• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  CARAVANA NATO ȘI UE - discursul Prim-vicepreședintelui PL, Dorin Chirtoacă, candidat PL la funcția de deputat în Parlament

    CARAVANA NATO ȘI UE - discursul Prim-vicepreședintelui PL, Dorin Chirtoacă, candidat PL la funcția de deputat în Parlament

    28.11.2014  

    Stimați colegi,


    Cu adevărat astăzi, în cadrul acțiunii „Caravana NATO și UE", vrem să mobilizăm toți locuitorii Chișinăului, toți locuitorii republicii să participe la vot duminică, 30 noiembrie! Să participe la vot pentru ca prin vot să arătăm tuturor ca Republica Moldova își alege în mod legitim viitorul său european, că opțiunea europeană este susținută de marea majoritate a locuitorilor Republicii Moldova, a celor de acasă și a celor din diasporă. Vreau să facem această acțiune de la un capăt la celălalt din plin, în așa fel încât duminică dimineață, toată lumea să pornească spre secțiile de votare și seara să ne putem bucura de această decizie istorică pe care o luăm în ceea ce privește aderarea Republicii Moldova la UE și Alianța Nord-Atlantică. Duminică seara să fim cu toții cu bună dispoziție că Republica Moldova a făcut a doua cea mai importantă alegere a sa, după proclamarea independenței în 1991.


    Partidul Liberal este de la început implicat în această luptă, încă din 1989. Partidul Liberal și-a menținut poziția și direcția în această privință întotdeauna pe parcursul ultimilor 25 de ani. Și în anul 2005, când drapelul Integrării Europene a fost aruncat la pământ de cei care au votat la 4 aprilie pentru comuniști, și în anul 2007, când am reușit să smulgem din ghearele comuniștilor Primăria Chișinău. Și în anul 2009, când tinerii s-au ridicat pentru libertate și democrație aici, în Piața Marii Adunări Naționale la 7 aprilie, dar, din păcate, până în ziua de azi au rămas fără dreptate. Și în anii următori și până în ziua de astăzi, Partidul Liberal rămâne consecvent și dedicat obiectivului de Integrare Europeană și Națională a Republicii Moldova.


     Partidul Liberal va duce până la capăt acest obiectiv, oricând și oriunde va fi acest capăt, vorba marelui domnitor Mihai Viteazul. Însă noi, pe lângă aceasta, ne dorim ca viața omului simplu din Republica Moldova să se schimbe spre bine. Noi nu suntem de acord nici cu politica celor de la Guvern, care folosesc duble standarde în activitatea lor de zi cu zi și se acoperă cu declarații și vizite frumoase proeuropene. Noi nu suntem de acord cu corupția, care a crescut în ultimii ani și a depășit chiar nivelul corupției din perioada comunistă. Nu suntem de acord cu privatizările ilegale care au avut loc pe parcursul ultimilor ani. Nu suntem de acord cu modul deloc european în care se desfășoară chiar campania electorală și răfuiala cu proprii foști consilieri principali de stat. În așa mod nu se ajunge în Europa! Evident că nu suntem de acord nici cu cei care vor să ne ducă înapoi în Uniunea Sovietică, în așa-zisa Uniune Vamală.  Cei care se ascund astăzi la Ambasada Federației Ruse, cum este Dodon de la Partidul Socialiștilor, sau cei care se ascund direct la Moscova, la fel cum Ianucovici s-a ascuns la Rostov-pe-Don, cum este Usatîi, fugit azi noapte din Moldova.


    Aceștia nu au ce oferi Republicii Moldova sub nici o formă, la fel cum nu are nimic de oferit Partidul Comuniștilor, pentru că au oferit în 70 de ani doar foamete, crime, regim dictatorial, sărăcie, lipsă de viitor, lipsă de perspectivă pentru omul de rând.


     Partidul Liberal are ce oferi locuitorilor Republicii Moldova! O echipă de oameni cinstiți, corecți, dedicați acestei societăți, dedicați acestui popor. Și doar atunci când la putere în R Moldova vor veni oameni corecți și cinstiți, atunci va fi ordine și vom ajunge și la bunăstare! Altfel, riscăm să lungim prea mult integrarea europeană, aceasta să fie pătată de corupție și hoție, și la un moment dat, drapelul Europei să fie aruncat și el din nou la coșul de gunoi.


    Partidul Liberal nu va admite acest lucru, și în cadrul acestor alegeri ne adresăm acelor tineri care au împlinit 18 ani, ne adresăm întregului tineret să se ridice din nou pentru viitorul european al Republicii Moldova cum v-ați ridicat la 7 aprilie. Datorită vouă am avut în ultimii 5 ani guvernare democratică și proeuropeană, datorită jertfei voastre de aici, din această Piață.


    Ne adresăm celor care munciți și contribuiți la formarea bugetului republicii Moldova, cei de vârstă medie, datorită vouă se plătesc pensii în acest stat, datorită vouă mai respiră R. Moldova în vreun fel și cei de la guvernare mai au de unde fura, din păcate. Voi țineți astăzi în mâini soarta Republicii Moldova, demonstrați acest lucru încă o dată, ieșind la vot!


    Ne adresăm celor care sunteți în vârstă, care v-ați trăit viața în greutăți, iar în ultimii 25 de ani - în tranziție și sărăcie. Viitorul acestei republici depinde și de dumneavoastră! Dacă ați avut un trai greu în ultimii ani, traiul vostru poate fi mai bun, măcar acum, cât v-a mai rămas de trăit, doar împreună cu Uniunea Europeană, care ne va ajuta să facem ordine și să ducem pensii și salarii mai mari pentru omul de rând. De aceea nu lăsați ca viitorul Republici Moldova să fie distrus de nostalgia sovietică comunistă.


    Ne adresăm diasporei de peste hotare, DVS ați salvat Republica Moldova în repetate rânduri, la fel cum diaspora din toate țările de est au salvat aceste state în ultimii 25 de ani, la fel cum diaspora a salvat România în 2009, și acum, în 2014. Ieșiți masiv la vot! Ajutați Republica Moldova să iasă din mocirla tranziției și a corupției comuniste sau oligarhice. Demonstrați că R. Moldova are o altă soartă și poate avea un viitor european, în care omul simplu să trăiască o viață demnă și decentă.


    În 2009 diaspora a adus 5 mandate în Parlamentul Republicii Moldova, 5 mandate democratice, de aceea am avut și majoritate democratică. Acum se poate și mai mult! Vă chem pe toți, de la mic la mare, pe 30 noiembrie să ieșiți la vot! Prin opțiunea noastră proeuropeană să demonstrăm în mod legitim, în mod liber, că republica Moldova și-a ales o soartă demnă, o soartă a păcii, a ordinii și a prosperității și a spus un NU hotărât sărăciei și războiului, oferite de Uniunea Vamală.


    Vă chem să ieșiți la vot în numele generațiilor care s-au jertfit pentru ca noi să fim liberi, și acei care au fost deportați în Siberia, și cei care au suferit de pe urma foametei organizate, și cei care au fost persecutați de regimul comunist. În numele tuturor celor care nu s-au mai întors din Siberia, în numele celor care au lupta din 89 și până în prezent, în numele tineretului care a ieșit pe 7 aprilie, în numele copiilor și a celor care vor avea de dus bucata asta de pământ mai departe, duminică avem datoria să ieșim la vot! Doar prin vot vom putea alege ceea ce ne aparține - o viață bună și demnă în cadrul UE! Avem de ales între soarta Donețkului, Luhanskului și a Crimeii și cea a Letoniei, Lituaniei și a Estoniei. În această toamnă, Ucraina a câștigat prin alegerile parlamentare, în această toamnă, România a câștigat la alegerile prezidențiale, în această toamnă, Republica Moldova va câștiga prin alegerile parlamentare de la 30 noiembrie pentru ca să avem o viață bună în cadrul uniunii europene!


    Cu PL în familia NATO și UE!

     

    28 noiembrie 2014

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com