• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  INTERVIU cu Mihai Ghimpu: PLDM, PDM și comuniștii pot continua doar scheme de tipul celei de devalizare a BEM, nu şi procesul de integrare europeană!

    INTERVIU cu Mihai Ghimpu: PLDM, PDM și comuniștii pot continua doar scheme de tipul celei de devalizare a BEM, nu şi procesul de integrare europeană!

    20.03.2015  

    -Dle președinte, are Partidul Liberal vreo vină în eșecul negocierilor pentru formarea unei alianțe integral pro-europene la Chișinău?

    - Nu, PL nu are nici o vină! A fost clar de la bun început că nu va fi o alianță cu PL, chiar dacă alianța cu PCRM nu este pentru celelalte două partide mai avantajoasă decât cu PL-ul, politic vorbind. Este mai profitabilă poate din aspect personal și de grup, pentru protagoniștii acestei mișcări, de a-și acoperi reciproc încălcările legii. Această alianță cu comuniștii a fost hotărâtă demult, cu noi au purtat tratative doar de ochii lumii, pentru a mușamaliza evidența și a învinui Partidul Liberal de eșecul formării alianței doar din partide pro-europene. Miza lor a fost și este ca, împreună cu comuniștii să-și rezolve problemele personale, cel mai elocvent exemplu fiind cazul Băncii de Economii a Moldovei, dar, cu ajutorul voturilor PL, să înfăptuiască un minim de reforme. Actorii acestei piese joacă pe front dublu, așa cum o fac și în relația cu partenerii UE.

    - Credeți că troika PLDM-PDM-PCRM poate să continue procesul de integrare europeană a Moldovei?

    - Este exclusă această variantă! Pentru că PLDM, PDM și comuniștii pot continua doar scheme de tipul celei de devalizare a BEM, dar nicidecum procesul de integrare europeană a R. Moldova. Integrarea Europeană înseamnă valori unanim reunoscute, dar comunismul n-are și n-a avut niciodată vreo legătură cu aceste valori. Acest fapt este confirmat prin boicotarea de către PCRM a ședinței Parlamentului când a fost ratificat Acordul de Asociere, dar și prin multe declarații ale liderilor comuniști care susțineau sus și tare că vor revizui Acordul de îndată ce vor această ocazie. Astăzi acești oameni credeți că vor implementa reformele asumate de RM prin semnarea Acordului de Asociere? Nu prea îmi vine să dau crezare unei asemenea vaiante. Ei toți își vor face interesele, asta și i-a unit. De asta și insistența PL în a cere procuror străin și să se facă dreptate, dar și opoziția lor la un gest care ar fi dus la un prim pas pe calea stopării corupției din Moldova.

    -  Eliminarea PL din coaliția de guvernare este unul dintre factorii care au dus la o certă răceală din partea UE în relația cu RM?

    - Poate fi, întrucât toată lumea știe că PL este cel mai decis partid pentru Uniunea Europeană, reprezentând pilonul principal în procesul de integrare a R. Moldova. Dar, cel mai mult cred că răceala din partea UE a adus-o neimplementarea reformelor asumate sau mimarea lor, jaful BEM și alte legi adoptate în contradicție cu angajamentele asumate față de UE. 

    -  Care ar fi și alte motive pentru care Chișinăul a dispărut de pe itinerariul oficialilor europeni de primă linie?

    - Cel mai grav este furtul de miliarde de la BEM, Banca Socială și Unibank, ceea ce va duce la lichidarea acestor bănci și a cauzat deprecierea leului. Aceste lucruri sunt cunoscute și de către liderii cancelariilor occidentale și consecințele lor nu vor întârzia să apară prin izolarea Republicii Moldova, care încetează să mai fie un partener credibil. Alte motive importante ar putea fi mimarea și tărăgănarea reformelor, în special în domeniul justiției, și creșterea corupției în rândul funcționarilor de rang înalt, deși, în mod teoretic, dacă ar fi să ne luăm după declarațiile lor,  ar fi trebuit să scadă nivelul corupției. Refuzul alianței cu PL, deși ajunsensem la un compromis împreună cu oficialii UE și colegii din partide europene, este momentul care a arătat pe față că interesele lor personale sunt mai presus decât integrarea europenă. Toate acestea au cauzat partenerilor europeni dezamăgire, neîncredere, iar acum ei vor cere fapte concrete, nu se vor mai lăsa duși de nas cu declarații și promisiuni.

    -  Ce prognozați pe termen scurt că se va întâmpla cu R.M.? 

    - Moldova va trece printr-o perioada grea din punct de vedere economic, din cauza deprecierii leului, fapt cauzat de furtul miliardului și  absența unei alianțe majoritare proeuropene, interesată să guverneze pentru oameni, nu pentru interese personale. Chiar și sărăcită politic și economic, R. Moldova nu are însă altă opțiune, decât calea spre UE. Aceasta obligă partidele de la guvernare să renunțe la interese personale și să implementeze Acordul de Asociere. Reforme și iar reforme! 

    - Care este relația PL acum cu formațiunile care alcătuiesc alianța de guvernare? 

    - Pe noi nu ne interesează relațiile cu partidele care au făcut alianță cu comuniștii. Noi suntem interesați de problemele cetățenilor, care trebuie să fie soluționate și de viitorul european al republicii.

    - Ați accepta integrarea într-o formulă care să includă și PCRM în arcul de guvernare? 

    - Categoric NU!

    - Cu care dintre partide ați prefera să mergeți într-un astfel de compromis: PLDM sau PDM? 

    - Este exclusă această posibilitate.

    - Cum vedeți noul proiect politic al fostului premier Iurie Leancă? 

    - E prematur să ne pronunțăm pe această temă. Timpul ne va arăta mai multe în această chestiune.

    - Poate fi partidul pe care acesta îl înființează un partener de dialog și aliat al PL? 

    - Poate fi, dacă programul adoptat va fi asimilat de programul PL. Și dacă va deveni un partid al cetățenilor, și nu al oligarhilor.

    - Ce își propune PL la alegerile locale care vin și care partid credeți că va fi câștigătorul scrutinului pentru funcțiile de conducere la nivel local?

    - PL și-a asumat calea spre NATO și UE a republicii și implementarea reformelor care vor ridica nivelul de trai al cetățenilor, mai ales al celor din mediul rural. În programul nostru politic, pe toate domeniile avem pași concreți și reali care pot fi făcuți doar dacă conducerea este corectă și pentru oameni. Eu sper că acum cetățenii au înțeles cine și cu ce scop este în politică, pentru că ei vor decide cine va fi câștigător. Noi suntem ferm convinși că colegul nostru liberal, Dorin Chirtoacă, va rămâne primar al municipiului Chișinău pentru al treilea mandat. Despe scorul celorlalte partide nu vreau să prognozez nimic, rezultatele votului ne vor arăta care și cum este privit de către cetățeni.

    sursa: www.evz.md

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com