• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu a susținut apariția volumului „Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupaţi” și a participat la lansarea acestuia

    Mihai Ghimpu a susținut apariția volumului „Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupaţi” și a participat la lansarea acestuia

    25.11.2014  

    Volumul „Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupaţi” (1947-1953) a fost lansat astăzi, 25 noiembrie, în incinta Bibliotecii Municipale „B. P. Haşdeu" din Chișinău. La evenimentul de lansare a cărții a participat și Mihai Ghimpu, Președintele PL, care a susținut apariția volumului.

    Autoarea cărții, Mariana Țăranu, doctor în istorie, a vorbit despre conținutul volumului, mesajul pe care-l transmite lucrarea și a accentuat că prin intermediul celor 280 de scrisori incluse în volum este surprinsă dinamica transformărilor din societatea noastră, modalitățile de constrângere ale localnicilor de a se adapta la noul mod de viață impus de politica sovietică, prin intermediul deportărilor, foametei organizate, colectivizării, terorii, etc.
    „Lucrarea prezintă istoria locuitorilor de la Est de Prut văzută și simțită de cei „de jos”, fie de la baștină, fie din regiunile în care au fost deportați, prin care își dezvăluie dramele, iluziile și revoltele față de situația în care s-au pomenit.” – a spus autoarea despre volumul „Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupaţi” (1947-1953)

    Mihai Ghimpu, prezent la evenimentul dedicat lansării volumului, a accentuat că această lucrare nu este prima pe care o susține, menționând și filmul „Golgota Basarabiei”, dar și filmul „Basarabia – două veacuri de străinie”, fiind producătorul general al acestuia. Președintele PL a accentuat că va susține în continuare lucrările care vor afirma adevărul istoric și vor vorbi deschis despre crimele regimului comunist de ocupație, pentru că este o rușine să acoperi durerea neamului nostru, de parcă nici n-ar fi existat.

    „Doamna Țăranu a spus că avem, prin lucrarea sa, posibilitatea să cunoaștem trecutul tragic prin care au fost nevoiți de treacă românii moldoveni de la Est de Prut, este adevărat. Dar partea cealaltă este că noi avem posibilitatea sa vedem, încă o dată, cine suntem noi… Sunt două categorii: O categorie de oameni naivi, care i se adresează lui Stalin „tata”, „Dumnezeu”, prin scrisori ca să-i ajute, neîncercând să pună capul în mișcare și să înțeleagă că el este tatăl deportărilor, tatăl foametei organizate, tatăl ocupației. Și nu doar atunci, și acum. Avem aceeași cetățeni care-l consideră pe Putin președintele iubit, tatăl nostru. Într-un cuvânt, jertfa își iubește călăul, nouă, moldovenilor, ne place să ne iubim călăul. Și cea de-a doua categorie: cei care slujesc străinului ocupant. Și atunci am avut - cei care au făcut listele și au contribuit la deportarea oamenilor simpli, gospodari, care au fost duși în Siberia sau au fost împușcați acolo sau aici. Și astăzi avem partide, ONG-uri finanțate de Federația Rusă. Și atunci, și acum! Fie Rusia țaristă, bolșevică, democratică, ea este țara care ne-a ocupat, dar, din păcate, pentru unii moldoveni – ea le este „tată”. Eu sper, totuși, că va veni ziua în care ne vom trezi și vom conștientiza cu toții că putem să mergem înainte doar sub umbrela NATO și integrându-ne în UE. Întotdeauna veți avea sprijinul meu când vine vorba de neamul românesc!” – a spus Mihai Ghimpu la lansarea cărții.

    Autoarea volumului „Scrisori către Stalin sau spovedaniile celor ocupaţi” (1947-1953), Mariana Țăranu, a adus un mesaj de mulțumire celor care au contribuit la apariția lucrării – „Permiteți-mi, în numele tuturor celor interesați de istoria neamului românesc, a tuturor iubitorilor de adevăr, dreptate, demnitate și verticalitate, să-i mulțumesc pe această care Președintelui Partidului Liberal, domnului Mihai Ghimpu, care a făcut apariția posibilă apariția acestei lucrări ce ne permite să cunoaștem ororile și umilințele la care au fost supuși cetățenii noștri de către regimul totalitar comunist”.

    La eveniment au mai participat Elena Postică, vicedirector al Muzeului Național, Dumitru Solomon, rectorul Academiei de Transporturi, Informatică și Comunicații, Anton Moraru, doctor habilitat în istorie, Veaceslav Stavilă, Viorica Olaru și Adrian Dolghii, doctori în istorie.
    De asemenea, au participat la evenimentul dedicat lansării volumului și reprezentanți ai conducerii Partidului Liberal – Corina Fusu, Prim-vicepreședintă a PL, Valeriu Munteanu, Veronica Herța, Mihai Moldovanu – vicepreședinți ai PL, Ion Apostol, secretar general al PL.

    Serviciul de presă al PL
    25 noiembrie 2014


     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com