• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu solicită, repetat, accesul presei la ședințele Parlamentului

    Corina Fusu solicită, repetat, accesul presei la ședințele Parlamentului

    16.10.2014  

    Pe data de 16 octombrie 2014, Corina Fusu, deputat PL,  Vicepreşedinta Comisiei Parlamentare pentru Cultură, Educație, Cercetare, Tineret, Sport și Mass-media, a participat  la o masă rotundă „Dezbateri publice privind revenirea presei în sala de ședințe a Parlamentului". În cadrul acesteia s-a  readus  în vizor problema accesului presei la ședințele Parlamentului, organizată de Centrul pentru Jurnalism Independent.

    Pe agenda evenimentului s-au înscris subiecte ce țin de problemele tehnice cu care se confruntă  reprezentanții mass-media în incinta Parlamentului, dar și aspectele juridice ce țin de asigurarea accesului liber al mass-media în sala de ședințe a Parlamentului.

    În contextul acestor dezbateri, Corina Fusu a ținut să menționeze că deputații Partidului Liberal au adus de nenumărate ori acest subiect în discuție. Menționând Demersul CEM/5, nr 18, din data de 19.02.2014, înaintat din numele Comisiei de specialitate Presedintelui Parlamentului, la inițiativa Corinei Fusu și Demersul CF 141, din 16 mai 2014, semnat de deputații Fracțiunii PL, unde se menționează în mod expres despre lipsa condițiilor optime pentru buna desfășurarea a activității reprezentanților mass-media, precum ar fi: sala neâncăpătoare în spațiul special amenajat pentru presă, numărul mic de camere de filmat din sala de ședințe, selectarea secvențelor video de către tehnicienii Parlamentului. Astfel, cameramanii nu pot filma de sine stătător ședințele plenare și nici nu au controlul asupra imaginilor filmate şi transmise pe monitoare, lipsa unei zone de acces liber la internet ș.a

    Aceste condiții tehnice constituie un impediment în exercitarea activității jurnaliștilor, ceea ce reprezintă limitarea accesului cetățenilor la informație veridică, din prima sursă, iar produsul media poate fi considerat unul cenzurat, prin urmare, manipulator.
    Urmare a demersului deputaţilor PL, peste 36 de zile, Preşedintele Parlamentului, Igor Corman, a dat un răspuns în scris, în care se menționează că: „Reprezentanții mass-media au acces liber în sediul renovat al Parlamentului, în spațiile special amenajate din sala de ședințe plenare și în holuri, având posibilitatea de a asista la ședințele publice ale Legislativului și de a discuta cu deputații. Fotografii au acces în sala de ședințe plenare pe toată durat desfășurării acestora"-lucruri care, bineînţeles, nu sunt adevarate.

    De asemenea, deputații PL, în data de 8 mai, în cadrul Zilelor Libertății Presei, s-au alăturat protestelor jurnaliștilor împotriva „țarcului" amenajat pentru ei in sediul Parlamentului şi au semnat Petiția adresată conducerii Parlamentului RM, prin care se solicită crearea condițiilor logistice pentru revenirea imediată a presei în sala de ședințe a Legislativului și garantarea exercitării nestingherite a misiunii jurnaliștilor de mediatizare a diferitor aspecte ale activității legislative.

    În final, Corina Fusu, a ținut să menționeze că: „ Accesul jurnaliștilor în sala de ședințe a Parlamentului  nu este necesar doar de  formă, ce ar determina deputații să se îmbrace decent, în culori telegenice, sau să nu doarmă în timpul şedinţei. Accesul jurnaliștilor înseamnă transparența votului fiecărui deputat. Or, s-au atestat cazuri când legi organice au fost votate nu cu 51 de voturi necesare, dar și cu 47 de voturi, sau mai puțin. Este dreptul fiecărui cetățean să știe cum a votat fiecare fracțiune, fiecare deputat -  în interesul cetățeanului sau în interesul de grup sau de partid. Iată de ce a fost „boicotat" și sistemul de vot electronic în sala de ședințe a Parlamentulu, și s-a făcut dispărut balconul destinat dintotdeauna activității jurnaliștilor până la renovarea sălii de ședințe a Parlamentului. Deci,  actuala Coaliție de guvernare nu are interesul de a activa în mod deschis și transparent".

    Corina Fusu a mai completat că „una din prioritățile  PL-ului în viitoarea Alianța proeuropeană va fi adoptarea noului Cod al Audiovizualului și modernizarea IPNA „Teleradio-Moldova" pentru a avea o televiziune publică modernă, jurnaliști credibili, neînregimentați politic, și care ar avea un produs media de calitate, în interesul cetățenilor".


    Serviciul de presă al PL
    16 octombrie 2014

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com