• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  27 martie 2015 - 97 ani de la Unirea Basarabiei cu România

    27 martie 2015 - 97 ani de la Unirea Basarabiei cu România

    27.03.2015  

    Astăzi, când se împlinesc 97 de ani de la Marea Unire a Basarabiei cu România, Partidul Liberal, alături de toţi românii, a participat la mai multe activităţi care vin să marcheze această zi istorică. Actul istoric a fost semnat la 27 martie 1918,  iar peste 97 de ani Partidul Liberal este nevoit să constate că pe parcursul anilor au intervenit schimbări puternice, care au afectat  destinul nostru naţional.

    Mihai Ghimpu, Președintele PL: „Timp de o jumătate de secol de ocupaţie sovietică, poporul nostru a fost supus umilinţei, menţinerii forţate într-o uniune de state care a distrus conştiinţa naţională. Ca rezultat, românii moldoveni s-au  ales cu o limbă inventată şi cu o identitate pe placul cotropitorului, nicidecum a adevărului istoric şi ştiinţific. Îndemn astăzi cetăţenii să nu lase în umbră adevărul istoric şi să dea dovadă de patriotism adevărat, fără motivaţie financiară sau de alt gen. Trebuie  să înţeleagă toată lumea, o dată pentru totdeauna, că unica cale este cea spre vest, pentru că doar în Europa vom putea să realizăm speranţele copiilor şi nepoţilor noştri într-un viitor prosper, civilizat, bazat pe principii cu adevărat democratice”.

    Reamintim că pentru unirea Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, au votat 86 din cei 135 de deputaţi prezenţi la şedinţa Sfatului Ţării. Rezultatul votării a fost însoţit de aplauze şi strigăte: „Trăiască Unirea cu România!". Actul unirii a fost semnat de preşedintele Sfatului Ţării, Ion Inculeţ, vicepreşedintele Pantelimon Halipa şi secretarul Ion Buzdugan. Proclamaţia Sfatului Ţării suna astfel: „Republica Democratică Moldovenească, în hotarele ei dintre Prut, Nistru, Marea Neagră şi vechile graniţe cu Austria, ruptă de Rusia acum o sută şi mai bine de ani din trupul vechii Moldove, în puterea dreptului istoric şi dreptului de neam, pe baza principiului că noroadele singure să-şi hotărască soarta lor, de azi înainte şi pentru totdeauna se uneşte cu mama sa România."

    Primul ministru al României, Alexandru Marghiloman, a declarat atunci: „În numele poporului român şi al regelui României, cu mândrie iau act de hotărârea cvasi unanimă a Sfatului Ţării şi, la rândul meu, declar că de azi înainte Moldova este pentru vecie unită cu România!"

    Serviciul de presă al PL
    27 martie 2015
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com