• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (INTERVIU) Mihai Ghimpu: „Avem o alianță minoritară, o alianță care contravine principiilor democratice”

    (INTERVIU) Mihai Ghimpu: „Avem o alianță minoritară, o alianță care contravine principiilor democratice”

    09.03.2015  

    Mihai Ghimpu, Președintele PL în dialog cu Valentina Ursu la radio Europa Liberă. 

    Europa Liberă: Admiteți totuși ideea că Partidul Liberal, partidul pe care îl conduceți mai poate să ajungă la guvernare? Sau rămâneți în opoziție patru ani?

    Mihai Ghimpu: „Dacă în 2009-2010 acest lucru a depins și de Partidul Liberal, în 2015 nu mai depinde. E cunoscut deja faptul că avem o alianță minoritară, o alianță care contravine principiilor democratice fiindcă minoritatea, în cazul dat, impune punctul de vedere majorității. Și la drept vorbind, nu văd astăzi eu o cărărușă, să mă exprim așa, pe care peste câteva sute de metri sau kilometri poate să apară o alianță cu PL.”

    Europa Liberă: S-au făcut auzite voci care spun că ar fi o tactică sau chiar o strategie, ca să veniți la guvernare după alegerile locale.

    Mihai Ghimpu: „Nu. Noi nu suntem naivi. Și dacă se convine la o strategie, o tactică de a face o alianță mai târziu, aceasta se înțelege. Noi două luni doar am discutat, în care tot timpul am fost jucați de-a ministerele, de-a principiile și valorile. Și n-a fost decât acea discuție pe care am avut-o în trei, cu domnul Leancă și domnul Plahotniuc, chipurile, după votarea guvernului, în trei luni urma să fie făcută o alianță. Ceea ce nu poate fi crezut și nici nu am crezut fiindcă discuțiile acestea nu au avut loc între președinții de partid.”

    Europa Liberă: Dar de ce ați discutat cu domnul Plahotniuc, în lipsa celor doi lideri ai formațiunilor, liderul PD, Marian Lupu, și liderul PLDM, Vlad Filat.

    Mihai Ghimpu: „Aceasta am întrebat și eu. Dar odată ce  m-au invitat, eu am acceptat să discut. Am acceptat, am discutat. Am spus punctul de vedere că nu sunt împotrivă, dar că pentru aceasta trebuiau să stea alături președinții care au mandatul congresului partidului în semnarea actelor, documentelor.”

    Europa Liberă: Bine, domnul Filat a declarat că dumneavoastră, ca lider al PL, ar trebui să renunțați la o poziție egoistă pe care ați adoptat-o.

    Mihai Ghimpu: „Mai sunt și discuții neoficiale. Și vreau să vă spun că din toate discuțiile pe care le-am avut fie la întâlniri noi trei sau cu experții, unde eram câte trei-nouă, 12 câteodată, clar a fost că nu se va face alianță.”

    Europa Liberă: De ce ziceți că a fost clar?

    Mihai Ghimpu: „Fiindcă se vedea. De exemplu, în toți anii aceștia din 2009 până în 2013, când a fost lovit partidul, eu am făcut tot posibilul ca să fie alianță. Și atunci când vrei, spui: „Poftim, luați-vă ce doriți, numai să fie alianță”. Nu cred că motivul neformării alianței este Ministerul X sau Y.”

    Europa Liberă: Dar am înțeles că vi s-a propus și Ministerul Justiției, și Ministerul Sănătății, și Ministerul Agriculturii. Și le-ați refuzat pe toate.

    Mihai Ghimpu: „Nu le-am refuzat. Acesta a fost un joc în cărți. Fiindcă mai întâi se stabilesc criteriile și apoi repartizarea ministerelor. Ei nu sunt cei care trebuie să arate cu degetul încotro să mergem și ce trebuie să facem, cu atât mai mult că noi aveam compromisul la care se ajunsese la aeroport cu colegii din partidele europene. Dar vreau încă o dată să concretizez că chiar dacă am spune noi, liberalii, mâine că noi acceptăm să fim la guvernare, fără să pretindem la vreun minister, la vreo instituție în stat, oricum acordul pentru formarea AIE-3 nu va fi.”

    Europa Liberă: De ce?

    Mihai Ghimpu: „Așa am înțeles eu, din discuțiile pe care le-am avut.”

    Europa Liberă: Și atunci ce e cu aceste invitații că sunteți așteptați să veniți să preluați și dumneavoastră puterea?

    Mihai Ghimpu: „Acestea sunt făcute de ochii oamenilor. PD poate mai puțin acum suferă. PLDM suferă mai mult și în situația respectivă vedeți și doamna Palihovici spune că îl vor susține pe Dorin Chirtoacă, și domnul Filat spune aceasta. Încearcă de a împăca alegătorii care sunt foarte nemulțumiți de faptul că în primul rând PLDM și apoi PD au decis să guverneze împreună cu comuniștii. Și cred că deja, de la alegerea președintelui Parlamentului și până acum, este clar pentru toată lumea că discuții au avut loc nu numai cu noi, dar și cu comuniștii. Și miza acestor două partide în crearea alianței a fost PCRM, și nu PL.”

    Europa Liberă: Domnule Ghimpu, dar nici nu v-ați declarat că sunteți o formațiune rămasă în opoziție.

    Mihai Ghimpu: „Noi nu suntem nici în opoziție, nici la guvernare, nici în afara actului guvernării fiindcă opoziție există atunci când există majoritate. Iată dacă aceste trei partide PLDM, PD și PCRM ar anunța majoritatea…”

    Europa Liberă: …PCRM a zis din contra, că rămâne în opoziție.

    Mihai Ghimpu: „Cum poate să fie în opoziție, dacă nu este majoritate? Opoziție fără majoritate nu poate exista. Noi nu avem majoritate parlamentară. Când există majoritate parlamentară, atunci avem și opoziție. Deci, avem un câmp de harbuji amestecați cu bostani. Un pic de haos fiindcă democrația, cum am spus, înseamnă votul majorității.  Această majoritate parlamentară nu există. Și aceasta e marea problemă pentru guvern și pentru toată lumea”

    Europa Liberă: Dar socialiștii s-au declarat în opoziție dură.

    Mihai Ghimpu: „Ei s-au declarat, dar ei habar nu au ce înseamnă democrație. Nu vedeți cum umblă  prin Tomsk, Omsk, Moscova. Aceștia nu sunt oameni care să se conformeze principiilor democratice, suveranității, independenței, libertății acestui stat, acestor cetățeni. Pentru ei sunt ca Batika Mahno, anarhie.”

    Europa Liberă: A propos, un coleg de-al dumneavoastră, vicepreședintele Partidului Liberal, domnul Veaceslav Untilă, declara pe pagina sa de Facebook că ar trebui anunțat un referendum referitor la comportamentul socialiștilor. E o glumă?

    Mihai Ghimpu: „E o glumă, sigur. Nu poți face un referendum pe seama nici nu știi cui. Dar cine sunt ei, ca să facem referendum? Referendumuri se fac în probleme mari. A fost o glumă, în sens că e timpul ca oamenii să deschidă poarta și să îi dea după poartă. Pentru că de aici sunt partid politic, participă la alegeri, vorbesc de dragostea față de cetățeni, față de statul acesta, iar de dincolo apără interesele Federației Ruse și merg, și se întâlnesc cu conducerea Federației Ruse. Aici cred că a fost gândul dumnealui. Mai mult a fost o chemare pentru cetățeni să își dea seama ce fac atunci când merg la vot. Așa eu bănuiesc.”

    Europa Liberă: De ce Partidul Liberal sub nicio formă nu s-a implicat în campania electorală din UTA Gagauz-Yeri?

    Mihai Ghimpu: „Noi cunoaștem situația din sudul republicii, din această autonomie. Și încă nu a venit ziua în care cetățenii de etnie găgăuză să conștientizeze că ei sunt cetățeni ai Republicii Moldova și împreună trebuie să construim un stat de drept și democratic. Ei locuiesc pe pământul nostru, dar cu gândul la Kremlin, mulțumiți de faptul că țarul rus i-a adus aici și le-a dat casă, masă și pământ. Da, i-a adus, dar i-a adus în casa noastră.”

    Europa Liberă: Dar aşa se creează impresia că neglijaţi o parte a teritoriului ţării.

    Mihai Ghimpu: „Nu noi neglijăm. Ei neglijează acest stat şi această Constituţie. Ei neglijează şi, odată ce neglijează, noi îi lăsăm să se coacă, cum se spune. Fiindcă ei încă sunt departe de a înţelege că unde nu am fi noi, cum nu am fi noi, cu cine nu am fi, noi vom locui împreună, aşa s-a întâmplat. Istoria a fost şi este cum este. Ei trebuie să conştientizeze acest lucru. Şi odată ce stau cu Lenin, nu vorbesc limba oficială a noastră, vorbesc limba rusă, nici limba maternă nu o ştiu, înseamnă că mai continuă să fie homo soveticus, robul ţarului rus care i-a ridicat.”

    Europa Liberă: Pentru faptul că dumneavoastră nu vă implicaţi, alte formaţiuni, apar la suprafaţă aceste voci care insistă pe idee federalizării Republicii Moldova. Şi atunci autonomia găgăuză ar putea să accepte această variantă.

    Mihai Ghimpu: „N-ar putea să accepte, că nu le va propune nimeni. Federaţia se face între state, ea nu poate fi nici cu regiunea din stânga Nistrului. Federaţie înseamnă uniune de state, când puterile unui stat sau ale mai multor state se transmit unei uniuni, cum ar fi două, trei, patru sau cinci. Ele sunt pe teritoriul Republicii Moldova, cetăţenii Republicii Moldova şi nu se face federaţie cu cetăţenii. Aceasta este exclus. Autonomia pe care o au este îndeajuns, chiar prea mult este, fiindcă li s-a la o sută şi ceva de mii de locuitori parlament, başcan, preşedinte, drapel, cam mai multe decât meritau. Sunt milioane de oameni care nu au statul lor, grupuri etnice. Problema mai mult e în faptul că toate puterile care au fost până acum la noi au făcut aşa încât să obţină votul găgăuzilor în alegeri, dar nu pentru a-i integra în societate. Şi aici e marea problemă a noastră. Fiindcă tot timpul, orice putere care vine, se fac jocuri în aşa fel ca să obţină votul lor, nu să-i integreze în societate, fiindcă ei sunt cetăţenii noştri. Şi de aceea, ei rămân izolaţi, sunt manipulaţi prin intermediul presei de limbă rusă, prin ideologie, politică, sunt invitaţi la Kremlin, le deschid porţile. Adică, se lasă jucaţi.”

    Europa Liberă: Şi care e miza acestor alegeri pentru başcanul Găgăuziei?

    Mihai Ghimpu: „Indiferent cine ar fi başcan, oricum teritoriul acesta nu-l vei lua în spate să te duci în regiunea Tula sau Omsk. Şi ar trebui să înţeleagă lucrul acesta. Chiar dacă pe alocuri, undeva, le mai aruncă nişte bani Federaţia Rusă, aceasta nu înseamnă viaţă de om. Viaţa trebuie să o construim împreună, toţi cei care locuim aici, indiferent că suntem găgăuzi, bulgari, ucraineni, evrei, georgieni, armeni. Noi toţi trebuie să conştientizăm că viaţa noastră e legată de statul Republica Moldova şi nicidecum de Federaţia Rusă.”

    Europa Liberă: Domnule Mihai Ghimpu, există consens asupra stabilirii datei pentru alegerile locale? Pentru că iniţial s-a vorbit că acest scrutin local ar trebui să aibă loc în vară. După aceasta s-a auzit că la început de toamnă. Acum se zice că poate până la sfârşitul anului.

    Mihai Ghimpu: „Cum n-ai da, cum n-ai face, trebuie să respecţi legislaţia în vigoare. Şi legislaţia prevede că alegerile pot avea loc nu mai târziu de trei luni din ziua când a fost validat mandatul aleşilor locali, fie primari sau fie consilieri. Şi aceasta poate fi septembrie, cel târziu, început de octombrie, dar mi se pare că e luna septembrie. Nu am discutat acest lucru între noi, atunci când discutam formarea unei alianţe. A fost o mică discuţie ce ţinea de aceste alegeri, dar acum hotărăsc aceşti trei care sunt în această alianţă tacită.”

    Europa Liberă: Domnul Vlad Filat spunea că alegerile locale generale ar putea avea loc mai târziu de luna octombrie, doar în cazul în care Legislativul va aproba reforma administrativ-teritorială, care prevede lichidarea raioanelor. Subiectul acesta l-aţi discutat şi atunci când urma să se creeze coaliţia majoritară şi a fost un subiect de dispută. Pentru că, din câte ne amintim, domnul Marian Lupu, liderul democraţilor, s-a arătat atunci categoric împotrivă şi chiar v-a acuzat că aţi promova deschis lichidarea statalităţii şi unionismul.

    Mihai Ghimpu: „Da, a fost. Eu am spus atunci că noi trebuie să uităm de partide, de interesul personal şi să ne gândim la viitorul cetăţenilor. Şi cel mai important este că în situaţia în care am nimerit cu furtul miliardului, trebuie să găsim bani.”

    Europa Liberă: Miliardul de dolari de la BEM?

    Mihai Ghimpu: „Miliardul de euro, nu de dolari. Şi am zis că aici avem o problemă foarte importantă.”

    Europa Liberă: Se face această reformă teritorial-administrativă sau nu?

    Mihai Ghimpu: „Atunci când am discutat subiectul acesta, se spunea că, dacă alegerile cad în iunie, ar fi bine să le facem în septembrie, că ar fi bine să facem această reformă. Dar domnul Lupu s-a împotrivit. Acum depinde ce discută ei între ei, fiindcă ei hotărăsc.”

    Europa Liberă: Dumneavoastră veţi vota pentru această lege privind reforma teritorial-administrativă?

    Mihai Ghimpu: „Vom vota. Nu mai putem şi nu avem dreptul să chinuim oamenii. Noi avem un aparat birocratic foarte mare. De aici nu avem bani, dar de colo, dacă facem o comparaţie, pe timpul judeţului, de exemplu, în judeţul Chişinău erau cinci raioane – Străşeni, Ialoveni, Criuleni, Anenii Noi şi Chişinăul – şi era un aparat de 200 de funcționari, acum la fiecare raion sunt câte 200, ba chiar câte 300. Deci, în loc de 200 avem 1000. Dar în afară de salariu, aceşti cetăţeni ies la pensie şi atunci creşte şi fondul de pensie. Eu cunosc la sigur că Banca Mondială, Fondul Monetar nu vor mai închide ochii ca noi să cheltuim banii aiurea, neavându-i. De aceea, noi trebuie să procedăm ca un bun gospodar când ai – cheltui, când nu ai, te uiţi de unde, în primul rând, trebuie să tai din cheltuieli. Nu trebuie oamenii să se teamă de această reformă. Lupu a spus: „Dar facem ca oamenii să alerge pe la judeţe”. Noi trebuie să oferim cetăţeanului posibilitatea să rezolve toate problemele la primărie, să nu alerge la raion şi la Chişinău. Aceasta și înseamnă descentralizare, mai aproape de oameni, când cetăţeanul îşi rezolvă problema în cadrul primăriei, dar nu din satul din marginea raionului să alerge la raion. Aceasta e o continuare a politicii sovietice, unde omul trebuie să vadă întotdeauna că el este primit, că trebuie să alergi, să te duci, un fel de politică de a-ți bate joc de oameni.”

    Europa Liberă: În eventualitatea dacă se pune pe masa legiuitorilor această lege şi se decide reforma teritorial-administrativă, alegerile ar putea fi amânate pentru mai târziu decât septembrie-octombrie?

    Mihai Ghimpu: „În cazul dat trebuie să studiem, dar îmi pare că da. Fiindcă da, sunt alegeri locale, dar nu ţine de structura administrativă actuală. Se schimbă structura şi odată ce se schimbă structura, noi ne conformăm legii noi. Adică se face reforma şi apoi se stabilesc alegerile. Problema e cum va fi cu mandatul aleşilor locali, fiindcă le expiră mandatul. Dar îmi pare că Parlamentul poate şi în privinţa aceasta prelungi mandatul.”

    Europa Liberă: Actualul primar de Chişinău, Dorin Chirtoacă, zicea că se aşteaptă că va fi cea mai murdară campanie electorală de la proclamarea independenţei Republicii Moldova încoace. Dumneavoastră ce spuneţi? Pentru că un pic de zâzanie deja s-a făcut, aţi anunţat că, chipurile, domnul Plahotniuc ar vrea să-l propună pe domnul Candu la funcţia de primar al Chişinăului. Şi a fost, bănuiesc, o replică după ce domnul Candu a zis că treburile Chişinăului nu sunt administrate aşa cum ar fi trebuit să fie. După aceasta am auzit că domnul Leancă ar putea să candideze la funcţia de primar şi dumneavoastră aţi spus că nu ar fi bun  pentru aceasta, chiar dacă domnul Leancă ulterior a spus că nu are de gând să candideze la funcţia de primar de Chişinău. Prin aceste zvonuri s-ar fi dorit, mai degrabă, să se creeze un conflict între PL şi domnul Leancă. Ce ziceţi dumneavoastră despre toate acestea?

    Mihai Ghimpu: „Nu am zis că nu e bun. Am zis că e mai bun Dorin Chirtoacă, fiindcă are experienţă, are două mandate în spate şi nu de carieră de diplomat, dar anume de primar, de administrare a problemelor locale. Ce ţine de domnul Candu, e adevărat, am zis, e prea devreme să pună nota, fiindcă într-o jumătate de an de viceprim-ministru, vicepreşedinte al Parlamentului, acum preşedinte al Parlamentului, i se pare că deja dumnealui poate da lecţii cuiva. Eu cred că un om bine crescut şi educat nu poate să-şi permită lucrul acesta, cu atât mai mult că în suflet sunt convins că el altfel vede lucrurile. Deci, a făcut declaraţie politică. Nu exclud varianta aceasta, pentru că eu cunosc interesul politicienilor şi ar fi o mare bucurie pentru domnul Plahotniuc să pună mâna şi pe primărie. Şi atunci, cum se spune, „Guliai, Vasia”, ştie toată republica, tot teritoriul.”

    Europa Liberă: Dar până la urmă, domnul Plahotniuc a luat acele pământuri pe care voia să le ia şi în Parcul La Izvor, şi în Valea Trandafirilor? Pentru că toată lumea discută despre aceasta.

    Mihai Ghimpu: „Vedeţi cum e acum la noi, avem o legislaţie care permite, chiar dacă nu ai autorizaţie acolo, în termen de zece zile, gata te duci, judecătorul îţi emite hotărârea, te-ai dus, ai privatizat, ai luat. Chiar şi cu autorizaţie sau fără autorizaţie, poţi peste zece zile să începi construcţia, te înregistrezi la Cadastru. S-a modificat legislaţia aşa încât cei care vor să o încalce îşi permit să facă lucrul acesta. Da, cunosc că a luat aceste teritorii, care au fost privatizate, care cumpărate, hotelul Guguţă, cafeneaua Guguţă, mai sunt altele, care nu se încadrează în prevederile legislaţiei, în parcuri nu se permite construcţii…”

    Europa Liberă: Şi primăria rămâne neputincioasă în faţa acestor cazuri?

    Mihai Ghimpu: „Nu. Până la moment primăria îşi menţine poziţia, nu permite construcţia.”

    Europa Liberă: Dar cu privatizarea, cu cumpărarea loturilor?

    Mihai Ghimpu: „Aici ce poţi face? Numai în instanţa de judecată. Primarul deja are o sumedenie de dosare administrative, din cauză că refuză să îndeplinească aceste hotărâri judecătoreşti care sunt ilegale, care impun primarul şi Consiliul Municipal să hotărască aşa cum vor ei, dar nu cum prevede legislaţia. Mă rog, pentru noi, pentru Partidul Liberal, pentru Dorin Chirtoacă nu este o problemă cine va fi primar, fiindcă nu avem interese ca să ne ţinem de funcţie, să rezolvăm problemele noastre. Pe noi ne interesează Chişinăul. Şi comparând ceea ce se întâmplă sus, cu Banca de Economii, Aeroportul şi toate celelalte, şi dacă se mai întâmplă şi această schimbare aici, atunci clar că pierdem capitala. Oricum, ce nu s-ar vorbi, schimbări în Chişinău Dorin Chirtoacă a făcut. Şi trebuie să ţinem cont de faptul că întotdeauna poţi face nişte lucruri mai multe sau mai mari atunci când ai bani. Reieşind din posibilităţile financiare pe care le are Consiliul Municipal, primăria, eu cred că Dorin Chirtoacă a demonstrat că e un bun gospodar şi de aceea noi suntem liniştiţi în privinţa aceasta. Cine n-ar dori, cine n-ar candida la această funcţie, mandatul trei din nou este obţinut de Dorin Chirtoacă. Aceasta e părerea mea şi ne vom convinge în timpul apropiat.”

    Europa Liberă: Domnule Mihai Ghimpu, cu sau fără PL, Moldova păstrează parcursul european?

    Mihai Ghimpu: „Noi suntem un partid parlamentar, avem votul cetăţenilor pentru cursul european, noi vom susţine acest curs. Dar nu vom accepta să fie făcută o selecţie a reformelor aşa încât să câştige în primul rând cei care se află la putere şi în rândul doi cetăţenii sau să lăsăm lucrul bun făcut pentru ziua de mâine. Ca exemplu, noi avem reforma justiţiei, în primul rând Procuratura, încă din 1995, de când am devenit stat membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Şi dacă acum iarăşi se va tărăgăna reformarea Procuraturii, înseamnă că iarăşi nu îndeplinim acest angajament  şi, plus, deja e cunoscut memorandumul cu propunerile venite din partea Comisiei Europene ce trebuie să facem noi ca să avem acest sprijin. Şi noi vom sta pe poziţia ca în primul rând să facem acele reforme care nu ţin de bani mulţi. Consider că pentru reformarea Procuraturii, justiţiei nu e nevoie de bani mulţi şi să amânăm reforma pentru ultimul an al mandatului. Şi aici noi vom avea o poziţie clară cheie ce ţine de reforme. Noi vom sprijini reformele, fiindcă Republica Moldova fără reforme nu are viitor. Parcurs european fără reforme înseamnă o căldare fără fund.”

    Europa Liberă: Şi preşedintele României, Klauss Iohannis, aflat recent în vizită la Chişinău, a spus că Moldova ar avea nevoie de două lucruri pentru reformarea justiţiei şi anume combaterea corupţiei şi consolidarea statului de drept. E o schimbare a paradigmei în relaţia Chişinău-Bucureşti, Bucureşti-Chişinău?

    Mihai Ghimpu: „Nu cred. Problema aceasta e cunoscută nu de azi şi nu de ieri, nu de când e domnul Iohannis preşedinte. Toată lumea vorbeşte despre corupţie, că noi, venind la putere în 2009, ne-am asumat să combatem corupţia şi veneam cu dosare groase, mari, ca să demonstrăm că „noi suntem alţii, că votaţi-ne pe noi, că noi vă vom ferici”. Şi când colo, în loc să combatem corupţia, noi am oferit posibilitatea să se dezvolte, am ajuns de la un ou să furăm un bou, adică de la o sută de lei la un miliard. Şi asta rămâne problema-cheie nu doar pentru România, dar pentru toate instituţiile financiare – Banca Mondială, Fondul Monetar, Uniunea Europeană, Comisia Europeană. Toată lumea care ne sprijină financiar în primul rând pune problema combaterii corupţiei. Fiindcă dacă cei care deţin funcţii publice nu se ocupă de dezvoltarea economică, de reforme, dar se ocupă de a face bani, atunci nu are de unde creşte economia, nu au de unde veni bani în buget. Şi dacă nu vin bani în buget, nu ai locuri de muncă, nu poţi majora salariile, pensiile. Şi aceasta înseamnă compromiterea finală a cursului european şi a democraţiei. De aceea problema-cheie rămâne totuşi combaterea corupţiei. Acum rămâne iarăşi ceea ce am propus noi, liberalii – ca să faci reforme trebuie să fii omul reformat, omul care conştientizează că el anume trebuie să procedeze aşa cum prevede legea. Şi având oamenii pe care îi avem în structurile de drept ale noastre, eu nu prea văd cum vom face aceste reforme. Trebuie schimbaţi oamenii. Noi cunoaştem, şi eu în primul rând cunosc, fiindcă am fost în vâltoarea evenimentelor şi a deciziilor luate de noi, începând din 2009, ştiu cui şi ce îi revine. Şi atâta timp cât rămâne aşa cum s-a decis încă în 2009, nu văd că noi am putea combate corupţia. Corupţia trebuie combătută, în primul rând, la cel mai înalt nivel, vorba ceea, peştele de la cap se strică.”

    Europa Liberă: Dar de la coadă se curăţă...

    Mihai Ghimpu: „De la coadă se curăţă. Dar cum spuneam odată, nu poţi avea judecători, procurori, poliţişti cinstiţi, medici, pedagogi, cei care au salariul mic, atunci când cei de sus iau cu miliardele şi nu au ce face cu banii, dar copiii altora mor de foame sau nu au cu ce se îmbrăca.”

    Europa Liberă: Vorbind despre această apropiere a Republicii Moldova de Uniunea Europeană, l-am auzit pe şeful diplomaţiei de la Berlin, aflat în vizită la Bucureşti, care spunea că deocamdată nu se vorbeşte despre o aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar se acordă sprijin în mod ferm Republicii Moldova pe drumul său de reforme. De ce nu vor occidentalii să vorbească despre o perspectivă europeană clară pe care să o ofere Moldovei?

    Mihai Ghimpu: „În primul rând, acest drum care ne-a fost propus până în 2009, fiindcă îmi amintesc întâlnirile pe care le-am avut cu reprezentanţii UE şi Statelor Unite ale Americii etc., înainte de alegerile din 2009, a fost compromis. Să ne amintim că ei niciodată nu s-au aşteptat la criza pe care am avut-o noi, când a fost denunţat acordul AIE-2. Ei au rămas șocați atunci când, în loc să facem reforme, să ne înţelegem, noi am început cu: păpuşar, contrabandist, denunţarea acordului AIE-2, relaţiile din PL, PLDM şi PD, ruptura aceasta, distrugerea fracţiunii Partidului Liberal în Parlament. Acum, după atâta gălăgie cu Banca de Economii, în toamna alegerilor se ia miliardul şi, a propos, nu sunt banii Băncii de Economii, aceştia sunt banii daţi de Banca Naţională pentru a avea posibilitatea să achite dividendele cetăţenilor, adică au fost daţi în trei-patru zile după ce au venit de la contul Băncii Naţionale au fost transferaţi în conturi offshore. Şi aici ei şi-au asumat să ne sprijine în cursul european, dar văzând ce se întâmplă la noi, ei au zis: „Staţi o clipă, că aici nu e cazul să vorbim aşa deschis cum am vorbit de integrarea europeană. Aici mai e nevoie de reforme. Aici e nevoie de schimbări de oameni. Aici e nevoie de multe lucruri”. Şi toate acestea dacă nu se schimbă, atunci noi încet-încet vom pierde acest sprijin. Fiindcă cred că este prima dată în zona aceasta europeană unde s-a auzit de aşa o sumă fabuloasă, o sumă de un miliard. Acesta nu e un milion. Oamenii posibil nici nu înţeleg ce înseamnă un miliard. Trebuie să iei un milion, două, o sută, două sute, trei sute, patru sute, mii ş.a.m.d. Şi aici, în situaţia aceasta, ei au înţeles că ceea ce şi-au planificat şi ce au dorit ei, nu mai poate fi realizat din cauza oamenilor care au venit şi au deturnat chiar visul lor şi visul cetăţenilor noştri.”

    Europa Liberă: Bine, şi în cazul acesta o altă uniune, Uniunea Euroasiatică, ar putea să îmbrăţişeze Moldova.

    Mihai Ghimpu: „Da. Îmi amintesc că am avut odată o discuţie cu un ambasador, când am zis: „Eu nu înţeleg de ce dumneavoastră nu constrângeţi puterea? Fiindcă ceea ce se întâmplă duce spre compromiterea cursului european”. Şi mi-a spus că cineva a zis că: „La urma urmei, noi avem şi alt drum”. A dat de înţeles că mai există şi altă uniune: „Fiţi atenţi cu noi cum vă purtaţi”.”

    Europa Liberă: Cine a fost acela unu?

    Mihai Ghimpu: „Nu mi-a spus. Nici nu am insistat. Dar aceasta se vede cu ochiul liber în politica care se face la noi: „Dacă nu vă place, noi avem şi altă cărăruşă”, această uniune. Şi cred că anume faptul că este această alianţă tacită cu comuniştii demonstrează că vor cât de cât să împace ţarul de la Kremlin: „Uitaţi-vă, acolo, la putere tot sunt partidele pro-ruse, nu sunt unioniştii, cei mai europeni” ş.a.m.d. E tristă situaţia la noi, dar oricum nu avem altă cale decât să rămânem optimişti şi să facem tot posibilul ca să schimbăm situaţia pe care o avem în una care ne-ar apropia faţă de Uniunea Europeană. Şi este clar pentru fiecare dintre noi că această integrare, în primul rând, depinde de noi. Chiar dacă Uniunea Europeană nu spune azi deschis că peste un an, zece, cincisprezece noi putem deveni membri UE, dacă noi vom face aceste reforme, dacă vom combate corupţia, sărăcia, va funcţiona legea în Republica Moldova, înseamnă că noi prin tot ceea ce facem ne apropiem de UE şi aceasta, la sigur, ne va deschide mult mai repede porţile spre marea familie europeană.”

    Europa Liberă: Ar putea comuniştii să obţină funcţii în stat? L-am auzit pe domnul Voronin, care declara că, dacă cei care au constituit alianţa minoritară nu vor ţine cont de discuţiile pe care le-au avut cu comuniştii, vor avea probleme.

    Mihai Ghimpu: „Este deja o practică binecunoscută, nu cred că le e atât de drag PLDM-ul şi PD-ul PCRM-ului şi de dragul lor sunt gata să-i sprijine în toate. Alianţa este alianţă. Astăzi se cunosc nişte lucruri, ei s-au înţeles una, mâine se vor cunoaşte altele. La etapa actuală pentru toată lumea este clar, şi aşa e mare gălăgie, lumea e nemulţumită şi nu putea să fie totul deschis. De aceea şi s-a mers pe tacit, că nu vor funcţii, li se dă Curtea de Conturi, CNI, CCA. Dar în realitate o alianţă înseamnă partajarea funcţiilor în stat. Aceasta nu poate fi, fiindcă tu îţi asumi răspundere. Spun că nu sunt la guvernare, comuniştii sunt în opoziţie. Toată lumea vede: cum ridică mâna PD sau PLDM, aşa şi ei. Deci, care e diferenţa dacă ei votează şi au votat şi preşedintele Parlamentului, şi guvernul şi totul absolut? Înseamnă că nu prin document, dar prin faptele lor, prin şedinţele Parlamentului, demonstrează că sunt la guvernare. Şi atunci stai şi te întrebi ce fel de guvernare fără pârghii? De ce să purtăm răspundere dacă nu avem pârghii şi nu putem schimba nimic în ceea ce este. Şi atunci va fi aşa: dacă comuniştii azi nu susţin votul, nu se împacă cu ei, ne înţelegem cu liberalii. Deci, comuniştii tot înţeleg lucrul acesta – când ei, când noi. Va veni ziua când va fi pusă pe masă hârtia şi stiloul – ori/ori.”

    Europa Liberă: Dar a apărut în presă informația că anumite funcţii, chipurile, la o anumită discuţie au şi fost partajate comuniştilor.

    Mihai Ghimpu: „Da. Dar eu, în afară de aceasta, consider că funcţia de prim-ministru a fost convenită cu comuniştii. Aceasta e părerea mea.”

    Europa Liberă: Aceasta ce înseamnă?

    Mihai Ghimpu: „Actualul prim-ministru este candidatura pe care a agreat-o PCRM-ul. Altfel nu votau guvernul. Pentru ce să voteze? De când s-a găsit PCRM-ul, Vladimir Voronin, salvatorul Republicii Moldova? Și anume să-l salveze pe domnul Filat, domnul Plahotniuc şi pe domnul Lupu?”

    Europa Liberă: Un guvern minoritar poate avea şi viaţa lungă.

    Mihai Ghimpu: „Poate. Poţi trăi şi o sută de ani, dar dintre ei să ai doar trei fericiţi. Aşa e şi aici. Poate fi şi o viaţă lungă, dar viaţa lungă poate fi doar atunci când lumea va simţi că se schimbă ceva. Însă cu posibilităţile pe care le avem noi eu nu văd cum am putea acum să majorăm pensiile, salariile, să creăm locuri de muncă. Nu cred în acest guvern. Mă rog, cine ştie? La urma urmei, în guvern poţi schimba un ministru sau doi prin decret. Adică, prim-ministrul poate să o ducă mai mult, dar pentru noi nu este important cât se va ține guvernul.”

    Europa Liberă: Dar cu PL la guvernare s-ar putea să se ajungă şi la majorări de pensii, de salarii, la deschideri de noi locuri de muncă, la combaterea corupţiei, la îmbunătăţirea infrastructurii?

    Mihai Ghimpu: „Dacă luăm în calcul că, fiind în afara guvernării, noi am întors în buget 400 de milioane, prin decizia Curţii Constituţionale, aceasta demonstrează că, cu PL, e un alt act al guvernării.”

    Europa Liberă: Dar de unde aţi adus banii?

     

    Mihai Ghimpu: „Prin sesizări la Curtea Constituţională, când erau promovate prin bugete diferite variante de a scoate banii publici şi de a-i folosi în altă parte. Oricum, cu noi sau fără noi, republica nu are viitor, dacă nu este o luptă la modul serios cu corupţia, cu sărăcia. Bani avem puţini, dar sunt şi dacă am fi buni gospodari, gestionând foarte bine sistemul fiscal, vama, banul public şi plus ajutorul care vine de peste hotare, noi am reuşi. Dar în cazul în care toţi iau în stânga şi în dreapta, numai cei care nu pot nu iau şi aceia mor de foame, nu poţi rezolva problemele. Eu îmi doresc ca cei care astăzi au avut votul cetăţenilor în urma alegerilor din 2014 în toamnă să conştientizeze că este ultima şansă când noi avem încrederea cetăţenilor în partidele politice democratice, în democraţie ca atare. Şi dacă acest lucru nu se va conştientiza şi nu se va schimba situația, înseamnă că noi conştient am mers spre aceea ca la viitoarele alegeri lumea să voteze împotriva democraţiei şi să dea votul pentru Uniunea Euroasiatică. Şi aceasta e marea temere pe care o am. Fiindcă să obţii Acordul de Asociere și cel de Liber Schimb, libera circulaţie, să ai milioane granturi pentru a te mişca şi, în loc să faci acest lucru, să te mişti înainte, faci tot posibilul ca lumea să devină mai săracă, să se fure mai mult, aceasta nu înseamnă a aduce încrederea oamenilor în democraţie şi standardele europene, în parcursul european. Vom vedea. Eu cred că alegerile locale, părerea mea că este o problemă şi aici, legată de alegerile locale, şi termenul de amânare nu e legat doar de reforma teritorial-administrativă, este legat şi de faptul că, poate, între timp se va schimba ceva şi lumea va mai ierta ce au făcut, vor uita de Bancă, de Aeroport, de nu ştiu ce, de aceste miliarde. Oricum, toţi trebuie să înţelegem că deasupra partidelor democratice stă sabia alegătorului.”

    Sursa: www.europalibera.org

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com