• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Conducerea PL a avut o întrevedere cu grupul reprezentanților Parlamentului Letoniei

    Conducerea PL a avut o întrevedere cu grupul reprezentanților Parlamentului Letoniei

    17.10.2014  

    Mihai Ghimpu, Președintele PL, Corina Fusu, Prim-vicepreședintă a PL, Valeriu Munteanu, Vicepreședinte al PL și Gheorghe Brega, mebru al Biroului Politic al PL, Deputați ai Partidului Liberal în Parlamentul RM,  au avut o întrevedere astăzi, 17 octombrie 2014, cu un grup al reprezentanților Parlamentului Letoniei, condus de D-na Inese Libina-Egnere, Vicepreședintă Saeima, Partidul Reformei în Coaliția de guvernare. Din componența delegației letoniene au mai făcut parte Dl Andrejs Klementjevs, Vicepreședinte Saeima, Concord Centre (Centrul Aromie) în opoziție, Dl Daniels Pavluts, Consilier la Ministerul Economiei al Letoniei, Misiunea UE de Consiliere în Politici Publice pentru Republica Moldova și Dl Zigmars Gratkovskis, Consultant principal, Secția Protocol.

    În cadrul întrevederii, oficialii au abordat chestiuni ce se referă la situația socială și politică actuală din Republica Moldova, campania electorală, politica și prioritățile Partidului Liberal, continuarea cursului european al republicii, implementarea reformelor, dezvoltarea economiei, problema transnistreană, situația geopolitică și posibilele consecințe asupra R. Moldova, schimbul de experiență între R. Moldova și Letonia ș.a.

    La începutul discuției, de D-na Inese Libina-Egnere, Vicepreședintă Saeima, Partidul Reformei din Coaliția de guvernare a Letoniei, a precizat că „scopul întâlnirii este de a discuta și găsi posibilității pentru a îmbunătăți și continua colaborarea noastră, ca și state, ca și deputați, având în componenta delegației și opoziția, și coaliția, și experți".

    Mihai Ghimpu, Președintele PL, a vorbit despre politica Partidului Liberal și a accentuat că „PL nu se află la guvenare, dar nu este nici în opoziție, pentru că Deputații PL susțin toate proiectele ce țin de integrarea europeană, bunăstarea cetățenilor, îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, dar este în opoziție față de contrabandă, corupție, încălcarea legii, interesele proprii sau de partid".

    De asemenea, Mihai Ghimpu a reiterat că „Partidul Liberal este unicul partid care promovează aderarea la NATO. Acest obiectiv nu ni l-am propus abia acum, reieșind din situația geopolitică creată, ci îl avem de la fondarea partidului". În context, Președintele PL a informat delegația Letoniei și despre principalele realizări ale Partidului Liberal pe plan național, făcând referință la decretul cu privire la Ziua Ocupației Sovietice, desecretizarea arhivelor KGB, condamnarea crimelor regimului comunist de ocupație, inaugurarea monumentelor în memoria victimelor regimului comunist de ocupație în mai multe localități din republică, sesizarea depusă la Curtea Constituțională, în baza căreia Limba Română a fost declarată limbă oficială a Republicii Moldova ș.a.

    Abordând subiectul aderării la NATO, Președintele PL a accentuat că Deputații Partidului Liberal au depus o sesizare la Curtea Constituțională privind neutralitatea Republicii Moldova. Dânsul a menționat că „în momentul când a fost adoptată Constituția, inclusiv această prevedere, armata ocupantă se afla pe teritoriul republicii. Prin urmare, nu ne putem considera stat neutru cu prezența armatei ocupante pe teritoriul nostru".

    D-na Inese Libina-Egnere, în urma discuțiilor, a accentuat că „suntem un partener foarte bun al Republicii Moldova și am venit să confirmăm, repetat, că susținem R. Moldova în cursul său european. Pentru aceasta suntem gata să oferim ajutorul nostru pe domenii concrete:  administrare regională, lupta cu corupția, dezvoltarea economiei ș.a. Am venit să muncim împreună să asigurăm continuitatea acestui drum al Republicii Moldova către Uniunea Europeană".

    La rândul său, Președintele PL a mulțumit delegațiai Letoniei - „Vă mulțumesc ca ați venit,  ne bucură faptul că sunteți în continuare alături de noi și vă interesați de ceea ce se va întampla la alegerile din această toamnă, din 30 noiembrie curent. Vă dorim mult succes în tot ceea ce faceți și sper ca această colaborare să aducă rezultate frumoase pentru Republica Moldova și cetățenii săi".

     

    Serviciul de presă al PL

    17 octombrie 2014

     

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com