• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  CARAVANA NATO ȘI UE - discursul Președintelui PL, Mihai Ghimpu, candidat PL la funcția de deputat în Parlament

    CARAVANA NATO ȘI UE - discursul Președintelui PL, Mihai Ghimpu, candidat PL la funcția de deputat în Parlament

    28.11.2014  

    Bună ziua stimați cetățeni,

    Bună ziua dragi prieteni,

    Scumpi colegi,

    Republica Moldova fără NATO e ca un robinet fără apă, și asta vrem să înțeleagă nu doar cetățenii, dar și partidele politice cu care ne vom întâlni să guvernăm și să construim acel drum spre Europa. UE este uniunea unde pacea, bunăstarea, creația,  activează liber, omul se culcă liber, omul e sigur de ziua de mâine, omul e sigur în viitorul său.  Noi de 200 de ani suferim, cred ca nu mai este alt pământ care a suferit atât și care este amestecat cu sângele neamului. Unii cetățeni nu doresc în NATO, alianța care oferă pacea, ci doresc să avem tancul în cetatea lui Ștefan cel Mare. Atunci, ne întrebăm, a cui urmași suntem noi? Urmașii lui Petru I ori ai lui Ștefan cel Mare?  Păi, dacă suntem urmașii lui Ștefan cel Mare, atunci de ce îmbrățișăm tancul rusesc, urâm tot ce e național, ne temem de NATO și vrem cu Rusia? Cine ne este prieten? Sau ce fel de prieten ne dorim noi? Un prieten care te ajută sau un prieten care te pune în genunchi, te fură, te minte sau/și îți bagă cuțitul din spate?  NATO este prietenul nostru, NATO este prietenul tuturor,  pentru că NATO oferă pace, dar pace înseamnă stabilitate politica. Iar stabilitate politică înseamnă stabilitate economică, stabilitate economică înseamnă locuri de muncă, pensii, salarii, burse, viață mai bună! Cei care au guvernat și care guvernează se uită la Bruxelles, dar stau cu ursul în brațe și se tem să pomenească cuvântul NATO,  pentru că așa ne-au băgat în cap cei care ne-au ocupat. Oare e greu să înțelegi?! Lavrov, ministrul de Externe al Federației Ruse, spune că Republica Moldova trebuie să adopte o lege cu privire la neutralitate. De ce? Cine e Lavrov? Decebal, Burebista, Mihai Viteazul, Ștefan cel Mare? Fiindcă asta le trebuie lor, ei știu foarte bine că noi avem în constituție aceasta normă, stat neutru, dar văzând că noi, liberalii, am început lupta pentru NATO și împotriva neutralității, ei vor să se mai asigure printr-o lege prin care să dăm dreptul să stea armata de ocupație pe teritoriul nostru.

    Nu! Teritoriul e al nostru, țara e a noastră, pământul e al nostru, tot ce stă aici e al nostru! Și pe noi să ne lase să ne hotărâm soarta așa cum noi ne dorim. Vor stat neutru cu prezența armatei lor pe teritoriul nostru! Iată ce înseamnă neutralitatea pentru Republica Moldova.  Neutră, dar cu „catiușa" în pat, cum glumesc și ironizez eu, și cu tancul la poartă. Eu sunt sigur ca vom câștiga la Curte, căci am depus o sesizare în acest sens. La momentul adoptării Constituției, armata rusă era pe teritoriul nostru și aceasta este armată de ocupație și nicidecum nu suntem stat neutru. Neutralitatea îi trebuie Rusiei ca să ne ocupe din nou, așa cum au facut-o în 1940,  așa cum au făcut-o și în Georgia, în Ucraina. Căci dacă Georgia, Ucraina ar fi fost membre NATO, Putin ce ar fi făcut? Nimic! Oare e greu de înțeles acest lucru?

    Stimați cetățeni,

    Cu PL ne culcăm, cu PL dormim, cu PL ne trezim și cu PL votăm! Fiindcă PL vrea pace, liniște pentru toți cetățenii, indiferent de naționalitate. Rus, român, armean, georgian, găgăuz, ucrainean, bulgar, evreu. Noi nu putem oferi o pace doar pentru moldoveni. Ori pace pentru toți cetățenii Republicii Moldova ori război, așa cum este astăzi în Ucraina și a fost la noi în 1992. În 92 nu au murit doar moldovenii, a împușcat ucraineanul în ucrainean,  rusul în rus, bulgar în bulgar, român în român, din vina cui? Din vina politicii rusești! Iată de ce avem nevoie de NATO! Și vreau să vă spun, pe data de 30 noiembrie, cetățenii vor vota pentru UE și NATO, iar pe data de 1, 2 sau 3 decembrie (sau data când vom discuta formarea unei coaliții de guvernare), noi vom  semna un Acord,  așa cum au semnat ucrainenii când au format Coaliția de guvernare și primul punct a fost aderarea la NATO.  Așa va face și Partidul Liberal!  Doar aderarea la NATO ne poate aduce nouă o coaliție cu foștii colegi, nu-i acceptăm pe cei care sunt pentru urs. Noi nu vrem să fim umiliți în continuare, noi nu mai vrem politică la două capete, noi vrem așa cum spune lumea civilizată, ori ori, s-o terminăm cu politica dublă! Niciodată călăul n-a îmbrățișat jertfa pentru a o ferici, a îmbrățișat-o pentru a-i băga cuțitul în inimă! Și asta a fost timp de 200 de ani!

    Stimați cetățeni,

    PL nu înseamnă doar Partidul Liberal, ci și pace și libertate! De aceea, votați PL!

    PL! PL! PL! PL înseamnă pace, libertate, jos corupția, jos hoții, jos mafioții! PL înseamnă dragoste față de dvs, față de acest pământ, față de trecutul dureros al nostru, al părinților și  buneilor noștri, al tuturor celor care au murit în timpul foametei organizate, care au fost deportați în Siberia.

    Așadar, stimați cetățeni,

    Pe data de 30 noiembrie, mână de mână, unul câte unul, mergem la vot și votăm PL! PL înseamnă NATO și UE! Votăm PL, votăm NATO, votăm UE!  Iar pentru ca mesajul nostru, pacea, liniștea, bunăstarea să ajungă în fiecare sat, localitate, casă, în fiecare inimă, la fiecare om, în numele NATO și UE, în numele LIBERTĂȚII noastre, care este mai scumpă decât toate, dau start caravanei NATO și UE!

    Cu PL în familia NATO și UE!

    Votăm PL, votăm NATO și UE!

     

    28 noiembrie 2014

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com