• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Corina Fusu, Prim-vicepreședintă a PL, a participat la cea de-a doua ediție a Forumului anual de Dezbateri „Integrarea Europeană a Republicii Moldova”

    Corina Fusu, Prim-vicepreședintă a PL, a participat la cea de-a doua ediție a Forumului anual de Dezbateri „Integrarea Europeană a Republicii Moldova”

    18.09.2014  

    Corina Fusu, Deputat PL, vicepreședinta Comisiei parlamentare pentru mass media, a vorbit în cadrul panelului  „Independența mass-mediei și libertatea de expresie în contextul integrării europene",  la Forumul anual de Dezbateri „Integrarea Europeană a Republici Moldova".

    În cadrul discursului, Corina Fusu a menționat : „Transparența proprietății mass-media în Republica Moldova este o chestiune care nu va putea fi soluționată de actualul Parlament. Este puțin probabil ca modificările la Codul Audiovizualului, în lectura a doua, să poată fi aprobate în cele câteva ședințe pe care le mai are de ținut actualul Parlament.  Pentru a doua lectură, voi insista ca instituțiile audiovizuale  înregistrate în zonele off-shore să nu poată fi proprietari - beneficiari ale entităților de radiodifuziune private din Republica Moldova. Piața informațională trebuie protejată la fel de sigur cum sunt protejate prin lege instituțiile bancare. Companiile audiovizuale trebuie să treacă înregistrarea de stat. La ora actuală nu există voință politică de a adopta un nou Cod al Audiovizualului".

    Referitor la canalele rusești, Corina Fusu a menționat că Republica Moldova numără circa o sută de difuzori naționali, regionali și locali. Cele mai multe canale de televiziune și jumătate din posturile de radio, pe lângă propriul lor conținut, retransmit canale străine, în principal din Rusia. Regulamentul în vigoare prevede că fiecare radiodifuzor TV trebuie să includă cel puțin 30% din propriul produs mass-media în conținutul de difuzare.

    Lituania a suspendat un canal TV, Ucraina - cincisprezece, Georgia are o  inițiativă legislativă ce ar prevedea închiderea posturilor rusești de televiziune care prezinta știri.

    În 2008,  M. Saakashvili a interzis canalele rusești, dar în 2013 decizia a fost anulată.

    CCA din RM, în urma unei monitorizări, prin decizia nr. 94 din 4 iulie 2014,  a penalizat  cinci  posturi TV rusești, retransmise pe teritoriul RM, pentru nerespectarea principiului echilibrului social-politic, echidistanței și obiectivității în cadrul emisiunilor informative:  „Prime", „TV7", „RTR Moldova", „Ren Moldova" și Rossia 24". Doar activitatea postului TV „Rossia 24" a fost suspendata până la 1 ianuarie 2015.

    „Manipularea opiniei publice  și propaganda au devenit instrumente de baza în activitatea majorității covârșitoare a instituțiilor mass-media din Federația Rusă. Cinismul acestui soi de jurnalism denaturează însăși esența și menirea presei, care are rolul sa informeze corect, echidistant și pluralist opinia publică. Jurnalistul care execută comanda patronului se transforma în mercenar. Astfel, Federația Rusă a împins pe prima linie a frontului jurnaliștii-mercenari, inventând un nou tip de război - războiul informațional " - a concluzionat deputata Corina Fusu.

     

    Serviciul de presă al PL

    18 septembrie 2014

     

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com