• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Valeriu Munteanu a participat la Iași la o dezbatere pe tema: „ALEGERILE PARLAMENTARE DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN CONTEXTUL SECURITĂȚII REGIONALE”

    Valeriu Munteanu a participat la Iași la o dezbatere pe tema: „ALEGERILE PARLAMENTARE DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN CONTEXTUL SECURITĂȚII REGIONALE”

    27.11.2014  

    Miercuri, 26 noiembrie 2014, la Iași, Fundația Universitară a Mării Negre (FUMN) a organizat o dezbatere   pe tema: ALEGERILE PARLAMENTARE DIN REPUBLICA MOLDOVA ÎN CONTEXTUL SECURITĂȚII REGIONALE.

    La dezbatere au participat Gheorghe Teodorescu, directorul Bibliotecii Central Universitară, cel care a și fost gazda evenimentului, Dan Dungaciu, Președinte FUMN, George Scarlat, expert FUMN, iar  invitatul special a fost Valeriu Munteanu, deputat în Parlamentul R. Moldova, Vicepreședinte PL, candidat PL la funcția de deputat în Parlament.

    Ideea de bază și discuția în sine s-a axat pe aderarea Republicii Moldova la NATO și UE.

    După ratificarea Acordului de Asociere cu UE, speranța că Moldova va deveni mai proeuropeană, cu gândirea mai limpede, mai trează, fără frică, creștea. Din păcate, acest subiect a devenit din ce în ce mai ocolit și dat la o parte. Și nu din cauze concret stabilite, dar cu ideea că nu reprezintă o prioritate națională. Dezbaterea în sine a fost una de succes. Și nu doar pentru că toți cei prezenți au fost pro-NATO, dar și  pentru că au dezvoltat, explicat și bine punctat care sunt pericolele pentru R. Moldova, care sunt prioritățile în acest moment, dar și în ce direcție se îndreaptă și cum va arăta politic după alegeri.

    „Faptul că pentru prima dată în această campanie, în acest an, s-a auzit imnul NATO, la inițiativa Partidului Liberal, este deja un succes! Un pas înainte care ne dă de înțeles că R. Moldova are șansa să continue să meargă pe calea corectă cu partide capabile să realizeze obiectivul aderării la NATO, de rând cu integrarea în UE." - a fost menționat, din start, de Dan Dungaciu.

    Valeriu Munteanu, Vicepreședinte al PL, a accentuat că situația din Ucraina, impasul de acolo, ar fi trebuit să fie o lecție pentru R. Moldova - „Este adevărat, e o lecție dură, dar care trebuie să ne facă să înțelegem că dacă nu ai securitate, nu poți construi nimic. Dacă Ucraina, un stat mult mai mare, nu a putut face față unui asemenea atac, cum se va descurca R. Moldova într-o situație similară?! Răspunsul îl știm. Nu, nu va face față. De aceea noi trebuie să aderăm la NATO pentru a garanta pacea și securitatea cetățenilor noștri."

    Potrivit lui Valeriu Munteanu, în această campanie electorală, când situația e una suficient de gravă, subiectul promovat de către politicieni este, de fapt, ce viitor va alege Republica Moldova, campania fiind una geopolitică, la fel ca și alegerile.

    „Nu se conștientizează faptul că R. Moldova se află în impas, într-o situație când i se poate intâmpla oricând, orice. Problema neutralității RM și a aderării noastre la NATO trebuie să devină subiect de dezbatere publică pentru ca fiecare cetățean să conștientizeze că nu mai putem să stăm  și să așteptăm să vină tancul rusesc peste noi. Statutul de neutralitate al republicii este unul himeric, iluzoriu, este unul care se află în mințile unor politicieni de la Chișinău și de la Moscova", a mai declarat Valeriu Munteanu.

    În context, George Scarlat a adăugat:  „Austria, Finlanda, Malta sunt state neutre, dar care n-au trupe militare străine pe teritoriul lor. Republica Moldova s-a declarat neutră de 20 de ani, dar trupele rusești nici până astăzi nu s-au retras, ceea ce o pune într-un pericol destul de mare."

    În concluzie, participanții la dezbateri au accentuat că e foarte important ca cele trei puteri estice să nu ajungă la guvernare. Dacă va fi așa, Republica Moldova „va cădea" de pe hartă pentru o perioadă imprevizibilă de timp. De asemenea, aceștia au subliniat faptul că neutralitatea R. Moldova este contraproductivă pentru Republica Moldova și trebuie să fie abrogată, iar aderarea la NATO trebuie să se producă în timp cât mai scurt, fiind menționată și sesizarea deputaților PL la Curtea Constituțională în acest sens.

     

    Serviciul de presă al PL

    27 noiembrie 2014

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com