• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Întâlnirea conducerii Partidului Liberal cu prim-ministrul Estoniei, Taavi Roivas, președintele Partidului Reformei

    Întâlnirea conducerii Partidului Liberal cu prim-ministrul Estoniei, Taavi Roivas, președintele Partidului Reformei

    29.08.2014  

    Mihai Ghimpu, președintele PL, prim-vicepreședintele Dorin Chirtoacă, vicepreședinții Corina Fusu și Valeriu Munteanu, precum și Ion Apostul, secretarul general al PL, efectuează o vizită de lucru, de două zile, la Partidul Reformei din Estonia. Acest schimb de experiență între două partide liberale, membre ale Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE), se efectuează cu suportul Fundației Friedrich Naumann pentru Libertate (FNF).

    Partidul Reformei este unul dintre cele mai importante și puternice partide din Estonia. Fondat în 1994, acest partid se află neîntrerupt la guvernare timp de 20 de ani. În acest răstimp Partidul Reformei a avut trei prim-miniștri - Siim Kallase (2002-2003), Andrus Ansip (2005-2014) și actualul prim-ministru Taavi Roivase. În perioada guvernării Partidului Reformei, Estonia a aderat la NATO și UE, a adoptat moneta Euro, a fost inclusă în spațiul Schenghen, și-a modernizat fundamental economia și alte sectoare ale vieții, a ajuns pioner al Guvernării Electronice, devenind astfel cea mai euro-integretă țară din arialul Europei de Nord.

    În cadrul întrevederii cu Taavi Roivase, prim-ministrul Estoniei, discuțiile au fost în special axate pe problematica de integrare europeană a Republicii Moldova și perspectivele pe care le oferă libera circulație a persoanelor, mărfurilor și serviciilor în spațiul european comun. Domnul Mihai Ghimpu a solicitat prim-ministrului Estoniei, evaluarea posibilităților de deschidere în Estonia a noilor piețe de desfacere pentru produsele agricole moldovenești, excluse recent, pe motive politice de către Federația Rusă din spațiul său uzual de comercializare. Șeful guvernului de la Tallin a asigurat conducerea Partidului Liberal de tot sprijinul, experiența și expertiza de care dispune țara sa pentru depăsirea consecințelor embargoului impus Republicii Moldova, în mod unilateral și tendențios de către Federația Rusă. Totodată Taavi Roivase a făcut o paralelă convingătoare între embargoul impus la mărfurile moldovenești și embargoul similar pentru mărfurile estoniene, impus încă la începutul anilor 90, experiență care a determinat și impulsionat diversificarea și securizarea pieților de desfacere a mărfurilor estoniene, ieșind astfel, de sub tutela și santajul tradițional al Federației Ruse.

    Președintele Partidului Reformei din Estonia a apreciat înalt aportul Partidului Liberal la parcurgerea de către Republica Moldova a traseului dificil către o societate integrată plenar în spațiul euro-atlantic, opinând că doar astfel Estonia a reușit în doar 10 ani sa contruiască pentru cetățenii săi, un stat modern și puternic, bazat pe democrație, supremația legii și respectarea drepturilor omului. Având în vedere faptul că Estonia este campion detașat la capitolul absorbției fondurilor europene pentru dezvoltare, partea estonă s-a angajat să împărtașească cunoștințele și experiența sa cu Republicii Moldova, ajutându-ne astfel să aducem în casele oamenilor niștri beneficiile integrării europene.

    Liderii Partidului Liberal s-au mai întâlnitși cu alți exponenți importanți ai Partidului Reformei din Estonia, printre care Keit Pentus-Rossimanus, ministra Mediului, Arto Aas, membru al Parlamentului, Martin Kukk, secretar general al partidului, Rain Rosimanus, director al Academiei Liberale, Reimo Nebokat, președinte al organizațiilor regionale ale Partidului Reformei.
     
    În cadrul acestor întrevederi liberalii din Estonia și cei din Republica Moldova au statuat că la baza reușitei unui partid liberal stau trei lucruri fundamentale: oamenii, ideile și administrarea profesionistă a ideilor și oamenilor.

    Pe parcursul zilei de 29 august conducerea Partidului Liberal va continua vizita de lucru la Tallin, cu întrevederi la Parlamentul și Guvernul Estoniei.

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com