• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  La Gura Galbenă a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza

    La Gura Galbenă a fost instalat un monument al Domnitorului Ioan Alexandru Cuza

    26.03.2015  

    Joi, 26 martie 2015, a fost dezvelit bustul lui Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite ale României, în localitatea Gura Galbeniii, Cimișlia. Evenimentul are loc contextual marcării pe 27 martie 2015 a celei de-a 97 aniversare de la votul istoric prin care Sfatul Țării a proclamat unirea Basarabiei cu România din 1918.

    La eveniment au participat și Deputații PL, Ion Apostol, Lilian Carp, dar și Vasile Diaconu, primarul comunei Măgurele, localitate înfrățită cu Gura Galbenei din anul 2013 şi Mircea Cosma, preşedintele Consiliului Județean Prahova.

    În discursul său, deputatul liberal, Ion Apostol, a menţionat că asemenea evenimente care contribuie la afirmarea valorilor noastre românești trebuie să devină o tradiţie în toate localitățile din republică.

    La rândul lui, Lilian Carp, deputat PL, istoric, a menționat că  Unirea tutror românilor într-un stat naţional a cunoscut două momente principale: Prima provincie care care s-a alipit României a fost Basarabia, în martie 1918. Împrejurarea a fost favorizată de prăbuşirea autorităţii Rusiei în zona, că urmare a revoluţiei bolşevice. Astfel, în Basarabia, în perioada aprilie – octombire 1917, organizaţiile social-politice româneşti elaborează programe în care cer autonomia Basarabiei. În decembrie 1917 se întruneşte Sfatul Ţării, organ reprezentativ al Basarabiei, dominat numeric de români, care proclamă Republica Federativă Moldo-veneasca , desemnând structurile de conducere ale acesteia. În ianuarie 1918, Sfatul Ţării este dizolvat, în urmă preluării puterii la Chişinău de către bolşevici, însă pentru scurtă durata, deoarece armata română pătrunde în oraş şi restabileşte autoritatea Sfatului, care o luna mai târziu proclamă independenţa Repu-blicii Moldoveneşti. Noul stat este ameninţat însă de o ocupaţie a Rusiei bolşevice sau a nou creatului stat ucrainean. În martie Sfatul Ţării adopta hotărârea de unire a Basarabiei cu România.

    Lucrarea din Gura Galbenă, a fost oferită localității de către Fundaţia „Mihai Viteazul" din România,  Consiliul Judeţean Prahova şi Primăria comunei Măgurele din România.

    Alexandru Ioan Cuza s-a născut pe 20 martie 1820, la Huşi, România. A fost primul domnitor al Principatelor Unite ale Moldovei și Munteniei, precum şi al statului naţional România. La 5 ianuarie 1859, Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar la 24 ianuarie 1859 şi al Munteniei (Valahiei), înfăptuindu-se astfel UNIREA celor două principate române. 

    Serviciul de presă al PL
    26 martie 2015
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com