• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Fracțiunea Partidului Liberal propune un proiect de Lege pentru îmbunătățirea situației pe piața farmaceutică din Republica Moldova

    Fracțiunea Partidului Liberal propune un proiect de Lege pentru îmbunătățirea situației pe piața farmaceutică din Republica Moldova

    13.03.2015  

    La data de 05 aprilie 2012, prin  Hotărârea Parlamentului nr. 69/2012, a fost  constituită Comisia Parlamentară de Anchetă pentru Examinarea Situației pe Piața Farmaceutică. Pe baza concluziilor și recomandărilor din raport, după o serie de audieri și consultări cu organizații, instituții și alți factori implicați în sistemul farmaceutic, Comisia Parlamentară de Anchetă a redactat o propunere de proiect de lege. Acest proiect a fost dezbătut cu reprezentanții Asociației Farmaciștilor, Asociației Farmacologilor, Asociației Producătorilor Autohtoni de Medicamente, rezultând actualul proiect de act legislativ, care propune o nouă perspectivă asupra organizării și funcționării sistemului de producere, înregistrare, punere pe piață a medicamentelor și, totodată, de asigurare a instituțiilor medicale continuu cu produse farmaceutice și parafarmaceutice.

    Principalele aspecte cărora trebuie să le facă față sistemul farmaceutic din Republica Moldova sunt cele legate de calitatea medicamentelor și asigurarea continuă cu medicamente a populației. 

    Proiectul de lege conține reglementări specifice referitoare la autorizare, punere pe piață a medicamentelor, fabricație, import, etichetare și prospect, distribuția medicamentelor, publicitate, supraveghere și sancțiuni.

    Scopul proiectului de lege este înlăturarea lacunelor existente în legislaţia din domeniu farmaceutic întru asigurarea la nivel național accesului populației la medicamente de bună calitate, eficiente și inofensive, prin crearea unui sistem sănătos de fabricare, import, distribuție și supraveghere  a medicamentelor, la toate etapele de existență, de la materie primă până la consum. 

    Schimbările preconizate prin implementarea modificărilor și completărilor propuse asigură și garantează sporirea calității, eficacității și siguranței medicamentelor; precizează condițiile și metodologia de înregistrare a medicamentelor de uz uman; precizează regulile privind importul de medicamente în Republica Moldova; interzice fabricarea, prepararea, transformarea, oferirea cu titlu oneros sau gratuit, vânzarea, distribuirea, trimiterea, transportarea, procurarea, deţinerea ori alte operaţiuni privind circulaţia ilegală a substanţelor dopante cu grad mare de risc și stabilește sancțiuni, atât contravenționale, cât și penale pentru nerespectarea legislației.

    Serviciul de Presă al PL
    13 martie 2015

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com