• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu: Indiferent de jocurile murdare ale falşilor profeţi, nu vom capitula în faţa presiunilor ilicite ale „eroilor” zilei de astăzi

    Valeriu Munteanu: Indiferent de jocurile murdare ale falşilor profeţi, nu vom capitula în faţa presiunilor ilicite ale „eroilor” zilei de astăzi

    18.02.2015  

    Domnilor deputaţi,

    Iată că astăzi, după săptămâni întregi de teatru de prost gust, jucat pentru înşelarea repetată a electoratului şi a partenerilor de dezvoltare europeni şi americani, foştii colegi de guvernare au ales un final care să le încununeze „opera” — votarea unui Guvern condus de un candidat cvasi-necunoscut şi, în mod implicit, crearea unei coaliţii ascunse, dar extrem de periculoase cu PCRM. Astfel, cele două partide pretins europene au sfidat electoratul, pe care l-au minţit cu numai câteva zile înainte de alegeri că nu vor coaliza post electoral cu comuniștii.

    S-a schimbat oare Voronin după alegeri? Nu cred. Dacă coaliţia cu PCRM este o idee atât de nobilă şi izbăvitoare pentru Republica Moldova, de ce PLDM și PD nu au răspuns sincer, la somaţia Partidului Liberal făcută înainte de alegeri, să spună că nu se vor alia cu comuniştii?

    Dincolo de aspectele morale ale acestei escrocherii politice, manevrele PLDM şi PDM sunt pe cale să arunce Republica Moldova în cea mai gravă criză de la independență încoace.

    Din cauza deprecierii monedei naţionale, leul, Produsul Intern Brut s-a redus de la 7,8 miliarde dolari la numai 5 miliarde dolari, iar această scădere continuă. Deficitul comercial a ajuns la 50% din PIB, un procent caracteristic statelor eşuate din Africa.

    Remitenţele trimise de moldovenii din străinătate se vor reduce de la 1,5 miliarde dolari la numai un miliard de dolari, sau poate chiar mult mai puțin.

    Activele toxice de la Banca de Economii a Moldovei sunt de aproximativ 1,5 miliarde dolari.

    Republica Moldova nu poate supravieţui fără finanţare externă, dar nu are acord cu Fondul Monetar Internațional şi e greu de crezut că va putea să încheie unul, având în vedere ne dorința noii coaliții de a accepta o agendă de reforme.

    Aşadar, singura şansă ar fi fost asistenţa financiară nerambursabilă, granturile, de la partenerii de dezvoltare ca Uniunea Europeană, SUA, România, Polonia, adică 700 de milioane de dolari pentru următorii trei ani. Dar aceşti bani nu vor veni din cauza „monstruoasei coaliţii”, mai exact, din cauza refuzului acesteia de a accepta reforma justiţiei şi independenţa procurorului general.

    Nu întâmplător UE a pus pe primul loc între priorităţile Republicii Moldova reforma justiţiei.

    În Republica Moldova sunt deja începute proiecte cu fonduri nerambursabile de aproape 400 milioane dolari. Pur şi simplu partenerii de dezvoltare, şi în special Germania, se tem ca guvernanţii de la Chişinău să nu sustragă acești bani şi atunci au cerut un procuror independent, drept garanţie.

    Dacă această condiţie nu va fi îndeplinită, banii nu vor mai veni. Semnalul dat de reprezentantul UE la Chişinău, care a anunţat că se reduc fondurile alocate reformei în justiţie este foarte clar.

    Dacă Republica Moldova se va prăbuşi în anarhie, haos economic şi social, dacă va rămâne singură şi izolată, pradă sigură pentru ursul de la Răsărit, vinovaţi vor cei care au respins și resping cu vehemență în continuare, o coaliție solidă cu Partidul Liberal, o coaliție capabilă să susțină activitatea reformatoare a unui Guvern.

    Oare cetăţenii noştri care au mers la vot şi au oferit la limită o şansă partidelor pro-europene şi-au dorit o tovărăşie cu cei care pendulează între Uniunea Vamală şi Uniunea Europeană, între mizerie şi iluminism? Credeţi că şi-au dorit un prim-ministru fără minimă experienţă politică, asupra căruia planează bănuieli rezonabile, că ar fi de fapt exponentul Partidului Comuniștilor, plantat stângaci în grădina verde?

    Sunt convins că cetăţenii acestei aşchii de Țară nu mai pot fi ținuți în dezinformare, dovadă elocventă și ferventă fiind, numărul în crește a cetăţenilor care se declară români şi vorbitori de română la ultimul recensământ, spre deosebire, apropo, de candidatul la postul de prim-ministru care declara nonşalant, acum câţiva ani, că limba vorbită este moldovenească.

    Aceşti cetăţeni, alături de compatrioţii noştri de peste hotare, care au făcut cale lungă până la secţiile de votare, pentru a ajuta Republica Moldova prin vot, nu au optat pentru o coaliție cu comuniștii, ci pentru democratizare în stil european.

    În majoritatea lor, alegătorii au votat pentru continuarea direcţiei de reformare, pentru edificarea unui stat de drept, pentru concurenţă economică şi dezvoltare liberă. Credeţi, domnilor aleşi ai poporului, că veţi putea transpune în viaţă aceste şi alte obiective stringente cu ajutorul comuniştilor retrograzi. Mă îndoiesc.

    Oare anumite interese înguste, personale şi foarte materiale, sunt mai importante decât destinul acestui stat și a fiecărui cetățean lăsat singur în fața creșterii galopante a prețurilor?

    Oare frica cuiva de o justiţie europeană şi teama de a fi deconspirat şi deposedat de averile veroase este mai mare decât strigătele a sute de mii de oameni, trecuți sub pragul sărăciei în doar câteva luni?

     Oare nu vă pasă deloc de aspiraţiile şi doleanţele celor care v-au votat, minţiţi fiind că aveţi cele mai nobile intenţii şi că, sub nici o formă, nu veţi coaliza cu cei care au batjocorit acest stat timp de opt ani?

     Cum veţi privi în ochii celor care au avut de suferit pentru libertate și democrație la 7 aprilie 2009? Dar celor care au cunoscut personal monstruozităţile regimului represiv sovietic până în 1989? Ce le veţi spune urmaşilor celor deportaţi sau exterminaţi?

    În ultimele zile au ieşit la suprafaţă mai multe înţelegeri ascunse, cu iz de familii mafiote. Nu vorbesc aici neapărat de mezalianţele care au legat candidatul de azi, de Voronin sau Filat, ci de „măritișul politic” incestuos, care au avut drept scop deturnarea cursului european şi urmarea unui traseu stabilit după zidurile Kremlinului.

    Stimaţi colegi,

    Judecata istoriei este mult mai strictă decât justiţia noastră (încă) defectuoasă. Chiar dacă veţi reuşi să evitaţi răspunderea pentru criza din sistemul bancar, care a adus în mod implicit la devalorizarea leului și creșterea galopantă a prețurilor, fiţi siguri că nu veţi fi scutiţi de pedeapsă pentru vinderea viitorului copiilor noştri!

    O dovadă sunt şi noii voştri parteneri, comuniştii, care, oricât au încercat să rescrie istoria şi să refacă trecutul, tot nu le-a reuşit să ascundă adevărata faţă a regimului.

    La fel şi în cazul actului de înaltă trădare la care asistăm astăzi — indiferent de interpretările făcute, de  înfrumuseţările aduse ori de atacurile mediatice, nu veţi reuşi să camuflaţi faptele: aţi fugit de o alianţă cu Partidul Liberal, pentru a îndeplini prescripţiile moscovite, dar şi pentru a vă realiza ambiţiile particulare.

    Vă doriţi compania comuniştilor pentru că ştiţi că ei vor fi complicii voştri la fărădelegi. Probabil v-a plăcut „libertatea de acţiune” pe care aţi avut-o după ce aţi eliminat Partidul Liberal de la guvernare în 2013 şi nu acceptaţi dezicerea de proastele obiceiuri, aşa că vă doriţi alături pe cineva cel puţin la fel de „tăcut şi făcut”.

    Domnilor deputaţi,

    Unii decidenţi şi marionetele lor încearcă să acrediteze necesitatea cooptării comuniştilor în actul guvernării, motivând prin nedorinţa liberalilor de a ceda.

    Vă spun cu toată sinceritatea, stimaţi colegi, că într-adevăr noi, liberalii, nu putem ceda în fața celor, care folosind numele statului, urmăresc scopuri exclusiv mercantile. Noi nu putem ceda în faţa celor care risipesc patrimoniul statului, celor care siluiesc justiţia, celor care îşi supun organele de drept şi de control, în fine, celor care doresc să se substituie statului.

    Doamnelor şi domnilor, cei care au participat la negocieri ştiu că noi am fost intransigenţi doar în privinţa interesului naţional.

    Am fost sinceri în dorinţa noastră de reformare a sectorului justiţiei, de depolitizare a instituţiilor de control, de sporire a independenţei militare şi energetice.

    Am propus o mulţime de soluţii pentru depăşirea impasului creat dar, după cum se demonstrează astăzi, zarurile fuseseră aruncate cu mult timp înainte, iar candidatul adevărat îşi aştepta, răbdător, ora astrală.

    Stimaţi cetăţeni,

    Vă asigur, din numele Partidului Liberal, că, indiferent de jocurile murdare ale falşilor profeţi, nu vom capitula în faţa presiunilor ilicite ale „eroilor” zilei de astăzi.

     Vom continua lupta pentru libertate, adevăr și bunăstare şi vom ţine ridicat stindardul românismului, atlantismului şi europenismului autentic, ca nici o intemperie politică să nu poată frânge spiritul nostru.

    Dumnezeu să apere Republica Moldova şi copiii noştri!

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com