• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Deputații PL Corina FUSU și Gheorghe BREGA s-au întâlnit cu delegația Grupului de prietenie Franța – Moldova din cadrul Senatului Republicii Franceze

    Deputații PL Corina FUSU și Gheorghe BREGA s-au întâlnit cu delegația Grupului de prietenie Franța – Moldova din cadrul Senatului Republicii Franceze

    18.09.2014  

    Deputații PL din Parlamentul RM din cadrul grupului de prietenie R. Moldova - Franța, Corina Fusu și Gheorghe Brega,  s-au întâlnit ieri, 17 septembrie 2014, cu delegația senatorilor din cadrul Senatului Republicii Franceze: Josette DURRIEU, Președinta Grupului de prietenie,  Patrice GÉLARD și Jean-Claude FRÉCON.

    În cadrul acestei întrevederi,  Corina Fusu a mulțumit Republicii Franceze pentru sprijinul permanent acordat întru promovarea democrației și valorilor europene. D-na Fusu a menționat faptul că  limba franceză a fost un  factor determinant în păstrarea grafiei latine și limbii române în perioada sovietică.

    Tot aici, Corina Fusu s-a referit la raportul delegației deputaților din Adunarea Națională a Republicii Franceze, urmare a  vizitei din  perioada 13 - 16 aprilie 2014, unde este menționat că pe teritoriul Republicii Moldova se vorbește limba română, drept urmare a deciziei Curții Constituționale, din decembrie 2014, datorită sesizării deputaților Fracțiunii PL.

    De asemenea, a fost scoasă în evidență marea problemă a corupției cu care se confruntă în special sectorul public, precum și preluarea schemelor de corupție ale comuniștilor de către guvernarea actuală. Un alt pericol, în contextul escaladării agresiunii rusești în zonă, îl constituie și canalele rusești care exercită o politică editorială propagandistică și manipulatorie. Or, rușii poartă război nu doar cu tancuri și muniții, dar și prin intermediul instituțiilor mass-media. Corina Fusu a subliniat că în contextul geopolitic actual, când Federația Rusă a intervenit militar pe teritoriul statului vecin, Ucraina, securitatea RM devine o problemă prioritară.

    În final, Prim-viceprședinta PL i-a mulțumit  D-nei Josette Durieu, raportor pentru RM în cadrul APCE, timp de 14 ani, care a adus o  contribuție esențială la promovarea valorilor democratice și a statului de drept, precum și promovarea unor  legi importante în domeniul Audiovizualului.

    La rândul său, D-na Durieu ne-a asigurat că RM va avea parte de tot sprijinul din partea Parlamentului  francez. Franța ar putea ratifica Acordul de Asocierea între RM și UE până la finele acestui an, chiar în condițiile unei perioade complicate a politicului din Franța. Ea a dorit forțelor de orientare europeană și democratică să obțină victorie la alegerile din noiembrie 2014, pentru a putea continua parcursul european. D-na Josette Durieu ne-a asigurat că Uniunea Europeană este foarte atentă la ce se întâmplă în Ucraina și este îngrijorată de situația din Transnistria. UE veghează asupra securității hotarelor sale, iar în aceste limite se regăsește și Republica Moldova.

     

    Serviciul de presă al PL

    18 septembrie 2014

     

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com