olandez, voi susține acest proiect care vine să ajute Republica Moldova, dar am mari rezerve față de intențiile reale ale guvernanților din RM că vor face o anchetă independentă și obiectivă în cazul devalizării celor trei bănci”.

    Parlamentarul Olandez, Han ten Broeke, a adăugat că este nedumerit de ce societate civilă, alegătorii din Moldova, nu sunt revoltați despre ceea ce se întâmplă, precum ar face-o cei din Olanda. "Când voi merge în fața alegătorilor din circumscripția mea, voi fi întrebat: De ce sursele financiare care au fost alocate de UE pentru Republica Moldova, surse financiare colectate din taxele și impozite ale cetățenilor din statele comunitare, inclusiv din țara mea, au fost furate în Republica Moldova? Îmi va fi foarte greu să le explic, pentru că partidul meu a susținut Republica Moldova, nu și corupția și furtul de miliarde care are loc în ea. Politicienii olandezi sunt persoane care au venit să schimbe situația în mai bine, nu să se îmbogățească, cine dorește să se îmbogățească  să intre în bussines, acolo se fac bani, nu în politică, cum se întâmplă în estul Europei", a ținut să accentueze Han ten Broeke. 

    Mihai Ghimpu a menționat despre faptul că fracțiunea Partidului Liberal a întocmit un raport separat cu privire la situația Băncii de Economii, Banca Socială și Unibank. În cadrul acestui raport, deputații PL au reconstituit cronologia evenimentelor și au demascat interesele ascunse ale regizorilor JAFULUI SECOLULUI. „Fracțiunea PL a prezentat propriu raport referitor la ce s-a întâmplat la cele 3 bănci. În acest raport am formulat propuneri și recomandări concrete și anume: 

    - Anchetă internațională pentru descoperirea și recuperarea banilor proveniți din operațiuni frauduloase, realizate in cadrul sistemului financiar-bancar și transferați ilegal in străinătate, inclusiv in jurisdicții off-shore;

    - Aducerea în Republica Moldova a unei misiuni UE pentru justiție, formată din procurori și judecători, iar cauzele penale rezultate din acest caz să fie transmise spre judecare acestei misiuni pentru justiție;

    - Tragerea la răspundere a celor vinovați, în măsura legii.

    Acest raport a fost tradus în limba engleză și urmează a fi transmis partenerilor europeni, pentru a înțelege că devalizarea BEM a fost principala cauză care a dus la eliminarea PL-ului de la guvernare, determinând crearea unei coaliții cu comuniștii", a subliniat Mihai Ghimpu.

    Han ten Broeke a susținut poziția tranșantă a lui Mihai Ghimpu și a menționat că va informa Comisia Europeană despre necesitatea unei anchete internaționale în cazul scandalului uriaș, prezent în Republica Moldova.

    Printre subiectele care au mai fost abordate au fost cele cu referire la cerințele partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova, care au fost înmânate Guvernului de la Chișinău la începutul lunii martie, în care sunt prevăzute termeni exacți și lucruri concrete pe care trebuie să le realizeze guvernarea; despre reforma teritorial-administrativă și despre intenția alianței de guvernare de a amâna data alegerilor locale până în toamnă sau chiar peste un an, ceea ce contravine Codului Electoral și pe care liberalii nu o vor susține.

    În partea a doua a întrevederii, delegația olandeză împreună cu Biroul Permanent, Președinții Organizațiilor Teritoriale din Chișinău, ai Organizațiilor de Tineret și Femei PL au  participat la o Cafenea Politică cu tema: "Moldova între Rusia și Uniunea Europeană sau Quo Vadis Moldova". 

    Reprezentanții PL și cei ai VVD au ajuns la concluzia că  Republica Moldova este în pericol foarte mare din cauza formei de neutralitate pe care o are statul în prezent, dar și de pericolul care vine de la est. Prin gafele care le-a făcut și le face în continuare actuala guvernare, Federației Ruse i se pune pe palmă Republica Moldova, fără a fi nevoie de a intra cu tancul, așa cum s-a întâmplat în Ucraina, ci prin votul oamenilor care sunt nemulțumiți de politica celor care guvernează și compromit valorile europene. "Putin nu are ce căuta în Republica Moldova, la fel și armata lui din Transnistria!”, a fost concluzia celor prezenți.

    La final, conducerea Partidului Liberal, alături de delegația olandeză, a susținut o conferință de presă comună, pe care vă invităm să o urmăriți mai jos.

     

    Serviciul de presă al PL
    28 martie 2015
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com