• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  Mihai Ghimpu și Corina Fusu au avut o întrevedere cu reprezentanții Delegației UE în RM

    Mihai Ghimpu și Corina Fusu au avut o întrevedere cu reprezentanții Delegației UE în RM

    30.07.2014  
    Liderii PL – Mihai Ghimpu și Corina Fusu, Deputați în Parlament, au avut o întrevedere cu reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova - Wicher Slagter, Șeful Secției Politice și Economice și Mindaugas Kacerauskis, Expert Politic. Deputații PL au discutat cu reprezentanții Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova despre necesitatea adoptării unui nou Cod al Audiovizualului, reforma în domeniul agricol, legea cu privire la extremism, reforma Procuraturii, pachetul  de 11 legi, asumat de către Guvern, dar și despre obligațiunile pe care și le-a asumat R. Moldova prin semnarea Acordului de Asociere cu UE ș.a.

    „Procuratura trebuia să fie reformata imediat după ce Republica Moldova a fost acceptată în calitate de membru al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (APCE). Acesta era unul din angajamente. Dar, din păcate, multe partide care au fost la guvernare au vorbit de democrație, dar au folosit, și continuă să folosească, organele de drept ca pe timpul URSS. Concepția prezentată de Coaliția de guvernare cu privire la reformarea Procuraturii prevede că Procurorul General trebuie să fie numit de Președintele republicii, iar Constituția prevede că acesta trebuie să fie numit de către Parlament, la propunerea Președintelui Parlamentului”, a accentuat Mihai Ghimpu, Președintele PL, cu referință la reformarea Procuraturii, citând, ulterior, din Constituție, articolele cu privire la numirea în funcție a Procurorului General și a celorlalți procurori, ierarhic inferiori. Președintele PL a menționat că din această cauză funcția este influențată politic și nu poate fi asigurată respectarea legii – „Procurorul trebuie să fie independent în deciziile lui și nimeni nu trebuie să poată anula deciziile lui. Atunci functionează legea. Dar atunci când orice procuror, ierarhic superior celui care a luat decizia, i-o poate anula, înseamnă că decide o singură persoană - Procurorul General. Noi,  Partidul Liberal, am cerut reformarea Procuraturii și a instanțelor de drept în primul an de guvernare AIE-1, pentru că în afară de faptul că nu avem economie, din ceea ce avem, jumătate, dacă nu mai mult, se fură. Aceasta este din cauza că nu avem organe de drept independente, ele sunt subordonate puterii”.

    În opinia reprezentanților Delegației UE, funcția de Procuror General și instituțiile de drept trebuie să fie depolitizate, astfel va scădea nivelul de corupție și va fi asigurată transparența și respectarea legilor.

    Mihai Ghimpu a vorbit și despre importanța și necesitatea adoptării unei noi Constituții – „sunt multe articole în actuala Constituție care trebuie să fie modificate. Din acest considerent, în perioada când am îndeplinit funcția de Președinte Interimar al Republicii, am format o Comisie din experți, profesioniști, care au scris un proiect al unei noi Constituții. Din păcate, acest proiect nu a fost susținut de celelalte partide din AIE (Alianța pentru Integrare Europeană). Adoptarea unei noi Constituții este punctul de pornire a tuturor reformelor”.

    Abordând subiectul despre pachetul de 11 legi, asumat de către Guvern, legi care nu au fost votate de către Parlament, Președintele PL a menționat că „partea bună este multe din legi din acest pachet sunt legi pe care și le-a asumat R. Moldova, semnând Acordul de Asociere cu UE, iar partea proastă este că printre aceste proiecte de legi Coaliția de guvernare „strecoară” interese personale. Este o situație similară cu cea din iarnă, înainte de vacanță, când în ultima zi au fost votate zeci de legi, printre care au „trecut” și multe ilegalități. Prin sesizările depuse de către deputații PL la Curtea Constituțională au fost întoarse  în bugetul de stat aproximativ 400 mln lei. Acestea nu sunt vorbe, sunt fapte. Noi vom analiza atent și aceste legi pentru că noi suntem cu adevarat parteneri ai reformelor, Uniunii Europene și a tot ceea ce înseamnă dezvoltare și schimbare în bine”.

    Oficialii au discutat și despre importanța continuării cursului european și implementării reformelor reale, în folosul cetățenilor, astfel încât schimbările în bine să devină vizibile și să îmbunătățească viața fiecărui cetățean.

    „Reforma nu înseamnă doar adoptarea unei noi legi, reforma înseamnă că această lege functionează. Ceea ce nu se întampla la noi! Reformele trebuie să îmbunatățeasca viața cetățenilor, să facă să funcționeze instituțiile de stat,  dar pentru aceasta trebuie să fie guvernarea cinstită” – a punctat Președintele PL.

    Cu privire la adoptarea unui nou Cod al Audiovizualului, Corina Fusu a argumentat că necesitatea adoptării acestui Cod derivă din situaţia actuală din spaţiul mediatic al RM care demonstrează mai multe lacune pe care le comportă actualul Cod al Audiovizualului. Dânsa a reiterat că PL a propus și a insistat asupra adoptării unui noi Cod al Audiovizualului și alegerea noilor membri în Consiliul de observatori, însă nu a fost susținut acest proiect, scris de către experți internaționali, probabil din motivul că unele partide de la guvernare dețin instituții media.

    Președintele PL le-a mulțumit reprezentanților Delegației UE în RM pentru ajutorul acordat republicii în drumul ei european și a menționat că datorită acestui sprijin oferit de UE, Republica Moldova a făcut pași importanți în apropierea de Uniunea Europeană.

    Wicher Slagter, Șeful Secției Politice și Economice și Mindaugas Kacerauskis, Expert Politic, au accentuat că au o serie de proiecte pentru R. Moldova, vor aloca fonduri, dar vor monitoriza atent implementarea acestora.

    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    30 iulie 2014




Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com