• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Monument dedicat victimelor deportărilor regimului comunist inaugurat la Sadova, Călărași

    Monument dedicat victimelor deportărilor regimului comunist inaugurat la Sadova, Călărași

    03.08.2014  
    Sâmbătă, 2 august 2014, de sărbătoarea Sf. Proroc Ilie pe stil Vechi, în localitatea Sadova, Călărași, a fost dezvelit un monument dedicat victimelor deportărilor regimului comunist. La eveniment a fost prezent și Mihai Ghimpu, Președinte al Partidului Liberal, Veaceslav Untilă, Vicepreședinte al PL, Petru Cosoi, Președintele OT PL Călărași și alți invitați.

    Acest monument a fost înălțat datorită inițiativei Dlui Vladimir Dodon, Președintele Organizației Primare  PL Sadova,  inițiativă susținută de întreaga comunitate, precum și de personalități originare din acest sat. Monumentul a fost dedicat celor 61 de locuitori ai satului Sadova, care în cele trei valuri de deportări au fost deportați în Siberii  de gheață și în Kazahstan.

    „Prin aceeași soartă au trecut încă mulți alți locuitori ai r. Călărași” - a menționat Mihai Ghimpu la inaugurarea monumentului. „Iată că satul Sadova devine localitatea cu demnitate din Călărași, unde, după atâția şi atâţia ani, este înălţat un monument dedicat victimelor deportărilor. Abia acum, sadovenii vor avea unde aprinde o lumânare, vor avea unde să depună flori pentru a-i comemora pe cei care au suferit din cauza acelui regim odios”, a mai accentuat Președintele PL în cadrul evenimentului. Dânsul a mai precizat că „a trebuit să treacă 20 de ani de independență ca să vină Ghimpu în funcția de Președinte Interimar al R. Moldova și să desecretizeze arhivele, pentru ca cetățenii să cunoască adevărul”.

    Petru Cosoi le-a mulțumit tuturor celor prezenți la eveniment, dar și autorităților locale  care au contribuit la edificarea acestui monument. „De notat că raionul Călărași deține un loc de frunte în regiune după numărul monumentelor de acest fel, cel de la Sadova fiind al nouălea la număr”, a menționat Petru Cosoi, Președintele OT PL Călărași,  fost președinte al raionului.

    De notat că monumentul inaugurat la Sadova face parte din proiectul „Un monument pentru fiecare sat”, lansat de Mihai Ghimpu în perioada când exercita funcția de Președinte interimar al Republicii Moldova. Datorită acestui proiect, până acum au fost inaugurate monumente în mai multe localități din republică în memoria victimelor regimului comunist de ocupație.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    3 august 2014
Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com