• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Dorin Chirtoacă - în dialog cu cetățenii la Î.M. Piața Centrală și Centrul Comercial UNIC

    Dorin Chirtoacă - în dialog cu cetățenii la Î.M. Piața Centrală și Centrul Comercial UNIC

    26.11.2014  

    Marți, 25 noiembrie, Dorin Chirtoacă, Prim- Vicepreședinte al PL, candidat PL la funcția de deputat în Parlament,  s-a aflat într-un dialog direct cu cetățenii la Î.M. Piața Centrală și Centrul Comercial UNIC.

    La începutul discursului,  Dorin Chirtoacă s-a referit la realizările  Primăriei muncipiului Chișinău, care în condiții de blocare continuă din partea autorităților centrale, a reușit să  evite falimentul, să achite datorii în valoare de 800 milioane lei și să  stabilizeze situația economico-financiară prin înfăptuirea reformelor eficiente.

    „În condiții complicate,  am reușit să redresăm situația economică a municipiului, am asigurat un echilibru financiar și am menținut un grad redus de îndatorare - 3.5% din bugetul anual, ceea ce permite contractarea de noi fințări pentru dezvoltarea și modernizarea capitalei." - a subliniat Dorin Chirtoacă. Prim-vicepreședintele PL a accentuat că de când deține funcția de Primar general al municiupiului, după  42 de ani, a fost rezolvată problema mirosului urât din orașul Chișinău, provocat de nămolul de la stația de epurare a apelor uzate, prin intermediul tehnologiei olandeze „Geotube". Din procesul de tratare a apei potabile a fost eliminat clorul,  s-au procurat 102 de troleibuze noi, iar 50 trolebuze au fost asamblate la Chișinău. De asemenea, Dorin Chirtoacă a mai menționat, printre realizări, și reconstrucția, amenajarea și punerea în funcțiune a lacului din parcul „Valea Morilor";  reparația și reconstrucția,  începând cu anul 2007,  a peste 20 de străzi; soluționarea problemei inundațiilor în zona gării feroviare;  derularea programului „Prima Casă" pentru persoane și familii tinere cu venituri medii ș.a.

    Referindu-se la prioritați,  Dorin chirtoacă a menționat reorganizarea comerțului în piețe, eliminarea acestuia din zonele centrale aglomerate, atragerea lanțurilor comerciale internaționale, precum și strămutarea gărilor auto din centrul orașului spre periferii, fluidizarea traficului (sensuri giratorii, poduri, intersecții denivelate etc).

    La rândul lor, cetățenii s-au arătat îngrijorați de facturile exorbitante pentru apă,  lipsa locurilor de muncă și salariile mici, nivelul înalt de corupție ș.a.

    Dorin Chirtoaca a subliniat ca Primăria mun. Chișinău, luând în consideraţie multiplele plângeri ale locatarilor privind calcularea volumului de apă consumat, inclusiv volumului suplimentar inclus în facturile de plată, dar şi lipsa actelor normative care sunt necesare pentru a reglementa serviciu dat, a dispus  inspectarea periodică a contoarele individuale de apă instalate în interiorul apartamentelor din blocurile locative. Prioritar, se vor regăsi în grafic blocurile locative unde diferenţa volumului de apă între suma indicilor lunari a contoarelor din apartamente în comparaţie cu indicii contorului comun instalat la branşamentul blocului locativ este exagerată, în apartamentele unde nu a fost acces în perioada precedentă pentru inspectare sau în apartamentele unde consumul este înscris zero de către locatari în bonurile de plată. De asemenea, se urmărește instalarea contoarelor individuale pentru evidenţa volumului de apă în apartamentele unde acestea lipsesc, iar în cazul depistării încălcării legislaţiei în vigoare privind instalarea, întreţinerea şi deservirea contoarelor individuale de către proprietari/chiriaşi de apartamente, gestionarii şi operatorii vor înmâna prescripţii de înlăturare a deficienţilor. În cazul neîndeplinirii acestora în termenul acordat, se va informa ÎM „Infocom" să calculeze consumul de apă conform normelor aprobate, în baza Hotărârii de Guvern nr. 191 din 19.02.2002.  De asemenea, ÎM „Infocom" va calcula consumul de apă suplimentar pentru apartamentele din blocurile locative unde există volum de apă nedistribuit (diferenţă de volum), dar nu mai mult de 2 m3 pe lună pentru fiecare serviciu prestat în parte (apă potabilă şi apă caldă menajeră). Volumul total de apă restant va fi redistribuit odată cu elaborarea şi aprobarea de către autorităţile publice centrale a reglementărilor care ar duce la implementarea în totalitate a Legii 303 din din 13.12.2013.

    Referindu-se la locuri de muncă și corupție, D. Chirtoacă a subliniat că doar alegerea și continuarea vectorului european poate determina rezolvarea acestor probleme în mod eficient. „Politica Kremlinului a generat doar războaie, conflicte înghețate, reguli neclare, infrastructură învechită, nivel de trai scăzut. Iar UE, în ultimii 70 de ani, s-a reușit asigurarea un trai decent pentru fiecare cetățean. Noi ce ne dorim? Pace, bunăstare, dezvoltarea infrastructurii, funcționarea legii și ordine? Sau alegem soarta Donețkului, Luganskului și Crimeii? Noi vă propunem să mergeți cu PL în familia NATO și UE!", a mai spus Dorin Chirtoacă.

    Prim-vicepreședintele PL, Dorin Chirtoacă, a îndemnat participanții să iasă la vot, să aleagă vectorul european și să participe, astfel, la dezvoltarea republicii - „Doar vectorul european și umbrela NATO vor garanta pace și securitate pentru cetățenii noștri, precum și replicarea reformelor din Chișinău la scara națională."

    Întâlnirea a fost organizată în colaborare cu OT PL Centru, condusă de Roman Sofroni, iar la eveniment au mai participat și candidații PL la funcția de deputat -  Eugenia Iurco, Violeta Crudu, Vasile Urâtu și Ștefan Schidu.

     

    Serviciul de presă al PL

    26 noiembrie 2014

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com