• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  (VIDEO) PL militează pentru unificarea punctelor vamale cu România, prevedere inclusă în noul Cod vamal, adoptat la 1 noiembrie 2013

    (VIDEO) PL militează pentru unificarea punctelor vamale cu România, prevedere inclusă în noul Cod vamal, adoptat la 1 noiembrie 2013

    30.10.2014  

    Deputații PL Mihai GHIMPU și Valeriu MUNTEANU au susținut  o conferință de presă despre ACTIVITATEA SERVICIULUI VAMAL.

    Conferința de presă s-a desfășurat astăzi, 30 octombrie 2014, în incinta sediului central al PL, și s-a referit la faptul că la 1 noiembrie 2013 a intrat în vigoare Codul vamal modernizat al UE,  Cod care ușurează cu mult activitatea agenților economici și soluționează, practic, problema corupției, contrabandei în ceea ce privește serviciul vamal.

    Mihai Ghimpu a accentuat că în sondaje, cetățenii Republicii Moldova consideră că vama este cea mai coruptă instituție din Republica Moldova. „Oamenii consideră că mita care se dă/ia la vamă depășeste de câteva ori mita care se dă/ia la alte instituții. Lucru cunoscut - corupție, contrabandă, evitarea achitării taxelor, accizelor etc, ceea ce înseamnă prejudicii aduse bugetului de stat.  Noi întotdeauna am abordat acest subiect, ba chiar am prezentat în cadrul unor emisiuni televizate și conferințe de presă schema prin care se ocolesc punctele vamale și nu ajung banii în bugetul de stat. Din păcate, nu am fost auziți".

    În context, Valeriu Munteanu a accentuat  că una din prevederi noului Cod vamal permite țărilor din vecinatatea UE să aplice regim comun de control vamal,  după principiul „one stop".

    „Dacă ar fi sa modulăm acest exemplu pentru R. Moldova, fiind la graniță cu UE, prin România, acest lucru va permite Republicii Moldova să instituie control unificat la granița cu UE, respectiv, la granița cu România. Funcționarii de la vamă vor sta în aceleași încăperi și fiecare va realiza procedurile sale, dar cetățenii R. Moldova sau oricine altcineva care va traversa această graniță, inclusiv agenții economici, se vor opri o singură dată. Astfel vom avea o singură vamă între frați, nu două", a menționat Valeriu Munteanu.

    Dânsul a mai accentuat că aceste noi prevederi care sunt în Codul vamal vor aduce beneficii foarte mari Republicii Moldova și vor reduce la maximum corupția din vămile din republică, explicând că „odată cu adoptarea acestui Cod,  vameșii nu se vor lăsa de comenzile pe care le primesc din vârful piramidei, dar având în vedere faptul că vor activa în aceeași încăpere cu vameșii din România, iar aceștia au altă conduită, căci cei care nu au conduită sunt sub monitorizarea strictă a DNA (Direcția Națională Anticorupție din România), care a dus în pușcăriile din România atâta lume care s-a interpus între lege și aplicarea acesteia, și vameșii noștri vor fi, implicit, monitorizați ".

    Valeriu Munteanu a mai menționat că pentru ca acest lucru să fie realizat, Guvernul R. Moldova trebuie să facă un demers către Guvernul României, pentru a fi îndeplinite niște condiții de natură tehnică, care nu sunt deloc complicate, și vor fi, ulterior, raportate Comisiei Europeane.

    Președintele PL a adus exemplu Ucrainei, argumentând că „Ucraina, fiind stat vecin cu Polonia, stat membru UE și NATO, a aplicat deja acest mecanism, R. Moldova nu, de ce? Care sunt motivele? Aplicarea acestei prevederi rezolvă nu doar problema corupției, dar economisește și timpul cetățenilor care nu vor mai fi nevoiți să stea în rând de 2 ori".

    Mihai Ghimpu a mai accentuat că de la 1 noiembrie 2013,  Partidul Liberal nu mai era deja la guvernare, și  nu a putut face nimic în acest sens.  „Noi considerăm că această problema trebuie să fie rezolvată, pentru că cea mai mare problemă care ne afectează pe toți este cea a corupției! Aplicarea acestei prevederi va aduce bani în bugetul de stat și va împiedica contrabanda și corupția. Cetățenii noștri trebuie să conștientizeze că integrarea europeană nu se face doar prin declarații, dar prin lucruri concrete. Noi, Partidul Liberal, ne asumăm ca imediat după alegeri să venim să rezolvăm această problemă, care va fi una din principalele condiții și va fi inclusă în programul de guvernare", a conchis Președintele PL.



    Serviciul de presă al PL

    30 octombrie 2014

     

     

     

Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com