• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Conducerea PL a avut o întrevedere cu delegația Băncii Mondiale

    Conducerea PL a avut o întrevedere cu delegația Băncii Mondiale

    24.09.2014  

    Mihai Ghimpu, Președintele PL, Corina Fusu, Prim-vicepreședintă a PL,  Valeriu Munteanu, Vicepreședinte PL, și  Gheorghe Brega au avut o întrevedere cu delegația Băncii Mondiale astăzi, 24 septembrie 2014, la sediul central al Partidului Liberal. Laura Tuck, Vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Qimiao Fan, Directorul regional al Băncii Mondiale pentru Belarus, R. Moldova și Ucraina, Alex Kremer, Directorul reprezentanței permanente a Băncii Mondiale în R.  Moldova, Alejandro Cedeno, Coordonator Programe pentru Belarus, R. Moldova și Ucraina, Victor Neagu, Coordonator relații cu publicul  - au reprezentat delegația Băncii Mondiale.

    În cadrul întrevederii au fost puse în discuție subiecte precum situația politică înaintea alegerilor din toamna acestui an; previziuni despre situația de după alegeri; agenda parlamentară până la începerea campaniei electorale; cum ar putea influența situația politică externă, alegerile parlamentare din R. Moldova; situația din sectorul bancar din R. Moldova ș.a.

    D-na Laura Tuck, Vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, a vorbit despre programele în derulare ale Băncii Mondiale și aspecte ce vizează colaborarea pe viitor - „Banca Mondială este un partener de bază al Republicii Moldova  deja de ceva timp și vom continua să colaborăm", a accentuat D-na Tuck. Dânsa s-a interesat de situația politică din republică de până la alegeri. Despre care Mihai Ghimpu a menționat:  „Până astăzi, din păcate, nu s-au făcut reforme adevărate. Și cu toate că am fost „îmbrăcați" cu aceeași „cămașă de ocupație" ca și Țările Baltice, ele sunt membre UE, se dezvoltă, la noi, însă, democrația a adus doar corupție și sărăcie".

    Președintele PL a mai spus că „astăzi putem spune că viitorul european și democrația sunt puse din nou în pericol.  Ținând cont de felul în care au guvernat PLDM și PD,  dar și de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, ne va fi foarte greu să menținem o guvernare democratică, dar vom reuși. Noi, Partidul Liberal, facem tot ce ne stă în putere pentru a menține o guvernare democratică și după alegeri,  și sperăm ca cetățenii care sunt dezamăgiți de PLDM și PD să nu rămână indiferenți și să nu meargă la partidele proruse, dar să aleagă Partidul Liberal, aceasta ar însemna menținerea guvernării democratice și continuarea cursului european".

    Discutând despre alegerile din toamna acestui an, Mihai Ghimpu a menționat că aceste 2 luni de campanie electorală vor fi de luptă cruntă și dură între partidele proeuropene și partidele proruse.  „Influența rusească e  foarte puternică în R. Moldova, mass-media rusească acoperă  80% din spațiul mediatic, coloana a V-a e puternică, dar sper să reușim. Avem indeciși foarte mulți, dar sper aceștia vor înțelege că altă alternativă nu există și vor contribui, împreună cu ceilalți cetățeni, la continuarea cursului european al republicii", a mai enunțat Președintele PL.

    Un alt subiect important care a fost discutat în cadrul întrevederii a fost situația Băncii de Economii. Mihai Ghimpu a explicat cum a fost pregătit furtul Băncii de Economii și cum aceasta a ajuns în „mâna" rușilor.

    Despre agenda parlamentară a vorbit Valeriu Munteanu, Președintele Fracțiunii PL în Parlament. Dânsul a accentual că este important ca până la derularea campaniei electorale să fie aprobate proiectele ce țin de politica bugetar-fiscală și bugetul de stat. Totodată, Deputatul Liberal a vorbit și despre importanța adoptării proiectului de lege cu privire la finanțele publice locale și la finanțarea partidelor politice.

    Abordând subiectul situației politice externe și agresiunea militară a Federației Ruse împotriva Ucrainei, Mihai Ghimpu a accentuat că „problema securității este cea mai importantă astăzi, de aceea noi, Partidul Liberal, optăm pentru aderarea la NATO, obiectiv pe care nu-l avem de acum, reieșind din situația creată în Ucraina, ci încă de când a fost fondat partidul". În context, Mihai Ghimpu a menționat și despre sesizarea depusă de către Deputații PL la Curtea Constituțională cu privire la neutralitatea Republicii Moldova, întrucât „nu ne putem considera stat neutru cu prezența armatei ruse, care ne-a ocupat, pe teritoriul republicii, armată care se afla pe teritoriul nostru când a fost adoptată Constituția", a mai spus Președintele PL.

    Corina Fusu, Prim-vicepreședintă a Partidului Liberal, care este și Vicepreședinta Comisiei  Cultură, Educație, Cercetare, Sport și Mass-media din Parlament, a făcut o scurtă analiză a situației mass-media din R. Moldova și a accentuat problema influenței mediei rusești, dar și problema proprietății instituțiilor media din R. Moldova. Dânsa a accentuat că este necesar ca „instituțiile audiovizuale  înregistrate în zonele off-shore să nu poată fi proprietari - beneficiari ale entităților de radiodifuziune private din Republica Moldova. Piața informațională trebuie protejată la fel de sigur cum sunt protejate prin lege instituțiile bancare".

    Vicepreședinta Băncii Mondiale pentru Europa și Asia Centrală, Laura Tuck, a mulțumit conducerii PL și și-a exprimat aprecierea pentru viziunile și obiectivele PL-ului întru asigurarea continuității cursului european - „Vă multumim foarte mult, apreciem mult perspectiva DVS și, indiferent de rezultatele alegerilor, vrem să continuăm să menținem legatura cu DVS și să ne țineți la curent cu ceea ce se întâmplă în R. Moldova".

    La rândul său, Mihai Ghimpu a mulțumit delegației Băncii Mondiale pentru sprijinul acordat republicii și și-a exprimat speranța că acest ajutor continuu acordat Republicii Moldova va contribui la implementarea reformelor și la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor republicii.

     

    Serviciul de presă al PL

    24 septembrie 2014

     

     

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com