• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  „Marșul Lumânărilor” – 75 ani de la semnarea pactului Molotov – Ribbentrop

    „Marșul Lumânărilor” – 75 ani de la semnarea pactului Molotov – Ribbentrop

    24.08.2014  

    În seara zilei de 23 august 2014, echipa Tineretului Liberal, dar și locuitori ai Chișinăului au participat la „MARȘUL LUMÂNĂRILOR" - o acțiune de comemorare a victimelor care au avut de suferit în urma semnării  Pactului Molotov - Ribbentrop, acum 75 de ani, la Moscova.  La eveniment au fost prezenți și reprezentanți ai conducerii Partidului Liberal - Valeriu Munteanu, Vicepreședinte al PL, Deputat, Ion Apostol, Secretarul General al PL și Ion Cebanu, Președintele Tineretului Liberal.

    Tinerii liberali au înscenat  acel moment tragic pentru neamul românesc, când în prezența lui Stalin, miniștrii de Externe ai Germaniei și ai URSS au semnat diabolicul pact de neagresiune prin care Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța urmau să fie rupte de la România și anexate la URSS. Apogeul  actoricesc al tinerilor liberali a fost atins în momentul când dictatorul Stalin a tăiat  harta Românii Mari, despărțind românii de români.

    „E un pact criminal care, de fapt, a lăsat o lacrimă națiunii române, pentru că prin acest pact Basarabia, Bucovina de Nord și Ținutul Herța au fost rupte de la România. Noi condamnăm acest pact și cerem să fie revăzut și să se facă dreptate", a menționat deputatul Valeriu Munteanu.

    Ion Cebanu, Președintele Tineretului Liberal, a accentuat că tinerii liberali nu sunt indiferenți față de trecutul tragic al neamului nostru - „Am venit să condamnăm acel act care s-a întâmplat cu 75 de ani în urmă, să arătăm că acele greșeli ale trecutului trebuie să fie reparate, iar idealurile străbunilor trebuie să le ducem până la capăt".

    Tinerii liberali au precizat că scopul acestei acțiuni este condamnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, semnat pe 23 august 1939, prin care Uniunea Sovietică și Germania nazistă și-au împărțit sferele de influență în Europa. Totodată, ei susțin că au venit să atragă atenția tinerei generații despre acesta dată tristă din istoria poporului român, dată care avea să aducă lacrimi, durere și sânge pe această fâșie de pământ românesc.

    În acest sens, Ion Purice Nistor, Președintele Clubului Studenților Liberali, a menționat:  „Studenții liberali condamnă actul din 23 august 1939, atunci când comuniștii și naziștii și-au dat mâna prin cei doi miniștri de Externe și, mai ales,  Protocolul Adițional Secret, prin care Basarabia a fost anexată la URSS. De aceea am organizat acest flashmob și am înscenat semnarea pactului Ribbentrop - Molotov. Dar și „Marșul Lumânărilor" până în fata Ambasadei Ruse".

    Pactul Molotov-Ribbentrop, cunoscut și ca pactul Stalin - Hitler, a fost un tratat de neagresiune, încheiat secret, între Uniunea Sovietică și Germania Nazistă, semnat la Moscova, la 23 August 1939, de ministrul de Externe sovietic Veceslav Molotov și ministrul de Externe german Joakhim Von Ribbentrop, în prezența lui Stalin.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    24 august 2014

     
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com