• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Inaugurarea monumentelor în memoria victimelor regimului comunist la Vâprova și Seliște, Orhei

    Inaugurarea monumentelor în memoria victimelor regimului comunist la Vâprova și Seliște, Orhei

    28.09.2014  

    Cu sprijinul Partidului Liberal, în tot mai multe localități din Republica Moldova sunt inaugurate monumente în memoria românilor moldoveni deportați în Siberia și Kazahstan. Astfel, sâmbătă, pe data de 27 septembrie 2014, în ziua marii sărbătorii a „Înălțării Sfintei Cruci" , în localitățile Vâprova și Seliște, Orhei, au fost inaugurate câte un monument în memoria celor care au fost deportați de regimul comunist în gulagurile sovietice. La ceremonia de inaugurare au participat: Mihai Ghimpu, Președintele Partidului Liberal; Sergiu Miron, Președintele OT PL Orhei; Roman Boțan, Viceprimarul orașului Orhei; Ala Savin, Viceprimarul orașului Orhei; Petru Cosoi, Președintele OT PL Călărași, originar din localitatea Vâprova; Vasile Scripnic, Primarul com. Seliște; Dorin Zghibarța, Primarul com. Morozeni, locuitori ai satelor Vâprova și Seliște, deportați și rude ale acestora.

    Mihai Ghimpu, profund impresionat de mărturiile deportaților prezenți la eveniment, a menționat că această idee de a înălța monumente în cinstea și memoria celor care au fost deportați îi aparține fratelui său Gheorghe Ghimpu, care a stat șase ani în gulagul sovietic - din 1972 până în 1978, deoarece s-a opus regimului comunist și toată viața lui și-a dedicat-o cauzei naționale a neamului nostru, neamului românesc.

    Partidul Liberal și-a asumat această luptă și misiune de a construi și înălța în fiecare localitate din republică câte un monument în memoria miilor de cetățeni nevinovați care au avut de suferit în urma regimului comunist de ocupație. „Acești oameni care au suferit merită monumente de aur. Datoria noastră este ca în fiecare localitate să fie înălțate monumente care să strălucească și să le amintească celor care se vor închina în fața lor cât de mult a avut de suferit acest pământ", a menționat Președintele PL, Mihai  Ghimpu. Dânsul a mai spus că „din păcate, în localitățile noastre, și în prezent, mai există monumente ale ostașilor sovietici și ale armatei sovietice, armată care ne-a ocupat în 1940, și apoi în 1944, armată care a adus durere pe acest pământ, armată care cu baionetele a încărcat în vagoane de vite peste o sută mii de cetățeni și i-au exilat în Siberii de gheață. Este strigător la cer ca pe acest pământ bogat să moară de foame peste trei sute de mii de cetățeni. Aceasta a fost politica comuniștilor, prin care au încercat să îngenuncheze acest popor, dar nu le-a reușit. Prin lacrimile și sângele  vărsat de  buneii, strămoșii, părinții și frații noștri, ne-a fost salvat neamul, limba și identitatea. Noi, cei care suntem azi, și generația tânără, avem uriașa datorie de a-i cinsti pe acești eroi și de a le purta vie memoria".

    Sergiu Miron a ținut să mulțumească Președintelui PL, Mihai Ghimpu, pentru aportul adus la inaugurarea celor două monumente în localitățile Vâprova și Seliște, Orhei, pentru a cinsti memoria băștinașilor din aceste localități care au trecut prin momente tragice. „Comemorarea acestor cetățeni, care au fost deportaţi din Vâprova și Seliște, reprezintă cea mai clară dovadă a respectului faţă de semeni. Este, însă, şi o dovadă vie a faptului că, deşi naţiunea română a fost divizată, spiritul ei nu a fost înfrânt de nicio forţă sau pact, dăinuind în cele mai vitrege condiţii, ducând mai departe tradiţiile şi vorbind limba strămoşilor noştri - limba română", a spus Segiu Miron la eveniment.

    Petru Cosoi, pământean originar din localitatea Vâprova, a menționat cu lacrimi în ochi despre calvarul prin care a trecut familia sa în 1949, când tatăl său a fost arestat și condamnat pe nedrept de regimul comunist. Dânsul ținea în mână o copie a Procesului Verbal al NKVD, prin care a fost condamnat tatăl său  Andrei Cosoi. „Mulți din cei care sunt prezenți la acest eveniment au rude care au suferit din cauza regimului totalitar comunist. Datoria noastră este să nu-i uităm și să-i purtăm întotdeauna în suflet, pentru că doar recuperând memoria şi spunând adevărul, vom putea construi împreună un viitor mai sigur şi mai demn pentru Republica Moldova",  a enunțat Petru Cosoi.

    La sfârșitul ceremoniilor de inaugurare a monumentelor, Mihai Ghimpu a transmis mulțumiri oamenilor de bună credință din localitățile Vâprova și Seliște, care cu fruntea sus au știut să păstreze vii tradițiile, limba, credința. „Dumnezeu să-i odihnească în pace pe acești martiri ai neamului românesc și fie ca recunoștința noastră și a urmașilor să fie veșnică!", a conchis Mihai Ghmpu.

    Serviciul de presă al PL
    28 septembrie 2014

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com