• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Scrisoare deschisă către cetăţenii Republicii Moldova - Politica la două capete ne duce în Eurasia

    Scrisoare deschisă către cetăţenii Republicii Moldova - Politica la două capete ne duce în Eurasia

    27.11.2014  

    Astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, Mihai Ghimpu, Președintele PL, candidat PL la funcția de deputat în Parlament, a adresat o scrisoare deschisă către cetățenii Republicii Moldova. La conferință au mai participat candidații PL la funcția de deputat - Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL, Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL și Veronica Herța, Vicepreședintă PL, Președinta OT PL Buiucani.

    La începutul conferinței de presă, Mihai Ghimpu a subliniat că ținând cont de situația actuală, permanent cu embargouri, cu armata rusă pe teritoriul nostru, războiul din Ucraina, și de ceea ce se întâmplă acum în Republica Moldova - acțiunile unora care vor sa destabilizeze situația din republică pentru a opri cursul european, această scrisoare deschisă adresată cetățenilor este mai mult decât necesară.

    „Este o scrisoare care sper să convingă cetățenii că politica PL de a adera la NATO a fost și este una corectă. Azi, ca niciodată, situațiile din ultimul timp demonstrează că noi, Partidul Liberal, avem dreptate, căci noi nu ne gândim la mandate, dar ne gândim la pacea, liniștea, securitatea și bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova" - a accentuat Mihai Ghimpu.

    Scrisoarea a fost citită de Valeriu Munteanu, Vicepreședinte al PL, candidat PL la funcția de deputat în Parlament:

    Estul Europei se află într-o situaţie tensionată şi capitalele mari trimit mesaje atât statelor membre UE şi NATO din regiune, cât şi statelor care  se află pe drumul integrării europene, cum este cazul Republicii Moldova. Mesajul acestora a fost clar: nu mai este loc pentru compromisuri.

     

     • Victoria Nuland, subsecretarul de stat american pentru afaceri eurasiatice, a ţinut un discurs pe 2 octombrie în care a somat liderii statelor central şi est europene din NATO şi UE să nu mai promoveze democraţia „neliberală", gen Putin, şi să nu mai protejeze corupţii. Mesajul a fost înţeles foarte bine. La Budapesta, în Ungaria, zeci de mii de oameni au ieşit în stradă sub conducerea opoziţiei pentru a protesta împotriva unei taxe pe internet, aberante şi nedemocratice, menită să înăbuşe libertatea de exprimare. Mesajul de la Washington a fost recepţionat foarte bine şi la Bucureşti, unde recent s-a declanşat ofensiva anticorupţie şi au fost arestaţi înalţi demnitari.

     

    • Serbia a căpătat deja statutul de ţară candidată la aderarea la UE, dar  poate pierde acest statut peste noapte, dacă va continua aşa zisa politică la două capete („politică deşteaptă"), care este la modă şi la Chişinău. Serbia spune că vrea în UE pentru a beneficia de avantaje, dar este aliata Kremlinului în probleme cheie, cum ar fi gazoductul South Stream şi sancţiunile aplicate Rusiei de către UE. Pe 20 noiembrie, Johannes Hahn, comisarul european pentru Extindere, i-a transmis premierului sârb  Alexandăr Vucici că Belgradul a ajuns în punctul unde va trebui să aleagă între UE şi Rusia.

    Partidul Liberal a recepţionat acest mesaj şi a înţeles foarte bine că în familia euro-atlantică nu este loc pentru guvernanţi care lucrează împotriva democraţiei sau care tolerează corupţia. Apartenenţa la NATO şi UE nu înseamnă doar semnarea unor acorduri, ci asumarea valorilor euroatlantice, adică democraţia, supremaţia legii, lupta împotriva corupţiei, solidaritatea euroatlantică. Trebuie sa învățăm din cazul Serbiei: nu poți să stai în „zona gri", trebuie să aderi la valorile euroatlantice sau sa fii asociat lumii fără valori clare a Estului, care falsifică și tranzacționează principiile democratice.

     

    A. Partidul Liberal, un partid cu vocaţie europeană şi membru al ALDE, familia liberalilor europeni, cunoaşte foarte bine aceste aspecte şi înţelege mesajul. Unul dintre motivele pentru care PL susţine hotărât aderarea Republicii Moldova la NATO este că vrea să arate comunităţii euroatlantice că Republica Moldova a ales tabăra, că este de partea democraţiilor occidentale. Nu credem că politica „la două capete" („politica deşteaptă") de balans între Vest şi Est va aduce vreun folos Republicii Moldova, pentru că în ultimele două decenii această politică ar fi avut timp să-şi arate roadele. PL crede ca în lumea euroatlantică nu exista granițe ideologice: lumea euroatlantica împărtășește aceleași valori si credințe fundamentale, din acest motiv dorim sa întărim alegerea proeuropeana cu o deplasare spre dimensiunea de securitate asigurată de NATO.


    B. Partidul Liberal a luat act de răspunsurile PLDM şi PDM, că nu intenţionează să se coalizeze în niciun fel după alegeri cu PCRM, răspunsuri formulate la solicitarea PL. Considerăm aceste răspunsuri binevenite pentru opinia publică internă și internațională. Venirea la putere în Republica Moldova a unor forţe antieuropene, fie ca urmare a alegerilor de duminică, fie ulterior, ca urmare a unor compromisuri şi jocuri politicianiste, ar însemna blocarea cursului european. Adică oprirea finanţărilor, gonirea investitorilor, faliment economic, haos politic şi dezordini de stradă. Corupţia şi abuzurile funcţionarilor vor fi fără margini dacă se opreşte reforma Justiţiei. Republica Moldova s-ar transforma într-o Cecenie sau un Daghestan Partidul Liberal face un apel la solidaritate către forţele proeuropene și pro-euroatlantice în vederea alegerilor de duminică, precum şi în perioada postelectorală, când este posibil ca forţe ostile Republicii Moldova să încerce acţiuni subversive cu scopul de a destabiliza şi compromite Republica Moldova. O Moldovă dominată de forţe străine, izolată şi eurasiatică, nu va avea cum să asigure pacea şi prosperitatea cetăţenilor săi. Iată de ce PL propune asigurarea integrării euroatlantice şi întărirea securităţii naţionale, inclusiv prin modernizarea armatei şi aderarea la NATO. Odată ce Republica Moldova va avea securitatea asigurată, iar drumul spre Europa va fi fără întoarcere, economia se va dezvolta rapid, la fel ca în celelalte 10 foste state socialiste care au aderat la NATO şi UE. O economie puternică va asigura şi locuri de muncă, salarii, pensii.

     

    C. Integrarea europeană nu este un vis, este o realitate de zi cu zi! Republica Moldova este cel mai avansat stat dintre statele care fac parte din Parteneriatul Estic. Republica Moldova este unicul stat care a semnat şi Acordul de Asociere cu UE, cât şi Acordul de Schimb şi care a liberalizat şi regimul de vize cu UE. Cu excepţia statelor baltice, membre NATO şi UE, nici un alt stat din fosta URSS nu are regim liberalizat de vize cu UE. În timp ce aplicarea acordului dintre UE şi Ucraina este suspendată pe moment, Acordul de liber schimb încheiat de Republica Moldova funcţionează din plin şi creşterea exporturilor moldoveneşti în UE a început la scurtă vreme după semnare. Avem de ales între a ne asocia Uniunii Euroasiatice , o construcție ipotetică și fără contur, care produce puțin peste 2000 miliarde USD sau de a ne asocia spațiului euro-atlantic, bazat pe valori și principii, un spațiu cu o piaţă de peste 35000 miliarde USD."

     

    Mihai Ghimpu a continuat scrisoarea: „Dragi concetăţeni, depinde numai de voi ca drumul spre Europa, spre libertate şi prosperitate să fie fără întoarcere! Am putea pierde totul într-o singură seară, duminică  - 30 noiembrie, dacă unii vor sta acasă. Nu lăsaţi să se întâmple asta! Veniţi şi votaţi pentru Europa cu toată încrederea şi nădejdea. Gândiţi-vă la copiii voştri şi în ce lume vreţi ca ei să crească.

    Duminică amintiţi-vă de fraţii, părinţii, copiii voştri din Italia, Portugalia, Spania, Franța, Germania, Grecia, Canada sau România. Ei se vor scula de dimineaţă şi vor merge zeci sau sute de kilometri până la cea mai apropiată ambasadă sau consulat al Republicii Moldova, unde vor sta ore în şir ca să voteze pentru voi. Nu staţi acasă, duminică mergeţi la vot şi votaţi şi pentru ei şi pentru voi!

    Votați cu PL, ca să ajungem în familia NATO și UE!"

     

    Veronica Herța, Vicepreședintă a PL, a vorbit despre meritul Partidului Liberal și poziția fermă cu care s-a împotrivit micșorării îndemnizațiilor pentru copii până la 3 ani, menționând adresarea către Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti și sesizarea la Curtea Constituțională.

    Dânsa a accentuat că Partidul Liberal a demonstrat în toți acești ani că spune lucrurilor pe nume și luptă pentru binele cetățenilor - „Ca mămică a unui băiețel micuț, fac un apel către mamele actuale și către viitoarele mame să conștientizeze că nimic nu este mai important decât pacea și bunăstarea copiilor noștri. În cazul în care ne dorim o securitate națională, îndemnul meu este să vă alăturați sloganului nostru - Cu PL în familia NATO și UE! La 30 noiembrie, vă îndemn să faceți o alegere corectă, să votați pentru politicienii care spun lucrurilor pe nume. Votați Partidul Liberal!"

    Despre importanța alegerilor din 30 noiembrie a vorbit și Dorin Chirtoacă, Prim-vicepreședinte al PL, candidat PL la funcția de deputat - „Suntem pe ultima sută de metri a campaniei electorale, duminică vom face a doua cea mai importantă alegere pentru Republica Moldova, după proclamarea independenței din 1991. Continentul european a fost zguduit de 2 cutremure pe parcursul ultimilor 100 de ani - primul Război Mondial și al doilea Război Mondial. Abia după aceea s-a reușit formarea pe continentul european a 2 structuri demne să asigure o viață prosperă pentru fiecare - NATO (în 1949) și UE. La început a fost asigurată pacea și securitatea, apoi ordinea și bunăstarea! Acesta este parcursul firesc, noi nu putem merge în 2 direcții, în același timp! Singura noastră direcție trebuie să fie cea care asigură pacea, bunăstarea și ordinea - spre NATO și UE!"

    Potrivit Prim-vicepreședintelui PL, Dorin Chirtoacă, acum cetățenii nu-și mai pun problema unde e mai bine, în UE sau UV, pentru că  „orice om conștient știe că mai bine se trăiește în UE, speranța de viață este mai mare, nivelul de trai, condițiile de trai etc."

    „Contează să fie asigurată calitatea procesului de integrare europeană! Contează să fie respectați oamenii. Rămâne să ne mobilizăm, să ieșim la vot duminică - 30 noiembrie! În ciuda tuturor celorlalte probleme, ordine și bunăstare vom face pe parcurs, pas cu pas, așa cum se face în Țările Baltice, România, Bulgaria etc.  Același drum îl va parcurge și Republica Moldova pentru ca omul simplu să aibă o viață demnă, decentă, un viitor mai bun. O singură direcție avem - spre NATO și UE! Spre pace, ordine, bunăstare și securitate! Duminică, ieșim la vot și alegem Partidul Liberal!" - a mai subliniat Prim-vicepreședintele PL.

     

    Serviciul de presă al PL

    27 noiembrie 2014

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com