• Abonare la noutăţi
        

    vezi mai mult

    Ne aflăm în a doua zi de recensământ
    09.04.2024     
    Războiul Rusiei împotriva Republicii Moldova din 1992
    02.03.2024     
    Partidul Liberal condamnă
    29.02.2024     
  • Prima    /   Presa    /   Știri  /  „Gândește Liber!” Membrii PL, instruiți în domeniul comunicării!

    „Gândește Liber!” Membrii PL, instruiți în domeniul comunicării!

    24.07.2014  
    Sediul central al Partidului Liberal s-a transformat pentru o zi într-un centru de comunicare și jurnalism, datorită training-ului care s-a desfășurat astăzi, 24 iulie 2014, fiind organizat de către Departamentul Imagine și Comunicare al PL(DICPL). 36 de membri PL, delegați ai Organizațiilor Teritoriale ale Partidului și cele de profil (Organizația Femeilor Liberale, Clubul Studenților Liberali și Clubul Liceenilor Liberali), au fost instruiți pe tema „Imagine și Comunicare – Partidul Liberal”. La eveniment au fost prezenți și reprezentanții conducerii PL – Mihai Ghimpu, Președintele PL, Corina Fusu, Vicepreședintă PL, Președinta Organizației Femeilor Liberale și Ion Apostol, Secretarul General al Partidului Liberal.

    „Tehnici de colectare a informației”, „Importanța fotografiilor în reflectarea evenimentelor”, „Structura unui articol pentru site; Metode de scriere și redactare”, „Comunicatul ANTE-EVENIMENT; Relațiile cu presa”, „Comunicatul de presă POST-EVENIMENT; Structura unui comunicat de presă” – au fost principalele subiecte ale training-ului de instruire organizat de către  DICPL. În calitate de formatori au participat: Marina Vâzdoagă, Șef al Departamentului Imagine și Comunicare al PL, care a fost și moderatoarea evenimentului, Ionel Pușcaș, ofițer de presă în cadrul DICPL și Pavel Pânzari, fotograf.

    În cuvântul de deschidere, Mihai Ghimpu a accentuat că „presa este considerată a patra putere în stat! Într-un stat de drept și democratic, presa, dacă este liberă și echidistantă, are putere mai mare decât puterile în stat – cea legislativă, executivă și judecătorească, pentru că ea veghează corectitudinea celor aleși în funcții”.
    Președintele PL s-a adresat participanților: „Voi aveți această misiune de a da exemplu celorlalți,  ca tineri care nu cunoașteti sistemul totalitar! Să promovați valorile liberale și europene, fără de care nu poate exista o societate sănătoasă și prosperă. Partidele care luptă pentru adevăr și dreptate nu politizează presa, celelalte – o pun în serviciul lor. Presa trebuie să fie liberă și independentă, doar așa va educa societatea și-i va disciplina pe cei care dețin puterea!”

    Cu informații detaliate despre structura și scrierea corectă a unui material despre un anumit eveniment, precum și despre structura și scrierea corectă a unui comunicat de presă ANTE-EVENIMENT și POST-EVENIMENT și stabilirea/menținerea relațiilor cu presa,  a venit Marina Vâzdoagă. Dânsa a atenționat participanții că „ceea ce veți scrie este o mărturie despre un eveniment.  DVS veți fi un martor activ şi selectiv. Activ pentru că veți căuta elemente de informare şi selectiv pentru că veți relata ceea ce este mai important, esențialul”.  Șefa Departamentului Imagine și Comunicare al PL a făcut o analiză a structurii unui articol/comunicat de presă (ante și post-eveniment) și a adus participanților exemple în acest sens.

    „Orice text pe care îl scrieți trebuie să corespundă normelor ortografice ale limbii române! Scrierea corectă denotă profesionalism, iar cititorul va avea mai multă încredere în informația pe care i-o comunicați. Și viceversa – un text fără diacritice, cu multe greșeli, va avea efectul invers. Scrieți ca să exprimați, nu să impresionați sau să vă dați importanță! Un text supraîncărcat de neologisme va stârni repulsie cititorului. Simplitatea cucerește! ”  - a mai menționat în cadrul trening-ului de instruire Marina Vâzdoagă.

    Un pas important în scrierea unui material este cel al colectării informațiilor, de aceea,  Ionel Pușcaș, ofițer de presă DICPL, a instruit participanții pe această temă, menționând principalele tehnici de colectare a informației, printre care: consultarea surselor fizice, observația, intervievarea surselor umane etc.  Ion Pușcaș a vorbit și despre principalele tipuri de evenimente, iar la fiecare a accentuat momentele importante asupra cărora ar trebui să atragă atenția un ofițer de presă.  Cu referință la conferințele de presă, unul din tipurile de evenimente, Ionel Pușcaș a accentuat „în cadrul conferințelor de presă ar fi bine să fiți atenți la punctele principale enunțiate, inclusiv la răspunsurile la întrebări. De asemenea, trebuie să înțelegeți subiectul principal al conferinței și să deduceți motivul pentru care a fost organizată. La fel de important este să oferiți publicului cât mai multe informații, expuse clar și concis, despre subiectul principal abordat”.

    „Uneori, fotografiile vorbesc mai mult decât textul”, afirmația aparține lui Pavel Pânzari, formator în cadrul training-ului de instruire pe subiectul „Importanța fotografiilor în reflectarea evenimentelor”. Fiind fotograf, Pavel Pânzari a prezentat câteva reguli importante de care trebuie să se țină cont în realizarea unor fotografii reușite și relevante evenimentului. „Cu cât este mai general mesajul unei fotografii, cu atât ea va fi mai folositoare. Trebuie să atrageți atenția la focusare, centrarea imaginii, lumină, să anticipați anumite momente și să aveți control asupra evenimentului”, a mai enunțat tânărul fotograf, arătând exemple de fotografii „așa DA” și „așa NU”.

    Cu mesaje despre importanța mass-mediei și a comunicării au venit și liderii PL – Corina Fusu și Ion Apostol. „Contează să reflectați adevărul! Să vă documentați și să vă informați! Este datoria noastră să comunicăm publicului cine este Partidul Liberal, ce a făcut, ce face în prezent și ce va face! Sa n-aveți frică să spuneți ceea ce gândiți și să nu vă descurajați”, a mai enunțat Secretarul General al PL.

    Vicepreședinta PL, Corina Fusu, care are o vastă experiență în domeniul jurnalismului, e enunțat principalele reguli pe care trebuie să le respecte un ofițer de presă și a venit cu sfaturi pentru participanți în legătură cu tema training-ului de instruire. Dânsa a vorbit și despre situația mass-mediei din R. Moldova – „Piaţa mass-media profitabilă este foarte mult influenţată de unii politicieni care sunt proprietarii unor media private”.
    Corina Fusu a accentuat că PL este unicul partid care nu a fondat, finanţat, susţinut sau nu a ţinut în captivitate instituţii media, considerând că acestea trebuie să se dezvolte independent de factorul politic.

    În partea a doua a training-ului de instruire, participanții au fost încadrați în activități practice și lucru în grup, una dintre acestea presupunea simularea unui eveniment, reflectarea acestuia în presă și analizarea punctelor forte și slabe ale materialelor elaborate.
    Participanții au primit diplome de participare, înmânate de către Mihai Ghimpu, Președintele PL, și câte o carte „Conștiința națională a românilor moldoveni”, scrisă de Gheorghe Ghimpu.
    Departamentul Imagine și Comunicare al PL
    24 iulie 2014






Sediu Central: mun. Chisinau, str. Nicolae Iorga 15
© 2024 Partidul Liberal. Toate Drepturile Rezervate.
 Total vizitatori:  | ieri:  |  azi:  |  online:     RSS     Widget Informer
Tel.: +(373 22) 22 83 26, 22-80-97
Fax: presa.liberal@gmail.com