• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
    Astăzi a avut loc ședința Consiliului Republican al Partidului.
    29.02.2024 - 25.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  INTERVIU HOTNEWS Mihai Ghimpu : Liderii partidelor din Republica Moldova se sperie când văd știrile cu DNA-ul romănesc, se tem de o justiție independentă

    INTERVIU HOTNEWS Mihai Ghimpu : Liderii partidelor din Republica Moldova se sperie când văd știrile cu DNA-ul romănesc, se tem de o justiție independentă

    26.02.2015  

    Red: Ce aţi discutat cu preşedintele Klaus Iohannis astăzi, care a fost agenda discuţiilor?
    Mihai Ghimpu: Situaţia politică şi cursul european al Moldovei.

    Red: Care a fost cel mai important mesaj pe care i l-aţi transmis?
    Mihai Ghimpu: Dacă în ţară merg lucrurile (în România - n.red.), o să meargă bine şi aici. Vrem - nu vrem, mulţi se uită dincolo de Prut. Oricum sîntem obligaţi şi unii şi alţii să facem aşa încît românii să fie mulţumiţi de viaţă, să simtă dreptatea, bunăstarea, democraţia că atare.

    Red: Care a fost principalul mesaj pe care vi l-a transmis Klaus Iohannis?
    Mihai Ghimpu: Să facem aşa încât să continue cursul european.

    Red: Cum vedeţi perspectiva europeană a Republicii Moldova când are un guvern minoritar sprijinit de comunişti?
    Mihai Ghimpu: Cu un guvern minoritar nu prea o văd. Partidul Comuniştilor, cu care există o înţelegere tacită, nu este un partid pro-european, ci un partid pro-CSI, pro-rus. Soluţia este un acord semnat între PL-PLDM-PD.

    Red: Există pericolul anticipatelor?
    Mihai Ghimpu: Nu este pericol de anticipate. Guvernul este format. Acum se apropie alegerile locale.

    Red: În ce condiţii aţi veni la guvernare?
    Mihai Ghimpu: Noi trebuie să fim parteneri egali. Noi nu putem adera la o alianţa minoritară formată din PD şi PLDM. Trebuie cele trei partide, aşa cum am şi făcut, avem experienţă AIE 1 şi AIE 2: program de guvernare comun, componentă guvernului, aşa cum face toată lumea.

    Red: De ce v-au respins PD şi PLDM?
    Mihai Ghimpu: În primul rând pentru că sîntem partid unionist. Apoi - interesele. Apoi poate fi - vom vedea cu timpul - schimbarea spre vectorul rusesc din care încă nu am scăpat. A declara e una, a face e cu totul altă.

    Red: Au fost multe discuţii despre împărţirea posturilor din Guvern. Ministerul Transporturilor şi şefia procuraturii - aici s-au blocat discuţiile pe care le-aţi avut cu PLDM şi PD, sau au fost doar pretexte?
    Mihai Ghimpu: Nu. Dacă ei voiau alianţa, sigur că lăsăm Ministerul Transporturilor, aşa cum a propus delegaţia europeană la discuţia din Aeroport (o discuţie între principalii lideri moldoveni şi reprezentanţii celor trei mari familii politice europene - n.red.). Procurorul general - aici noi nu schimbăm nimic. Aici ştim cine îl controlează.

    Red: Cine?
    Mihai Ghimpu: PD. Aşa a fost repartizarea. Organele de drept nu au fost depolitizate.

    Red: Neacceptarea PL la guvernare are legătură şi cu discursul anti-corupţie pe care îl are partidul?
    Mihai Ghimpu: Este şi această un motiv: interesul meschin personal şi de partid.

    Red: Se tem liderii PCRM, PD şi PLDM de o justiţie independenţa?

    Mihai Ghimpu: Sigur.

    Red: De ce?
    Mihai Ghimpu: Păi unde e miliardul de la Banca de Economii? Şi sînt şi alte lucruri. La noi avere au făcut cei de la putere sau de lîngă putere. Aşa au ajuns foarte bogaţi; nu prin concurenţă, prin deşteptăciune. Aşa a fost în toată zona fosta sovietică şi în zona fosta socialistă. Perioada de tranziţie e întotdeauna tulbure. Tulburi apă că să prinzi cât mai mult peste.

    Red: Se sperie liderii politici din Moldova cînd văd ştirile din România cu DNA?
    Mihai Ghimpu: Da, toată presă vorbeşte despre asta. Sigur va veni modelul asta într-o zi şi în Moldova. Ce ţi-e scris, în frunte ţi-e pus.

    Red: Nu va reproşaţi nimic în negocierile eşuate?
    Mihai Ghimpu: Nu. Noi am făcut tot posibilul din 2009 încoace. Am cedat şi poziţia de preşedinte şi vicepresdinte al Parlamentului, atunci cînd ceilalţi se luptau care e mai mare şi mai tare, am făcut totul pentru că de existenţa Alianţei depindea cursul pro-european. Sînt nişte spculatii că PL trebuia să fie mai flexibil. Am acceptat să nu fie partajate şi cele trei mari funcţii din stat (preşedinte, premier, preşedinte al Parlamentului), am acceptat să nu avem postul de preşedinte al Parlamentului. Faptul că i-am criticat, asta nu consider că e o politică greşită. Dar ce, trebuia să tăcem în privinţa Băncii de Economii? Pentru asta trebuie să funcţioneze legea.

    Red: A fost cumva şi un calcul politic să rămîneţi în Opoziţie, pentru a creşte în sondaje?
    Mihai Ghimpu: Noi nu am pus niciodată mai presus interesul partidului mai presus de interesul naţional. Pentru noi la alegerile locale e importantă Capitală. Aici, Dorin Chirtoacă nu are contracandidat.

    Red: Dar sînteţi mulţumit de cum arată Chişinăul? Sînt mulţi locuitori nemulţumiţi.
    Mihai Ghimpu: În raport cu banii care există, da, sînt mulţumit, s-au mişcat lucrurile, că aici depinde de bani. Că poţi să ai suflet mare, dar ştiţi cum e, dragostea de mama e mare, dar ea se cîntăreşte cu ce are mama în buzunar pentru copil. Asta e democraţia.

    Red: Legat de alegerile locale, sînteţi de acord cu o posibilă amînare, aşa cum a anunţat un lider PLDM?

    Mihai Ghimpu: PLDM şi PD decid, ei au majoritatea cu comuniştii. Nu fac asta pentru Capitală, o fac pentru interesul lor: dacă se fac alegerile în iunie, ei sînt morţi. Ei cred că îşi mai revin după şocul acesta în societate, primit mai ales de alegătorii pro-europeni ai PD şi PLDM care au văzut apoi alianţa cu comuniştii. Dar situaţia s-ar putea înrăutăţi, cînd va începe relaţia cu FMI, să ceară închiderea celor trei bănci. Dar mai mult decît termenul din Constituţie nu pot amînă. Pe de altă parte e un plus, pentru că vara multă lume e plecată, mai ales tineretul. Dar nu s-au gîndit ei la PL şi Chirtoacă, credeţi-mă.

    Red: Vorbeaţi mai devreme de interesele Rusiei. Care sînt vectorii ei de influenţă în Republica Moldova?

    Mihai Ghimpu: Păi avem partide care fac deschis politică Rusiei, precum Partidul Socialist al lui Dodon. Alte partide fac mai deştept, mai ascuns.

    Red: Daţi-ne un exemplu.
    Mihai Ghimpu: Păi cum poţi să semnezi un acord în cadrul CSI în care se consfinţeşte sărbătorirea a 70 de ani de la victoria din al doilea război mondial să semnezi că război pentru eliberarea patriei, contrar legislaţiei noastre?

    Red: Dar cine a semnat acest acord?
    Mihai Ghimpu: Vlad Filat, fiind prim-ministru (din partea PLDM - n.red.). Dar şi PD-ul, cu limba moldovenească. A cui e politică asta? De unde vine ea? Vedeţi ce spune acum Serghei Narîşkin, preşedintele Dumei din Rusia, că aici nu trăiesc români, ci moldoveni, naţiune inventată de ei. Aceste partide direct sau indirect promovează interesele Federaţiei Ruse. De aceea sîntem săraci şi dezbinaţi, pentru că noi avem partide geopolitice. Unele spre Bucureşti - Bruxelles, altele spre Moscova - Tomsk - Omsk - Vladivostok.

    Red: Alegerile din Găgăuzia vor avea loc în curînd. La ce va aşteptaţi?

    Mihai Ghimpu: Oameni care nu se bucură de faptul că au ajuns să trăiască pe teritoriul nostru, ci sînt recunoscători Rusiei că le-a dat pămîntul nostru. Ei sînt şi o să moară cu Rusia. Astăzi, au acest statut de autonomie tot datorită Rusiei. Ce, noi sîntem stat federativ? Nu, sîntem stat unitar.

    Red: Cîştigarea alegerilor de către candidată susţinută de Moscova nu va produce încă o problema suplimentară pentru Moldova?
    Mihai Ghimpu: Unde se vor duce ei, că sînt 100.000 şi stau în centrul Republicii? Ei nu înţeleg un lucru, că noi vom fi împreună, legaţi unul de altul. Trebuie o politică consecvenţă şi verticală a statului, dar toţi cei care vin la putere fac jocul lor că să-i împace, şi le creşte poftă. Actualul başkan, membru al Guvernului, a organizat un referendum ilegal împotriva cursului european, dar el rămîne membru al Guvernului.

    Red: O altă problema mare este existenţa televiziunilor ruseşti. Cum se poate rezolva această problema?

    Mihai Ghimpu: Ei deţin monopolul în lipsa televiziunilor româneşti. Noi nu avem curajul să-i închidem, deşi în privinţa Ucrainei de exemplu au făcut propagandă, agitaţie făţişă. Trebuie o putere care să-şi asume.

    Red: Dar de ce nu promovaţi un proiect în Parlament în acest sens?
    Mihai Ghimpu: PL include pe listele de la Parlament doar candidaţi care au că limba oficială limba română. PL are proiecte în Parlament, dar nu trece nici unul, nici măcar cînd eram în cadrul Alianţei. PLDM pe alocuri ne susţine, dar PD e împotriva, pentru că ei sînt pe eşichierul de stîngă, pro-ruşi.

    Red: Există zvonuri aici, la Chişinău, că Iurie Leancă şi-ar putea face partid. Aţi face o alianţa politică?
    Mihai Ghimpu: Să vedem, timpul ne va arată.

    Red: Ce părere aveţi despre actualul premier, Chiril Gaburici?
    Mihai Ghimpu: L-am văzut prima dată în Parlament - mă rog, îl mai văzusem la TV.

    Red: Credeţi că va putea ţine Moldova pe orbită pro-europeană?

    Mihai Ghimpu: Dar nu depinde el. Depinde de partide. Iată de ce vorbim de majoritrate parlamentară. Cele două partide nu au majoritate.

    Red: Vedeţi drumul pro-european al Republicii Moldova frînat de sprijinul tacit al comuniştilor?
    Mihai Ghimpu: Sigur, din start e clar că s-a început cu stîngul. Cum să guvernezi fără majoritate clară pro-europeană, ci cu sprijin tacit al comuniştilor? Asta e clar o frînă. Noi, liberalii, o să analizăm fiecare proiect cu atenţie, dar nu vom fi maşinărie de vot pentru ei.

    Red: În Republica Moldova e în desfăşurare un scandal financiar uriaş. Cine e la originea lui şi cine a beneficiat?

    Mihai Ghimpu: Eu am vorbit despre acest subiect din urmă cu patru ani, cînd s-a născut acest proiect de a fură Banca de Economii. Noi am format acum o comisie parlamentară de anchetă. Iar dacă organele judiciare tac, atunci e clar că e implicată Puterea.

    Red: Dar aveţi dovezi că e implicat cineva de la Putere?

    Mihai Ghimpu: Toată lumea ştie că Vlad Filat, fiind premier, avea control asupra Băncii de Economii, care era deţinută în proporţie de 56% de stat. Şi apoi domnul Leancă a semnat, fiind premier, micşorarea pachetului de acţiuni al statului.

    Red: Cînd vom avea raportul comisiei parlamentare?
    Mihai Ghimpu: În 15 zile cred că s-a decis. Dar mai e şi grupul de experţi din SUA, veniţi prin banca Naţională, care va face un raport. Dar a dispărut un miliard, şi e trist că lumea se comportă de parcă s-a pierdut un leu, deşi a trecut atîta timp. S-a făcut o percheziţii de ochii lumii. Dar vine ziua în care răspunzi în faţă legii, mai devreme sau mai tîrziu, şi asta se vede în România.

    sursa: www.hotnews.ro

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com