• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  „Germania urmărește cu atenție ce se întâmplă la Chișinău” este mesajul transmis de Ambasadoarea Republicii Federale Germania în R. Moldova, E.S. Ulrike Knotz, Președintelui PL, Mihai Ghimpu

    „Germania urmărește cu atenție ce se întâmplă la Chișinău” este mesajul transmis de Ambasadoarea Republicii Federale Germania în R. Moldova, E.S. Ulrike Knotz, Președintelui PL, Mihai Ghimpu

    17.03.2015  

    Situația de la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank, deprecierea leului și necesitatea implementării reformelor în R. Moldova au fost subiecte importante abordate de către Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal, în discuția cu Ambasadoarea Republicii Federale Germania în R. Moldova, E.S. Ulrike Knotz.

    Întrevederea a avut loc astăzi, 17 martie 2015, la sediul PL, în cadrul căreia cei doi au mai discutat și despre situația politică și socială în republică, activitatea parlamentară a fracțiunii Partidului Liberal, precum și o serie de chestiuni legate de implementarea reformelor în republică, asumate față de partenerii de dezvoltare a republicii, prin semnarea Acordului de Asociere cu UE.

    Mihai Ghimpu a informat Ambasadoarea Germaniei la Chișinău despre poziția Partidului Liberal cu privire la sistemul bancar al Republicii Moldova, care se află în situație critică din cauza furtului de proporții de peste un miliard de euro de la BEM, Banca Socială și Unibank. Acesta a dus la deprecierea considerabilă a leului și a pus în pericol întreg sistemul bancar al republicii.

    „Partidul Liberal și în timpul negocierilor privind formarea Alianței de guvernare după alegerile din 30 noiembrie a cerut să afle situația din sistemul bancar, cerere care a fost ignorată de partenerii de negocieri. Răspuns care nici azi nu a fost oferit de instituțiile statului, care au datorie să facă publice informațiile despre situația în care s-a pomenit sistemul bancar din Republica Moldova”, a afirmat Președintele PL.

    Ambasadorul Germaniei la Chișinău, D-na Ulrike Knotz, a precizat că UE cunoaște situația din Republicii Moldova, iar partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au transmis un document cu măsuri clare, care trebuie implementate imediat, pentru a depăși un eventual colaps economic în RM.

    E.S. Ulrike Knotz a accentuat că este foarte importantă menținerea stabilității politice pentru a nu pune în pericol vectorul european. Excelența Sa a precizat că UE va sprijini Republica Moldova în implementarea reformelor, dar este important ca investițiile să fie gestionate corect și transparent, iar instituțiile publice să funcționeze conform legilor.

    Mihai Ghimpu a dat asigurări că Deputații PL vor susține toate proiectele de legi europene, care derivă din Acordul de asociere semnat între RM și UE, pentru a îmbunătăți viața cetățenilor.

    „Dacă cineva crede că PL va susține proiectele controversate, se înșeală! Noi vom propune și vom vota toate proiecte ce țin de reforma in justiție, de combaterea corupției, într-un cuvânt proiecte asumate prin Acordul de Asociere. Doar astfel vom îmbunătăți nivelul de trai al cetățenilor și reforma instituțiile statului R. Moldova pentru a se apropia de standardele europene!”, a mai accentuat Mihai Ghimpu.

    Președintele Liberalilor a exprimat mulțumiri Germaniei pentru sprijinul acordat Republicii Moldova și D-nei Ulrike Knotz pentru eforturile și contribuția personală în apropierea R. Moldova de UE. Dânsul a mai subliniat că cetățenii republicii au nevoie de acest ajutor, ei nu trebuie să suporte consecințele fărădelegilor și greșelilor celor care guvernează - „Vă mulțumesc, D-nă Ambasadoare, pentru toate eforturile și pentru sprijinul DVS și a țării pe care o reprezentați. Vă suntem recunoscători și vă rugăm să continuați să ne ajutați pentru că fără ajutorul Germaniei și ale celorlalte state UE, Republica Moldova nu va putea menține de una singură cursul european și nu va putea face față presiunilor Federației Ruse”.

    La rândul său, ES Ulrike Knotz a mulțumit Președintelui PL și a menționat că Germania urmărește cu atenție ce se întâmplă la Chișinău și va ajuta Republica Moldova în parcursul său european în cazul care guvernarea va implementa reformele necesare.

    Mihai Ghimpu și D-na Ulrike Knotz au convenit asupra altor întrevederi în perioada apropiată.

    Serviciul de Presă al PL
    17 martie 2015
     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com